Overbeharing, wat is het en wat kan je doen?

Hypertrichose is de medische benaming voor overbeharing. Dit kan bij iedereen voorkomen. Wanneer er sprake is van overbeharing bij een vrouw volgens een mannelijk beharingspatroon, dan heet dit hirsutisme. Denk hierbij aan haren in het gezicht, bij de schaamstreek, buik of benen. Ondanks dat dit niet een zeldzaam fenomeen is, kan het veel schaamte met zich meebrengen. 

WAT IS OVERBEHARING?

Overbeharing komt veel voor. Het kan verschillende oorzaken en vormen hebben en kan veel schaamte met zich meebrengen. Bij overbeharing zijn er meer haren aanwezig dan gewoonlijk en zijn deze vaak ook dikker en donkerder. Er zijn twee typen overbeharing te onderscheiden:

Hypertrichose

Hypertrichose is een aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige haargroei op delen van het lichaam waar normaal gesproken wel haar groeit. Het is belangrijk om te weten dat hypertrichose verschilt van hirsutisme, omdat bij hypertrichose haargroei kan voorkomen op delen van het lichaam waar het normaal niet voorkomt, zoals op de handpalmen en voetzolen.

Er zijn verschillende vormen van hypertrichose, waaronder congenitale hypertrichose, hirsutisme-achtige hypertrichose en niet-congenitale hypertrichose. Congenitale hypertrichose is een zeldzame vorm van hypertrichose die al bij de geboorte aanwezig is en kan worden geërfd. Hirsutisme-achtige hypertrichose komt vaker voor bij vrouwen en wordt veroorzaakt door een verhoogde productie van mannelijke hormonen, zoals testosteron. Niet-congenitale hypertrichose kan worden veroorzaakt door medicatie, hormonale schommelingen en andere factoren.

Hypertrichose kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van patiënten, omdat het kan leiden tot gevoelens van schaamte en onzekerheid. Daarom is het belangrijk om te weten dat er behandelingen beschikbaar zijn voor hypertrichose. Afhankelijk van de oorzaak van de hypertrichose kan de behandeling variëren van medicatie tot ontharing met laser of elektrische epilatie.

Hirsutisme

Hirsutisme is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door overmatige haargroei bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken weinig tot geen haar groeit. Dit kan onder andere het gezicht, de borst, de rug, de buik en de bovenbenen zijn. Deze overmatige haargroei wordt veroorzaakt door een verhoogde productie van mannelijke hormonen, zoals testosteron, in het vrouwelijk lichaam.

Hirsutisme kan een groot probleem zijn voor vrouwen, vooral omdat het kan leiden tot gevoelens van schaamte en onzekerheid. Daarnaast kan het ook leiden tot sociale en psychologische problemen, zoals angst en depressie. Het is belangrijk om te weten dat hirsutisme niet gevaarlijk is, maar het kan wel behandeld worden.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor vrouwen met hirsutisme. Een van de meest voorkomende behandelingen is het gebruik van medicijnen zoals anti-androgenen en orale contraceptiva. Deze medicijnen verminderen de productie van mannelijke hormonen en kunnen de haargroei verminderen.

Naast medicatie zijn er ook cosmetische behandelingen mogelijk, zoals ontharing met laser of elektrische epilatie. Deze behandelingen kunnen permanent haarverlies veroorzaken, maar zijn over het algemeen duurder dan medicijnen en kunnen ongemakkelijk zijn.

Vrouwen met hirsutisme kunnen ook veranderingen aanbrengen in hun dieet en levensstijl om hun symptomen te verminderen. Het beperken van suiker- en koolhydraatconsumptie en het verhogen van de inname van eiwitten en vezels kan helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van haargroei.

WAT IS DE OORZAAK VAN OVERBEHARING?

Overbeharing kan verschillende oorzaken hebben.

 1. Genetica: Sommige mensen hebben van nature meer haar dan anderen. Dit kan te wijten zijn aan genetische factoren Zo kunnen in de familie, zowel mannen als vrouwen, meerdere zijn die overbeharing hebben. Vaak begint dit op te spelen na de puberteit.
 2. Hormonen: Overbeharing kan worden veroorzaakt door een overmatige productie van mannelijke hormonen zoals testosteron. Dit kan voorkomen bij vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Hierbij zitten er cysten op de eierstokken welke teveel mannelijke hormonen produceren. Vrouwen met PCOS hebben hierdoor ook vaker last van acne, overgewicht en een onregelmatige menstruatie. Bij mannen met een aandoening die bekend staat als hypertrichose.
 3. Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen overbeharing als bijwerking hebben.
  • Anabole steroïden: Deze worden vaak gebruikt om spiergroei te bevorderen en worden soms misbruikt door atleten. Het gebruik van deze medicijnen kan leiden tot overmatige haargroei.
  • Minoxidil: Dit is een medicijn dat wordt gebruikt om haaruitval te behandelen. Een bijwerking van minoxidil kan echter overmatige haargroei zijn.
  • Cyclosporine: Dit is een immunosuppressivum dat wordt gebruikt om afstoting van getransplanteerde organen te voorkomen. Een bijwerking van cyclosporine kan overmatige haargroei zijn.
  • Fenytoine: Dit is een barbituraat dat wordt gebruikt om epileptische aanvallen te behandelen. Een bijwerking van fenytoine kan overmatige haargroei zijn.
 4. Ouderdom: Naarmate we ouder worden, kunnen hormoonspiegels veranderen, waardoor er meer haargroei kan optreden.
 5. Andere aandoeningen: Overbeharing kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals het syndroom van Cushing en traag werkende schildklier.

Niet altijd wordt er een oorzaak gevonden voor de overbeharing. Het kan dus een op zichzelf staand verschijnsel zijn. 

Nu je hier bent

Veel vrouwen krijgen onder invloed van hormonen last van haargroei in het gezicht. Dit zijn vaak stugge haren. Omdat de laser alleen donkere haren pakt, is er voor de blonde, grijze, witte en rode haren elektrische epilatie. Hierbij wordt er per haartje een dun naaldje in het haarzakje gestoken welke warmte afgeeft aan de haarwortel. Deze wordt op deze manier beschadigd en zorgt ervoor dat de haren niet meer terug kunnen groeien.  In deze blog zullen we bespreken wat elektrische epilatie inhoudt en hoe het kan worden gebruikt wanneer laserontharing niet effectief is. Meer over: Elektrische epilatie, als laserontharing niet mogelijk is

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.