Onze huid: lijnen en rimpels

Naarmate we ouder worden, kunnen rode vlekken, rimpels en hyperpigmentatie bronnen van zorg worden, vooral voor mensen die de leeftijd van 30 jaar hebben bereikt. Rimpels zijn een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces en kunnen ons een ouder uiterlijk geven. Ze worden veroorzaakt door het verlies van elasticiteit en collageen in de huid, waardoor deze minder stevig en veerkrachtig wordt. Na verloop van tijd kunnen ook andere tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en kraaienpootjes, verschijnen. Daarnaast kunnen hyperpigmentatie en rode vlekken ontstaan als gevolg van blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen of huidirritaties. Gelukkig zijn er verschillende huidverzorgingsproducten en behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van deze tekenen van veroudering en het herstellen van een jeugdige uitstraling.

Ontstaanswijze

De vorming van rimpels gebeurt in de tweede laag van de huid, de dermis, die voornamelijk eiwitten, genaamd collageen en elastine, bevat. Deze beide eiwitten geven de huid haar stevigheid en elasticiteit. Naarmate we ouder worden, vertraagt het cel reparatie-mechanisme ​​en begint het netwerk van elastine en collageen uiteen te vallen. Hierdoor ontstaan er in eerste instantie fijne lijnen en uiteindelijk diepe plooien.

Verschillende oorzaken van rimpels

De biologische klok, oftewel de intrinsieke verouderingsproces bepaalt de ernst en de snelheid van huidveroudering. Een studie toonde aan dat de snelheid van het verouderingsproces slechts 20% door onze DNA wordt bepaald. Dat betekent dan ook dat het verouderingsproces voor 80% veroorzaakt wordt door omgevingsfactoren en lifestyle. De uitwendige, extrinsieke verouderingsproces, zoals blootstelling aan de ultraviolet licht (zon, zonnebank), roken, ongezonde voeding, slaapgebrek en stress kunnen dit proces versnellen. Andersom kan je het proces vertragen door jezelf goed te verzorgen. Regelmatige beweging, gebalanceerd dieet en persoonlijke verzorging houdt je huid jong.

Soorten rimpel lijnen

De ene rimpellijn is de andere niet. Rimpels zijn onder te verdelen in statische en dynamische rimpels.

  • Statische rimpels: deze rimpels zijn altijd aanwezig ook al is er geen mimiek beweging van de persoon. De combinatie van herhaaldelijke beweging van de onderliggende spier en afname van collageen en elastine veroorzaken deze rimpel vorm. Hoe ouder de persoon hoe meer statische rimpels.
  • Dynamische rimpels: zijn rimpels die alleen zichtbaar zijn bij beweging van de onderliggende spier. Voorbeelden zijn fronsrimpels, voorhoofd rimpels, kraaienpoten, smokers lijnen. Deze rimpels kunnen al op jonge leeftijd voorkomen.

Over het algemeen vinden we horizontale lijnen, zoals de fronsrimpel storender dan verticale lijnen kraaienpoten. Ook de diepte en lijnen rond de mond worden als cosmetisch hinderlijk beschouwd.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Omdat we de tijd niet kunnen stoppen is preventieve huidverzorging zoals gezichtscrèmes, zonnebrandcrème en lifestyle aanpassingen de eerste stap in onze verdediging om het proces van rimpelvorming te vertragen en onze huid glad en jong te houden.

Een belangrijke preventieve maatregel is zon bescherming. Ultraviolet licht is een absolute rimpel booster. Om dit tegen te gaan, gebruik in de lente en zomer een goede zonnebrandcrème met UVA en een UVB bescherming tussen de SPF 20-30.

SPF 20 en SPF 30 blokkeert respectievelijk 95% en 97% van de UVB stralen. SPF 50 blokkeert 98% van de UVB stralen, slechts 1% meer dan SPF 30. In het najaar en winterperiode speelt UVB in Nederland een zeer kleine rol. UVA daarentegen is gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig en kunnen deze stralen wolken en glas binnendringen. Bescherm je huid in de periode met een UVA filter dagcrème.

Huidverzorging ingrediënten

In de loop der jaren hebben mensen naar het geheim van de eeuwige jeugd gezocht, maar een perfect elixer is nog niet ontwikkeld. De technologie heeft echter wel voor een aanzienlijke vooruitgang in de huid verbeterende producten gezorgd. Bijvoorbeeld crèmes met vitamine-A zuur of tretinoïne kan de huid verjongen en is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.

Tretinoïne stimuleert vernieuwing van huidcellen door versnelt af te laten schilferen en stimuleert ook jong collageen. Het nadeel is dat het de huid irriteert bij hoge concentratie tretinoïne, waarbij roodheid en branderigheid vaak het gevolg is. Een alternatief hiervoor is Bakuchiol, een natuurlijke ingrediënt gebruikt in de Ayurvedische Oosterse geneeskunst. Op de huid heeft Bakuchiol dezelfde werking als vitamine A, maar zonder de vitamine A bijwerkingen.

Crèmes met vitamine C en E combinatie, stimuleert collageen en elastine. Een sterkere anti-oxidante werking door de synergetische werking van vitamine C & E zorgt voor vermindering van zon beschadigde huid. Anti-rimpel crèmes met co-enzym Q10, groene thee extract, alpha lipoic acid hebben ook een anti-aging effect. Voor onderhoud na een anti-aging behandeling en als je lichte rimpels en fijne plooien hebt, dan zijn anti-aging crèmes geschikt.

Injectables

Voor bestaande rimpels zijn injectables zoals botuline toxine en hyaluronzuur fillers in combinatie met anti-aging/zonnebrand crèmes zinvol. Botuline toxine is geschikt voor mimische dynamische rimpels zoals frons-, voorhoofd rimpels en kraaienpoten.

Botuline toxine is een natuurlijk eiwit en wordt gebruikt om bepaalde spieractiviteit tijdelijk te verminderen. Hierdoor worden rimpels en plooien gladgestreken. Het effect van botuline toxine is binnen enkele dagen na de behandeling zichtbaar en is na 2 weken optimaal. De werkingsduur en het resultaat verschilt per persoon, maar over het algemeen werkt botuline toxine 4 tot 6 maanden. De behandeling kan dan zonder problemen herhaald worden. Na meerdere behandelingen kan de werking langer zijn.

Fillers met een natuurlijke en afbreekbare hyaluronzuur. Fillers is een vulmiddel en worden in een vorm van een heldere gel met een fijne naaldje in de huid gespoten. Behalve verzachten van diepe rimpels en plooien kunnen ook diep gelegen acne littekens, huidverslapping en zonbeschadigde huid aanzienlijk verbeteren. Contour verbetering zoals lippen en neus is hyaluron filler ook geschikt. De resultaten zijn wel langdurig, maar niet permanent omdat het hyaluronzuur langzaam door het lichaam wordt afgebroken. Het resultaat van een fillerbehandeling kan 6-12 maanden aanhouden. Voor lippen houdt 3 maanden aan.

Peelings en laser

Naast een crèmebehandeling en injectables zijn er nog andere mogelijkheden om rimpels tegen te gaan. Overige rimpel behandelingen zijn hieronder in het kort beschreven:

  • Chemische peeling wordt de opperhuid en de oppervlakkige dermis (lederhuid) met een chemisch middel oppervlakkig vernieuwd. Dit is geschikt om fijne rimpels te behandelen. Stoffen die worden gebruikt zijn trichloorazijnzuur (TCA), fenol en glycolzuur (AHA, alpha hydroxyzuren). De huid wordt eerst ontvet en vervolgens wordt TCA, AHA of fenol met behulp van een wattenstok of gaas op de huid aangebracht. Een nadeel is de kans op pigmentverschuiving in de huid, vaak is dit tijdelijk.

  • Mechanische peeling of microdermabrasie is geschikt voor fijne tot middelfijne rimpels. De oppervlakkige opperhuid wordt afgeslepen, abrasie. De huid wordt lokaal onder vacuüm door middel van een continu stroom van micro-kristallen (aluminiumoxide) afgeslepen.  De huid wordt nauwkeurig tot het gewenste niveau en zonder huidbeschadiging gepeeld.
  • De CO2 fraxel laser is de meest effectieve type laser. Geschikt om fijne en diepe rimpels te behandelen maar ook plooien rondom de mond. De laser verdampt zeer nauwkeurig  tot wel in de bovenste laag van de dermis. Oud bindweefsel wordt vervangen door jonge bindweefsel cellen en nieuw collageen wordt aangemaakt. Goede antibiotische nabehandeling en zonbescherming voorkomt bijwerkingen zoals infecties en pigmentverschuiving.

Natuurlijk verschijnsel..maar toch

Ook al is het verouderingsproces een natuurlijk verschijnsel, er zijn vele manieren om deze te vertragen of te verbeteren. Preventie met de juiste zonbescherming en anti-rimpel crème is een goed begin. Mochten er ongewenste rimpels verschijnen dan zijn er genoeg mogelijkheden om dit tegen te gaan. Voor vragen kan je bij je dermatoloog of huidtherapeute terecht.

De Anti-Aging crème is samengesteld met een krachtige mix van natuurlijke vitamine C en E, gekoppeld aan ferulinezuur, gewonnen uit planten en met krachtige antioxidante eigenschappen. Dit natuurlijke trio werkt effectief om het verouderingsproces van de huid te vertragen en tegelijkertijd de hydratatie te verbeteren. Door regelmatig gebruik van deze crème wordt de huid beschermd tegen de schadelijke effecten van UV-straling en andere omgevingsfactoren die de huid kunnen beschadigen en een ouder uiterlijk kunnen geven. Geschikt voor een normale of gemengde huid.

Firming Booster serum is een krachtige serum doordrenkt met drie essentiële ingrediënten die samenwerken om jouw huid te omarmen en te verjongen. Bakuchiol, een milde tegenhanger van retinol, werkt harmonieus met cyclopeptide-5 om de stevigheid van je huid te verbeteren, terwijl het witte thee-extract, boordevol antioxidanten, een beschermend schild biedt tegen dagelijkse stressfactoren. De synergetische werking van deze ingrediënten zorgt voor een holistische benadering van huidverzorging, waarbij versteviging, vernieuwing en bescherming hand in hand gaan voor een stralende en gezonde huid.

Rimpels En Fijne Lijnen, Anti-Aging Cream, Firminb Booster Serum

Voor meer informatie ga naar: onze producten

Voor behandeling van uw rimpels met botuline toxine en hyaluron zuur fillers kunt u ook terecht bij Shape Aesthetics.

Safb Logo

Voor bovenlip rimpels of rokerslijnen is CO2 fraxel laser uitermate geschikt, klik hier voor meer informatie: DavidNjoo skin & laser

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.