Pigmentvlekken na een huidaandoening

In een adem noemen huidspecialisten dit een PIH, ookwel een post inflammatoire hyperpigmentatie. PIH is een donkere verkleuring van de huid op de plek waar een beschadigd van de huid zat. De vorm is meestal hetzelfde als de vorm, grootte en aantal van het ziektebeeld of de beschadiging. Denk bijvoorbeeld aan de vlekjes die achterblijven na acne. De vlekjes kunnen wat verheven zijn, maar kunnen ook vlak zijn. De structuur van de huid hoeft ook niet altijd te veranderen. PIH is onschuldig, maar kan wel als cosmetisch storend worden ervaren. 

Wat is de oorzaak? 

Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat ten gevolge van een huidirritatie, een wond of een huidontsteking (post – inflammatoir betekent letterlijk na – ontsteking).  Tijdens de genezing van een wond of huidziekte worden er ook pigmentcellen (melanocyten) geprikkeld en melanine (pigment) aangemaakt. Met als gevolg pigmentvlekken in de huid. Ookal is de huid  van de ziekte herstelt, het gaat helaas samen met de vorming van pigmentvlekken. Blootstelling aan zonlicht maakt de pigmentvlekken erger.  Vooral mensen met een donkere huid, zoals bruin haar met bruine ogen, Aziaten en Negroide huidtypen hebben er veel last van. Hoe donkerder de huid de groter de kans op postinflammatoire hyperpigmentatie. Daarnaast hoe donkerder de huid hoe langer het duurt voordat vlekken verdwijnen en weer normaal wordt.

Een bekende huidaandoening waarbij pigmentvlekken ten gevolge van een ontsteking ontstaan is acne. Vooral mensen met een donker huidtype hebben bij acne last van PIH, omdat zij een actiever pigmentsysteem hebben dan mensen met een lichte huid.  Ook zijn er bepaalde geneesmiddelen die PIH kunnen veroorzaken.  Lees hierover geneesmiddelen en lichtovergevoeligheid

Daarnaast wordt PIH ook gezien worden bij mensen op de plekken waar veel gekrabd wordt. Melasma (zwangerschapsmasker) is een aparte huidziekte, waarbij geen ontsteking aan de huid vooraf gaat. Wel wordt hierbij teveel pigment gevormd.

Zelfzorgadviezen

Kijk goed naar uw huid. Heeft u last van een onderliggende huidaandoening, behandel dit dan zo goed mogelijk om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

Bescherm de huid goed als u een wondje of herstellende plek heeft met zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Minerale zonnebrandcreme met titaniumdioxide EN zinkoxide geven het minste huidirritatie en werkt direct.

Zorg ervoor dat u wondjes goed laat genezen en laat korstjes zitten. Probeer er zo min mogelijk aan te zitten. Zo nodig kunt u de plekken met een pleister afplakken om krabben te voorkomen.

Probeer bij jeukende huidaandoeningen zo min mogelijk te krabben. 

Andere adviezen

Gebruik overdag minerale zonbescherming met minimaal SPF30 en cosmetische ingrediënten die pigmentvlekken verminderen. Cosmetische huidverzorgende ingrediënten zoals Vitamine A, C, Vitamine B3 (Niacinamide), Arbutine, Kojic Acid, Resveratrol.

Camouflagetherapie: als pigmentvlekken heel donker zijn, kan make-up onvoldoende dekkend zijn. De huidtherapeut kan met camouflagetherapie crèmes op kleur maken passend bij uw huid, die de pigmentvlekken bedekken.

Chemische peeling: Met behulp van een peeling onder begeleiding van een huidspecialist wordt de huid gestimuleerd om sneller af te schilferen en zich te gaan vernieuwen. Hierdoor zullen vlekjes sneller vervagen en wordt pigment lichter. 

Microneedling: Door middel van de dermapen worden er hele kleine gaatjes in de huid gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er een huidvernieuwingsproces op gang komt en de huid zichzelf gaat vernieuwen. Omdat het op een gecontroleerde manier gaat is de kans op nieuwe pigmentvorming vrijwel niet aanwezig, ook bij niet donkere huidtypes. 

Het wordt afgeraden om zelf blekende crèmes te kopen. Hierin zitten vaak stoffen zoals hormoonzalven die bij langdurig smeren zonder instructie van de arts de huid kunnen verdunnen. Overleg met een huidtherapeut en anders uw arts of apotheker als u een blekende crème wilt smeren.

Nu je hier bent

Hyperpigmentatie wordt in de huid veroorzaakt door overproductie van een pigment, bekend als melanine. Er zijn 2 typen melanine: eumelanin en pheomelanin. Eumelanin is bruin-zwart en het beschermt ons tegen ultraviolete licht (foto-protectief). Pheomelanin is geel-rood, foto-reactief en beschermt niet tegen ultraviolete straling. Lees meer hierover: Pigment en wat je er aan kan doen

Mineral sunscreen & Spotreducer

Aanbevolen berichten