Perubalsem allergie – waar moet je op letten?

Perubalsem is een kleverige, aromatische vloeistof die afkomstig is van de schors van de Myroxolon-balsemboom. Een boom uit El Salvador. Het “Peru” -gedeelte van de Perubalsem uit de tijd dat El Salvador deel bleef uitmaken van de Peruaanse kolonie. Balsam of Peru ruikt naar vanille en kaneel omdat het 60-70% cinnaline bevat (een combinatie van kaneelzuur, cinnamylcinnamaat, benzylbenzoaat, benzoëzuur en vanilline). Het bevat ook essentiële oliën die vergelijkbaar zijn met die in de schil van citrusvruchten. Dit zijn allemaal potentiële allergenen.

Perubalsem werd vroeger veel gebruikt in zalven voor wonden, aambeien, winterhanden en voeten en brandwonden. Tegenwoordig wordt deze stof niet meer als zodanig gebruikt. Perubalsem wordt niet alleen gebruikt vanwege zijn aromatische en fixerende (d.w.z. vertraagt ​​verdamping) eigenschappen, maar ook vanwege zijn milde antiseptische, schimmelwerende en antiparasitaire eigenschappen. Het heeft enkele belangrijke toepassingen: geur in cosmetica en smaakstof in eten en drinken.

Perubalsem waar zit het in?

Alternatieve namen voor perubalsem

Let op deze INCI’s van cosmetische producten, dit zijn andere namen voor perubalsem

 • Balsamum peruvianim
 • Black balsam
 • China oil
 • Honduras balsem
 • Indian balsem
 • Peruvian balsem
 • Surinam balsem
 • Myroxylon pereirae klotzsch resin
 • Myroxylon pereirae klotzsch oil
 • Myrosperum pereira balsam
 • Toluifera Pereira balsam

Waar moet je op Perubalsem allergie letten?

Allergisch contacteczeem uit zich meestal als een jeukende rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien, of kan het eczeem zelfs nattend worden. Het komt vooral voor in de hals, in het decolleté, achter de oren, op de polsen, in de baardstreek en onder de oksels. Daar worden parfum producten aangebracht zoals eau de toilette, aftershave en deodorant.

Ook kan het eczeem ergens anders op het gelaat en vooral op de oogleden voorkomen. Ook handeczeem wordt vaak gezien bij mensen met een allergie voor Perubalsem. Huidreacties op parfums in zalven, handcrèmes en -lotions, of door geparfumeerde producten op het werk, in de huiselijke omgeving of in de hobbysfeer, en door het aanraken van gekruid voedsel.


Een allergische reactie op Perubalsem in voeding kan zich uiten als geïrriteerdheid van de tong en mond, uitslag van de lippen of van de mondhoeken, eczeem aan de handen met blaasjes en/of een uitgebreid eczeem ergens anders op het lichaam.

Wil je allergie op cosmetische producten zelf testen? Doe de ROAT – het staat voor Repeated open Application Test (ROAT), het wordt gebruikt om te onderzoeken of je een allergie hebt voor een bepaald (huidverzorgings-) product. Het voordeel van de ROAT is dat je deze gemakkelijk thuis kan uitvoeren, zonder dat je hiervoor naar een dermatoloog moet. Als er echter een huidreactie ontstaat, maak dan een afspraak met een arts of met je dermatoloog.

ROAT thuis: Smeer in één elleboogsplooi 2x daags dun met één cosmetisch product gedurende 14 achtereenvolgende dagen. Meer over Roat en hoe je het zelf kan testen.

Nu je hier bent

De huid schilfert, het is droog en jeukt enorm. Wat is dit, heb ik nu eczeem of een hele droge huid? Er zijn een aantal clues om deze twee huidaandoeningen van elkaar te onderscheiden.

Zelfdiagnose clues

Het grote verschil tussen een droge huid en eczeem is de aanwezigheid van ontstekingen (inflammatie). Bij eczeem werkt de huidbarrière niet goed, wat leidt tot vochtverlies uit de huid en verstoringen in de bovenste huidlaag (epidermis). Als je huid rood, jeukend en schilferig is, is het waarschijnlijk meer dan alleen een droge huid en heb je waarschijnlijk eczeem.

Een andere belangrijk clue tussen eczeem en een droge huid is dat eczeem erger wordt als het niet goed wordt behandeld. Het kan vervolgens leiden tot andere klachten zoals scheurtjes, barsten, huidverdikking en intense jeuk. Mensen met eczeem zijn ook meer vatbaar voor huidinfecties door een de verstoorde huidbarrière.

Als gebieden zoals elleboogsplooien, knieholtes ook zijn aangedaan. Dus rood, schilferingen en jeuk dan is de kans groot dat het eczeem is.

De producten van Iconic Elements bevatten geen Perubalsem

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.