Ooglid eczeem, oorzaak is niet alleen door parfum

Roodheid, jeuk en zwellingen rond de ogen past bij eczeem. Ooglid eczeem is een veel voorkomend probleem. In een adem wordt parfum als ‘the usual’ suspect genoemd. Maar er zijn meerdere allergische stoffen die eczeem rond de ogen veroorzaken.  Een Amerikaans onderzoeksgroep hebben het uitgezocht.

Ooglid eczeem – samenvatting

De onderzoekers hebben data van 50.795 patiënten tussen de periode van 1994-2016 geanalyseerd. Van deze patiënten hadden er 3.955 (7.8%) eczeem van de oogleden. Veel voorkomende oorzaken van eczeem rond de ogen blijken irritatief eczeem, contactallergisch eczeem en atopisch eczeem. Allergische stoffen ookwel allergenen die vaak gelinkt waren aan ooglideczeem zijn nikkelsulfaat (18.6%), parfum mix I (16.5%), methylisothiazolinone (16.5%), goudnatriumthiosulfaat (14.7%) en perubalsem (11.9%).

Andere allergische stoffen waarop patiënten met eczeem van de oogleden vaker op reageerden waren dimethylaminopropylamine, oleamidopropyldimethylamine, neomycine, karmijn, schellak  en thimerosal.

Parfum mix I – wat zit er in de mix?

Ooglid Eczeem Oorzaak Niet Parfum

Ter verduidelijking, parfum mix 1 is een mengsel van parfum stoffen. Het bestaat uit de volgende stoffen: cinnamyl alcohol, cinnamaldehyde, eugenol, alpha-amyl-cinnamaldehyde, hydroxycitronellal, geraniol, isoeugenol en oak moss absolute.

Lees meer over geurtje in je huidverzorging en ook over parfum mix II.

Ooglid eczeem – aanbeveling van de onderzoekers

Eigenlijk vrij duidelijk, eczeem van je oogleden is een allergisch onderzoek zeker zinvol. Dermatologen maken gebruik van plaktesten op je rug.

Nu je hier bent

Eczeem van de lippen kunnen in twee verschillende groepen onderverdeeld worden. Je hebt een contactallergische groep en de andere is irritatief eczeem. Een voorbeeld van irritatief eczeem is door bijvoorbeeld onbewust je lippen te likken. Meer over de twee verschillen: eczeem lippen

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.