Parabenen hebben geen goede reputatie en tijdens mijn spreekuur krijg ik regelmatig vragen hierover. Is het nou slecht voor mij? Moet ik het vermijden? Is het toch kankerverwekkend? Serieuze zorgen die vragen om de juiste aandacht en diepgang.
We beginnen bij het begin: wat zijn parabenen?
Parabenen zijn preservatives, ook wel conserveringsmiddelen genoemd. Een synthetisch stofje dat voortkomt uit de reactie tussen carbonzuur en alcohol, dat proces wordt in de wetenschap esterificatie genoemd. In de natuur komen parabenen nauwelijks voor. Het is dan ook een fabeltje dat parabenen verkregen kunnen worden uit groenten en fruit.
Parabenen worden vooral gebruikt als conserveringsmiddelen in de farmaceutische en cosmetische industrie, in voedingsmiddelen en nog vele andere zaken. De antimicrobiƫle eigenschappen van parabenen zijn het meest effectief tegen schimmels en grampositieve bacteriƫn, zoals staphylococcus aureus.
In welke producten kunnen parabenen zitten ?
- Farmaceutische producten: zowel voor uitwendig als inwendig gebruik
- Huidverzorginsproducten: crĆØmes, lotions, make-up, lippenstift, zeep, zonnebrandmiddelen, ontharingsmiddelen, scheergels, shampoos, conditioners en aftershaves
- Voedingsmiddelen: gemarineerde, gekookte en gebakken visproducten, mayonaise, gekruide sauzen en sladressings, vispastaās, mosterd, salades, marsepein, bier en jam. Met name deze twee synthetische parabenen komen in onze voeding voor. Methylparabeen, voeding E nummer: E219 ā ookwel methyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout genoemd en ethylparabeen E214 ookwel ethyl 4-hydroxybenzoate.
- Overige: parabenen vind je ook terug conserveringsmiddelen in oliƫn, vetten, lijmen en schoensmeer.
Allemaal prima, maar wat is nou het probleem?
Persoonlijke verzorgingsproducten zijn de voornaamste bron van blootstelling aan parabenen. Die parabenen worden via de huid in het lichaam opgenomen, gemetaboliseerd en uitgescheiden in urine en gal.
Uit een onderzoek is gebleken dat adolescente meisjes die elke dag make-up dragen, 20 keer zoveel propylparabenen in hun urine hebben in vergelijking met zij die nooit of zelden make-up gebruiken. Ook lotions voor zowel lichaam als gezicht, maar ook haarproducten, zonnefilters en make-up houden rechtstreeks verband met verhoogde parabenen waardes in de urine.
Allergie:
Een van de grootste problemen dat steeds vaker voorkomt is huidallergie. Onder huidallergie verstaan we alles wat gepaard gaat met jeuk, roodheid en schilfering. Alle parabenen kunnen allergieƫn veroorzaken. Dat komt door veelvuldig en langdurig contact met parabenen. Daarnaast hebben mensen met een atopische aanleg, zoals eczeem, hooikoorts of astma, een verhoogde kans op het ontwikkelen van een parabenen allergie. De meest bekende parabenen zijn:
- methylparabenen
- ethylparabenen
- butylparabenen
- benzylparabenen
- isobutylparabenen
- isopropylprabenen
- probylparabenen
Hormoonverstoring & kanker
Onder wetenschappers en consumenten zijn er veel discussies over de mogelijke hormoonverstorende effecten van parabenen. Voornamelijk in dierexperimentele en in-vitro celstudies wordt verondersteld dat parabenen de hormoonfunctie verstoord omdat het oestrogeen nabootst. Hierdoor kan het mogelijk fertiliteits- of zelfs borstkanker veroorzaken.
In 2004 heeft een studie over dat laatste onderwerp veel stof doen opwaaien. De groep van Darbre nam er borsttumorweefsel onder de microscoop en ontdekte er bij de meeste patiƫnten parabenen. Of dit daarom een oorzakelijk verband blootlegt tussen parabenen en borstkanker, is een andere kwestie. Aangezien deze studie niet de aanwezigheid van parabenen in gezond borstweefsel heeft onderzocht, is de link tussen parabenen en borstkanker niet sterk.
Parabenen zijn 10.000x zwakker dan phyto-oestrogenen, natuurlijke oestrogenen uit groenten en fruit, en zelfs 100.000x zwakker dan je eigen oestrogeen (estradiol) productie.
Wat kan je hieruit opmaken?
- Parabenen kunnen huidallergieƫn veroorzaken die gepaard gaan met roodheid, jeuk, schilferingen en vooral veel ongemak.
- Uit experimenten op dieren en in-vitro studies is gebleken dat parabenen de hormonen verstoren met onvruchtbaarheid, verstoring van de schildklierfunctie, tot gevolg. De kanttekening moet wel gemaakt worden dat deze onderzoeken gebruik maakten van hoge concentraties parabenen. Bij mensen komen deze hoge concentraties niet voor en bovendien wordt het via de urine en gal uitgescheiden. Volgens de Europese wetgeving mogen cosmetische producten maximaal 0,3-1% parabenen bevatten.
Hoe zit het met Iconic Elements huidverzorgingsproducten?
Na voorgaande uiteenzetting is dat natuurlijk een logische vraag. Iconic Elements heeft er van bij het begin voor gekozen omĀ geen parabenenĀ in haar verzorgingsproducten te gebruiken. Voor meer info kan jeĀ 10 redenen voor Iconic Elements skincare lezen.
Literatuur
Darbre PD, Aljarrah A, Miller WR, Coldham NG, Sauer MJ, Pope GS. Concentrations of parabens in human breast tumours. J Appl Toxicol. 2004 Jan-Feb;24(1):5-13
Nowak K, Ratajczak-Wrona W, GĆ³rska M, JabÅoÅska E. Parabens and their effects on the endocrine system. Mol Cell Endocrinol. 2018 Oct 15;474:238-251.
Nu je hier bent
De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Naast lichamelijke klachten zoals flushes en zweetaanvallen kunnen er ook huid veranderingen plaatsvinden. In het westen hebben 75% van de vrouwen hinder van de menopauze klachten. Meer over huidveranderingen en menopauze