Ouderdomsvlekken – wat je moet weten

Bij ouderdomsvlekken (lentigo solaris) is er sprake van scherp begrensde egale lichtbruine vlekken. De vlekken zijn glad en zijn niet verheven. De kleur is het beste te vergelijken met de kleur van koffie verkeerd (cafe-au-lait). Vaak zijn de vlekken aanwezig in het gelaat en op de handen. Ze zijn vaak klein tot tientallen millimeters groot. Meestal zijn er meerdere vlekken van verschillende grootte aanwezig. Belangrijk om te weten is dat ouderdomsvlekken niet kwaadaardig zijn.  

Samenvatting in 28 seconde

Wat is de oorzaak? 

Bij ouderdomsvlekken is er sprake van pigmentvorming door langdurige blootstelling aan zonlicht, zoals buitensporters, zeilers, regelmatig tuinieren, fietstochten, wandelaars. Daardoor gaat de huid zichzelf beschermen door middel van extra aanmaak van pigment. De kans op deze vlekken stijgen naarmate mensen ouder worden, vaak zijn de eerste tekenen te zien vanaf de 30ste levensjaar.  

Is het besmettelijk?

Nee, ze zijn niet besmettelijk 

Zelfzorgadviezen

  • Om vlekken te voorkomen is het belangrijk om dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème en verbranding te voorkomen.  Meer over SPF
  • Bij verandering van pigmentvlekken in kleur, vorm en/of klachten, raadpleeg dan altijd je huisarts of dermatoloog.  

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen? 

  • Lasertherapie: Voor verwijdering van pigment wordt er gebruik gemaakt van de laser. Deze richt zich op het pigment en maakt het pigment kapot. De pigmentvlek verdwijnt voor 90% of helemaal.  
  • Chemische peeling: De peeling zorgt voor een snelle afschilfering van de huid waardoor het oppervlakkige pigment omhoog komt en wordt afgeschilferd.  
  • Nazorg is even belangrijk. Als je na de behandeling de huid niet goed beschermt tegen de zon dan is de kans groot dat de vlekken weer terug komen. Dat is zonde. We adviseren een minerale zonnebrandcrème met een SPF30. Een minerale zonnebrandcrème bevat Titaniumdioxide EN Zinkoxide. Deze combinatie zorgt voor een brede ultraviolette dekking, het werkt direct na aanbrengen en het geeft geen huidreactie. Geschikt voor mensen met een gevoelige huid, kinderen en zwangeren. Er zijn huidverzorgingsproducten die pigment aanmaak kunnen beperken. Cosmetische ingrediënten zoals: Niacinamide (vitamine B3), retinol, vitamine C, E, Aloe Vera, Kojic Acid, Arbutine, Zoethoutwortel, Resveratrol, Emblica, Hydrochinon, Azelaïnezuur. Meer over pigment
Oogwallen Kringen Aziatische Huid Ouderdomsvlek, Suplement Pigment, Mondhoeken, , Tranexaminezuur Pigmentvlekken Targeted Pigment Serum, Spotreducer, Pigmentvlekken, Zonneschade
Iconic Elements Selectie

Wat kan de arts voor je betekenen? 

Het is belangrijk om het verschil te maken tussen een pigmentvlek en een moedervlek. Een pigmentvlek zoals hier beschreven heeft altijd één mooie licht bruine kleur, is vaak scherp begrensd en is goedaardig. Als er verschillende kleuren in een vlek zichtbaar zijn, dan is het advies de vlek altijd te laten beoordelen door een arts. De arts kan met een dermatoscoop goed beoordelen om wat voor soort vlek het gaat. Via een foto is dat niet goed mogelijk.  

Een pigmentvlek zoals hier beschreven kan geen kwaad. Maar het is zeer belangrijk om het verschil te maken met een lentigo maligna (kwaadaardige pigmentvlek) of moedervlek, omdat deze vlekken wel gevaarlijk kunnen zijn en uit kunnen zaaien. Bij twijfel, neem contact op met je huisarts. De huisarts kun je eventueel doorverwijzen naar de dermatoloog.  

Nu je hier bent

Na een behandeling is vaak een periode van onzekerheid. Elke nieuw verschenen vlekje, schilfering of bultje geeft het gevoel van ‘is dat weer een verdacht plekje’ Op het spreekuur is dit een veel geuite zorg en een meest voorkomende reden voor een vervroegde poliklinische huidcontrole. Handvaten voor vervroegde controle zijn: snelle groei, klachten (pijn of plotse jeuk), bloeding, kleurverandering, geneest niet binnen 2-3 weken en bij twijfel of zorgen. Meer over Diagnose huidkanker, wat nu?

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.