Ozempic gezicht: een ongewenst bij effect

Ozempic, een merknaam voor het medicijn semaglutide, is een antidiabetisch middel dat gebruikt wordt voor de behandeling van type 2 diabetes. Als onderdeel van de klasse van geneesmiddelen bekend als GLP-1-receptoragonisten, heeft Ozempic een opvallend bijeffect dat zichtbare veranderingen in het uiterlijk kan veroorzaken, vaak aangeduid als het ‘Ozempic gezicht’. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de gezichtsstructuur van gebruikers. In deze blog gaan we in op wat Ozempic precies is, hoe het werkt in het lichaam, en welke impact het kan hebben op het uiterlijk, naast het beïnvloeden van de bloedsuikerspiegel.

Ozempic (semaglutide) is een innovatief geneesmiddel dat wordt ingezet voor de behandeling van type 2 diabetes, een aandoening waarbij het lichaam niet effectief insuline kan gebruiken om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Dit medicijn behoort tot een klasse van geneesmiddelen die bekend staan als GLP-1 receptoragonisten. Deze medicijnen bootsen het effect na van een natuurlijk voorkomend hormoon genaamd glucagonachtige peptide-1 (GLP-1), dat belangrijk is voor de regulatie van de bloedsuiker.

De werking van Ozempic is tweeledig. Ten eerste stimuleert het de alvleesklier om meer insuline vrij te geven, vooral wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is na een maaltijd. Dit helpt om de pieken in de bloedsuikerspiegel te verminderen, wat belangrijk is voor het beheersen van diabetes. Ten tweede vertraagt Ozempic de maaglediging, een proces waarbij voedsel vanuit de maag naar de dunne darm wordt verplaatst. Door dit proces te vertragen, wordt het gevoel van volheid verlengd, wat kan bijdragen aan een verminderde eetlust.

Deze vertraging in de maaglediging heeft nog een ander potentieel voordeel: het kan indirect bijdragen aan gewichtsverlies. Door het verminderen van de eetlust en het verlengen van het gevoel van verzadiging, kunnen mensen minder gaan eten, wat leidt tot een calorietekort en uiteindelijk tot gewichtsverlies.

Ozempic Holle Gezicht

Een significant en opmerkelijk bijeffect van het medicijn is de Ozempic gezicht. Dit fenomeen ontstaat voornamelijk door het aanzienlijke gewichtsverlies, inclusief substantieel vetverlies in het gezicht. Deze veranderingen kunnen resulteren in een meer ingevallen uiterlijk van het gezicht, wat soms een ouder ogend effect kan geven. De afname van het onderhuidse vet, draagt bij aan een meer gedefinieerde kaaklijn en prominente jukbeenderen.

Verder kan het verlies van vet rond de wangen en onder de ogen de huid daar minder stevig maken, waardoor eerder niet-zichtbare fijne lijntjes en rimpels naar voren komen. De huid, die voorheen door vet opgevuld werd, kan slapper worden, wat bijdraagt aan het versnelde verschijnen van tekenen van veroudering. Dit is vooral merkbaar in gebieden waar de huid van nature dunner is, zoals onder de ogen en langs de kaaklijn.

Ozempic

Onverwachte kenmerken zichtbaar in je gezicht:

  • Toegenomen tekenen van veroudering, zoals meer lijnen en rimpels
  • Verlies van vet, wat kan leiden tot een slappe en losse huid
  • Een ingevallen, holle uiterlijk

Deze esthetische veranderingen zijn voor sommige patiënten uiteraard ongewenst en kunnen hun zelfbeeld en emotionele welzijn nadelig beïnvloeden.

De veranderingen kunnen afhangen van de dosering van het medicijn, de individuele respons op de behandeling en de algehele lichaamssamenstelling van de persoon. Gebruikers kunnen veranderingen in hun lichaamsgewicht en gezichtscontouren beginnen te merken binnen enkele weken tot maanden na het starten van de behandeling. In sommige gevallen kan het langer duren, afhankelijk van de reactie van hun lichaam op het medicijn en eventuele aanpassingen in hun dieet en levensstijl.

Anekdotische rapporten suggereren dat significante gewichtsvermindering en bijbehorende veranderingen in het gezicht meestal optreden tussen 3 en 6 maanden na het begin van de behandeling. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen die Ozempic gebruikt aanzienlijk gewichtsverlies of gezichtsveranderingen zal ervaren, omdat de effecten zeer individueel kunnen zijn.

Het behandelen of verminderen van de veranderingen veroorzaakt door het ‘Ozempic gezicht’ kan meerdere benaderingen vereisen, afhankelijk van de specifieke symptomen en de voorkeuren van de patiënt. Hier zijn enkele passende maatregelen die kunnen worden overwogen:

Voedingsadvies: Omdat gewichtsverlies een van de oorzaken is van het ‘Ozempic gezicht’, kan het nuttig zijn om met een diëtist of voedingsdeskundige te werken om een voedingsplan op te stellen dat helpt het gewicht te stabiliseren of op een gezonde manier te beheren. Dit kan helpen de hoeveelheid gezichtsvet te behouden en verdere veranderingen in het gezicht te minimaliseren.

Cosmetische plastisch chirurgische behandelingen: Voor degenen die significante veranderingen in hun gezichtsstructuur ervaren, zoals verlies van volume of verhoogde zichtbaarheid van rimpels, kunnen cosmetische procedures zoals fillers of vettransplantaties helpen. Deze behandelingen kunnen volume toevoegen aan het gezicht en de uitstraling van ingevallen wangen of diepe lijnen verminderen.

Huidverzorging: Intensieve hydraterende en verzorgende behandelingen kunnen ook helpen bij het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van de zichtbaarheid van fijne lijntjes. Producten met hyaluronzuur, peptiden, Bakuchiol, Vitamine C, E, Retinol en hydraterende ingrediënten kunnen de huidstructuur verbeteren.

Medische heroverweging: Als de esthetische veranderingen een significante impact hebben op de kwaliteit van leven van een patiënt, kan het heroverwegen van de medicatie met de behandelend arts nodig zijn. Er kunnen andere medicijnen of verlagen van de dosering zijn die minder invloed hebben op het gewicht en de gezichtsstructuur.

Gezonde levensstijl: Behoud van een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, adequate voeding en hydratatie, kan ook helpen de huidgezondheid te ondersteunen en enige negatieve effecten van medicatie-geïnduceerd gewichtsverlies te compenseren.

Psychologische ondersteuning: Omdat veranderingen in het uiterlijk emotioneel belastend kunnen zijn, kan ondersteuning van een psycholoog of een steungroep waardevol zijn. Deze hulp kan patiënten helpen zich aan te passen aan hun veranderde uiterlijk en hun zelfbeeld te verbeteren.

Patiënten die elke week 50 mg van het medicijn semaglutide via de mond innamen, meldden vaker verschillende ongewone gevoelens in hun huid. Voorbeelden hiervan zijn dysesthesie, wat abnormale sensaties zoals tintelingen betekent (1,8% tegenover 0%), hyperesthesie, een verhoogde gevoeligheid van de huid (1,2% tegenover 0%), en gewone huidpijn (2,4% tegenover 0%). Ook kwam paresthesie, een gevoel van kriebels of jeuk zonder duidelijke reden, en overgevoeligheid van de huid beide voor bij 2,7% van deze patiënten, wat niet het geval was bij degenen die een nepmedicijn (placebo) of een vergelijkbaar product namen.

Bovendien rapporteerden deze patiënten vaker haaruitval, ook bekend als alopecia (6,9% tegenover 0,3%). Bij een lagere dosis van het medicijn (2,4 mg subcutaan, wat betekent onder de huid toegediend) meldde slechts 0,2% haaruitval, vergeleken met 0,5% onder de placebo-gebruikers.

Er waren ook meer rapporten over ongespecificeerde huidreacties (4,1% tegenover 1,5%) bij patiënten die de subcutane vorm van semaglutide gebruikten. Enkele rapporten beschreven ernstige gevallen van huidproblemen zoals bulleus pemfigoïd, een ernstige huidziekte met blaren, eosinofiele fasciitis, een zeldzame ziekte die de huid strak en stijf maakt, en leukocytoclastische vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes.

Daartegenover stonden reacties op de plek van de injectie, zoals pijn of zwelling, die minder vaak voorkwamen bij mensen die semaglutide onder de huid kregen (3,5%) vergeleken met degenen die een placebo of vergelijkbaar product ontvingen (6,7%).

Hoewel Ozempic een effectieve behandeling biedt voor type 2 diabetes met het bijkomende voordeel van gewichtsverlies, is het belangrijk dat patiënten zich bewust zijn van de mogelijke esthetische veranderingen die het kan veroorzaken, inclusief het ‘Ozempic gezicht’. Een interessante vraag die blijft en waar in de toekomst meer duidelijkheid over zal komen, is of dit effect het directe gevolg is van de medicatie zelf of van het snelle gewichtsverlies?

Overleg met een medisch specialist kan helpen om de voordelen en mogelijke bijwerkingen van het medicijn volledig te begrijpen en om een behandeling te vinden die zowel effectief is voor diabetes controle als acceptabel voor de patiënt wat betreft veranderingen in het uiterlijk.

Huidverjonging is een populair thema in de cosmetische sector, waar men continu zoekt naar methoden om verouderingstekenen te verzachten zonder dat er chirurgische ingrepen aan te pas komen.

Naarmate de tijd vordert, dragen factoren als zonlicht, vervuiling, stress en erfelijkheid bij aan de ontwikkeling van rimpels, fijne lijntjes, verslapping van de huid en een ongelijkmatige huidskleur. Dit natuurlijke verouderingsproces is onvermijdelijk, maar gelukkig bestaan er diverse niet-invasieve behandelingen. Deze moderne cosmetische opties verminderen de zichtbare tekenen van huidveroudering en helpen de huid haar jeugdige uitstraling te behouden. Wil je meer weten over: Huidverjonging, zijn er niet-invasieve cosmetische behandelingen beschikbaar?

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.