Oogwallen en donkere oogkringen

Herken de donkere kringen en wat je kan doen bij oogwallen. We streven ernaar om er energiek, jeugdig en fris uit te zien, maar een van de eerste plaatsen waar tekenen van veroudering zichtbaar zijn, is de huid rondom de ogen. De gevoelige huid in dit gebied is buitengewoon dun, slechts 0.05 mm dik en bevat weinig talgklieren en onderhuids vetweefsel.

Oorzaken van rimpels

Tijdens veroudering delen de huidcellen langzamer en wordt de lederhuid waarin het bindweefsel en de collagene vezels liggen, dunner. We verliezen de elastische- en collageenvezels, waardoor er steun- en elasticiteitverlies optreedt.

De huid wordt steeds minder goed in staat om vocht vast te houden. Hij wordt hierdoor doffer en droger. Dit samen draagt bij aan de ontwikkeling van rimpels.

Weinig talgklieren rond de ogen betekent sneller rimpelvorming

De hoeveelheid talgklieren rond de ogen is lager dan op de overige delen van het gezicht. Een Japanse studie toonde een relatie aan tussen de hoeveelheid talgklieren en rimpeldiepte. Hierdoor zijn er relatief meer diepere lijnen rond de ogen

Oorzaken van oogwallen

Wallen onder de ogen kunnen door vet uitstulping, vochtophoping of volumeverlies ontstaan.

Vet uitstulping komt door een zwakkere m. orbicularis oculi spier (kringspier om het oog) hierdoor stulpt er door scheurtjes vet vanuit de achtergelegen vet compartiment. Vaak hebben er meerdere familieleden hier last van.

Vochtophoping onder de onderste oogleden ontstaan door verstoorde lymfeafvoer, teveel zout in dieet, stress of onvoldoende nachtrust.

Volumeverlies als gevolg van veroudering, wordt de overgang van het onderooglid naar de wang groter. De traangoot, ook wel de tear trough genoemd, wordt dieper.

Het volumeverlies ontstaat in de botten onder de ogen en in de steunstructuren van de huid. Hierdoor verplaatsen de oppervlakkig gelegen vet compartimentjes naar beneden, en zo ontstaat de ‘groeve’.

Oorzaken van kringen

Donkere kringen onder de onderste oogleden is ook een uitdagende cosmetisch probleem. De combinatie van rimpels en donkere kringen wekken vaak de indruk dat je verdrietig en vermoeid eruit ziet.

Donkere kringen komen zowel bij mannen als vrouwen voor, verschillende leeftijden en ethnische achtergronden.

Oorzaken van donkere kringen zijn divers:

  • dermale melanine (pigment) afzetting
  • postinflammatoire hyperpigmentatie na eczeem of allergie
  • zonlicht
  • lifestyle
  • de combinatie van een dunnere doorschijnende onderooglid huid en oppervlakkige haarvaatjes in dat gebied en volume tekort (genetisch bepaald) en volume verlies (veroudering) door een diepliggende oogkas

Oogwallen En Donkere Kringen

Bruine, blauwe of blauw-grijze of paarse kringen

Verschillende kleurtinten suggereren de oorzaak van de donkere kringen.

Dermale pigment afzetting (zonlicht, naevus van Ota, medicatie, melasma) in onderooglid geven een bruine, grijze of blauw-grijze verkleuring.

De onderooglid spier, musculus orbiculairs oculi, ligt vlak onder de huid. Door de oppervlakkig gelegen bloedvaten en een dunnere huid kan er een blauw-paarse onscherpe verkleuring ontstaan, met name aan de binnenkant van de ooghoek.

Een handig trucje om eenvoudig te bepalen of donkere kringen onder de ogen worden veroorzaakt door pigmentatie of doorschemerende bloedvaatjes is door voorzichtig de huid van het onderste ooglid omhoog te trekken met je duim en wijsvinger. Als de kleur verdwijnt, worden de donkere kringen veroorzaakt door bloedvaatjes; als de kleur aanhoudt, is pigment de oorzaak.

Wat zijn de oplossingen?

Veel mensen denken aan een chirurgische ingreep tegen deze kwalen en vaak schrikt dit af. Soms is een verandering van lifestyle al effectief. Voldoende rust, water, thee, sapjes. Beperk alcoholische dranken en stop met roken.

Cosmeceutics & camouflage

Er zijn veel producten op de markt die tot op een bepaalde hoogte iets tegen donkere kringen, wallen en rimpels kunnen doen.

Tretinoine/retinol

En bekend anti-aging ingrediënt. Goed tegen fijne lijntjes, huidverkleuring en voor verbetering van je huidtextuur. Het grootste nadeel van het gebruik is huidirritatie zoals roodheid, branderigheid en schilferingen. Hierdoor is er vaak terughoudendheid in het gebruik van vitamine A rond de ogen.

Alternatief voor retinol is Bakuchiol. Bakuchiol vertoont vergelijkbare verbeteringen als retinol, maar zonder de bijwerkingen ervan. Bovendien is bakuchiol een van de weinige ingrediënten die geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

Meer lezen over Bakuchiol 

Antioxidanten zoals vitamine C en E

Antioxidanten neutraliseren de reactive oxygen species (ROS). ROS zijn instabiele en reactieve moleculen in de huid die onder invloed van ultraviolet licht, roken en overmatig alcoholgebruik kunnen ontstaan. Deze ROS moleculen beschadigen cellen in het lichaam.

Vitamine C speelt ook een belangrijke rol in de biostimulatie van collageen in de huid, anti-inflammatoire werking en heeft een huid blekende werking door tyrosinase (een stof die betrokken is bij pigmentvorming) te remmen.

Vitamine E is een lipofiele antioxidant. Een studie toonde een verbetering van de rimpels rond de ogen en vermindering van UV-schade na 4 maanden. De combinatie vitamine C en E hebben een synergistische werking, een andere studie toonde een verdubbelde fotoprotectie van de gecombineerde vitamine C en E door de toevoeging van een planthormoon feruline zuur.

Vitamine B3 (niacinamide) heeft een brede werking op de huid. Het stimuleert de aanmaak van ceramide en vrije vetzuren nodig om de barrière functie van de huid te versterken, daarnaast heeft het anti-inflammatoire en vanaf 4% pigment verminderende eigenschappen.

Oogwallen Kringen Aziatische Huid
Klik Op Foto Naar De Webshop

Hyaluronzuur en ceramiden zitten van nature in de huid. Naarmate we ouder worden, vermindert de productie waardoor de huid droger en rimpeliger wordt. Zowel hyaluronzuur en ceramiden zorgen voor hydratatie, behoudt van je huidbarrière waardoor er minder transepidermaal waterverlies is.

  • Overige ingrediënten die vaak gebruikt worden om wallen, donkere kringen en fijne rimpels zijn: cafeïne, groene thee, arbutine en groeifactoren.
  • Optische concealers/camouflage is een simpele manier om donkere kringen te verbergen.

Injectables

Een volumeverlies of -tekort geeft een schaduw onder de ogen. Dit is niet weg te werken met crèmes en camouflage. Het is wel mogelijk om het op te vullen met een filler behandeling.

Filler is een heldere gel op basis van een afbreekbaar hyaluronzuur. Met een fijn naaldje wordt het in de huid gespoten om rimpels en plooien te verminderen. De resultaten zijn langdurig, maar niet permanent, omdat het hyaluronzuur langzaam door het lichaam wordt afgebroken. Een andere optie is het opvullen met lichaamseigen vet.

Gefractioneerde CO2 laser

Deze laser kan ingezet worden om verslapte oogleden te verstevigen door het bindweefsel selectief tot een bepaalde diepte te verdampen. Echter komen niet alle hangende oogleden voor laser in aanmerking. In dit geval kan een chirurgische correctie van de onder- en bovenoogleden uitgevoerd worden.

Voor donkere pigmentvlekken zijn pigmentlasers zoals Q-switched ruby, alexandrite en Nd-YAG laser geschikt.

Bij gecombineerde pigmentvlekken met fijne bloedvaten is een pulsed dye laser een mogelijkheid.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.