Pigmentafwijking is meer dan alleen een cosmetisch probleem

Pigmentafwijking is een veelvoorkomend probleem waar patiënten tijdens mijn dermatologisch spreekuur regelmatig mee te maken hebben. Eén aspect dat mij in het bijzonder opviel, is de psychische belasting die gepaard gaat met zichtbare pigmentvlekken. Het hebben van pigmentvlekken kan namelijk een grote emotionele impact hebben. Helaas zijn er maar weinig gegevens beschikbaar over het voorkomen van deze belasting en de factoren die hierbij een rol spelen.

Studie over pigmentafwijking en angstoornis

Een studie bestudeerde 100 patiënten met verscheidene pigmentafwijkingen, waaronder zowel witte als donkere vlekken zoals vitiligo, melasma, en verworven dermale maculaire hyperpigmentaties (Acquired Dermal Macular Hyperpigmentation – ADMH).

Pigmentafwijking

Met behulp van vragenlijsten probeerden de onderzoekers te achterhalen wat de invloed van hun pigmentstoornissen nu precies is en hoe dat een invloed heeft op hun kwaliteit van leven, somatoforme stoornissen, algemene angsten en depressie. Een somatoforme stoornis kan gedefinieerd worden als “een psychische aandoening waarbij een persoon lichamelijke klachten heeft waarvoor geen somatische oorzaak (lichamelijke ziekte) gevonden is”. De patiënt ervaart dus echte lichamelijke klachten, die niet ingebeeld zijn

De resultaten toonden aan dat algemene angststoornissen voorkwamen bij 11,6%, 21% en 18,7% van de patiënten met respectievelijk melasma, vitiligo en ADMH.
Depressie werd dan weer opgemerkt bij 12,8%, 27% en 24,1% van de patiënten met respectievelijk melasma, vitiligo en ADMH.
Somatoforme stoornissen kwam vaker voor bij vitiligo (17,9%) in vergelijking met ADMH (14,3%) en melasma (8,1%).
De algemene trend bij alle aandoeningen toonde een evenredig lineair verband tussen de ernst van de huidziekte en de intensiteit van de angsten en depressie.

Uit het onderzoek blijkt dat pigmentstoornissen in de huid meer dan alleen een cosmetisch probleem zijn. Angststoornissen, depressie en somatoforme stoornissen gaan vaak gepaard met pigmentstoornissen, in het bijzonder bij vitiligo en ADMH.

Literatuur:

Dabas G, Vinay K, Parsad D, Kumar A, Kumaran MS. J Eur Acad Dermatol Venereol. Psychological disturbances in patients with pigmentary disorders: a cross‐sectional study. 2020 Feb;34(2):392-399.

Nu je hier bent

Pigmentvlekken, ook wel bekend als hyperpigmentatie, kunnen om verschillende redenen opduiken en vormen vaak een bron van zorg voor velen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van pigmentvlekken en verkennen we effectieve stappen om ze te verminderen en een egale huidskleur te bevorderen. Leer meer over de factoren die bijdragen aan pigmentvlekken en ontdek hoe je ze kunt aanpakken voor een stralende teint.

Pigment Productie In De Huid Iconic Elements Pigmentafwijking
Pigment Productie In De Huid Iconic Elements

Lees hierover meer: pigment

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.