Opmerkelijk: grapefruit en melanoom?

Elke dag vers jus d’orange of een grapefruit tijdens je ontbijt is gezond, maar mogelijk heeft het een zure bijsmaak. Een mogelijke link tussen citrusvruchten en het ontwikkelen van een melanoom is gevonden. Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker en in Nederland neemt het aantal melanoom gevallen toe. Uit de statistieken staat Nederland in de top 5 met de meeste huidkanker van Europa.

Een Amerikaanse vragenlijst studie volgde het dieet, lifestyle en zongedrag van 63.810 vrouwen en 41.622 mannen in de gezondheidszorg.  Na een follow-up van 24-26 jaar was bij 1840 mensen de diagnose melanoom gesteld. In de questionnaire was sinaasappel (vrucht + sap), grapefruit (vrucht + sap) intake opgenomen.

Conclusie van het onderzoek: 36% meer kans wanneer je per dag meer dan 1.6 citrusvruchten consumeert in vergelijking met minder dan 2 citrusvruchten per week. Voor grapefruit is er zelfs 41% toegenomen risico als je 3 x per week consumeert ten op zicht van geen grapefruit eters. Opmerkelijk is dat er geen associatie was tussen melanoom en grapefruit sap.

Wat zit er in grapefruit behalve vitamine C dat een verhoogde risico geeft?

Het verantwoordelijke stofje in citrusvruchten heet psoraleen en maakt de huid gevoeliger voor zonlicht. Lees meer over medicatie en lichtovergevoeligheid.

Studie beperkingen: alleen sinaasappelen en grapefruit en niet citroen, limoen waren onderzoek onderzocht. De onderzochte groep bestond uitsluitend mensen in de gezondheidszorg, die mogelijk een ander dieet en lifestyle hebben. De resultaten kun je niet generaliseren. De groep moesten een vragenlijst invullen en er kan sprake van een herinneringsvertekening zijn. Vergissing in de hoeveelheid grapefruit en sinaasappel consumptie per dag is menselijk. Tenslotte citrusvruchten zijn gezond, de voordelen wegen zwaarder dan de nadelige gevolgen.

Voor andere fruit en groentes waren er geen associatie met melanoom gevonden.

Grapefruit Citrusvruchten

Wat betekent dit alles?

Een begrijpelijke reactie is: wat is nu goed tegenwoordig, we kunnen niets meer! Een ander voeding studie toonde dat koffie consumptie een lagere melanoom risico bij mannen, maar niet bij vrouwen gaf. Deze studies geven de complexiteit van het menselijke lichaam aan. Door het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen zoals UV-huidbescherming en kleding kun je zowel genieten van citrusvruchten en de zon. Voorkomen is beter dan genezen en eet gevarieerd.

Lees meer over: zonnebrandcrème: deze plekken worden vaak vergeten en UVA, UVB en SPF – wat betekent dit?

literatuur

Wu S, Han J, Feskanich D, et al. Citrus Consumption and Risk of Cutaneous Malignant Melanoma Journal of Clinical Oncology. Published online June 29 2015

Melough MM, Wu S, Li WQ, Eaton C, Nan H, Snetselaar L, Wallace R, Qureshi AA, Chun OK, Cho E. Citrus Consumption and Risk of Cutaneous Malignant Melanoma in the Women’s Health Initiative. Nutr Cancer. 2019 Jul 23:1-8.

Caini S, Masala G, Saieva C, et al. Coffee, tea and melanoma risk: findings from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Int J Cancer. 2017 May 15;140(10):2246-2255.

Nu je hier bent

Melanoom en obesitas

Uit recent onderzoek is duidelijk geworden dat mensen die te dik zijn, echt vetzucht hebben, ook kampen chronische lichte ontstekingen in het lichaam. Dit leidt in combinatie met blootstelling aan UVA- straling tot een verhoogd risico voor melanoom huidkanker. Meer over relatie tussen melanoom en obesitas

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.