Post Inflammatoire Hyperpigmentatie: Oorzaken en behandelingen

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een donkere verkleuring van de huid die vaak optreedt na een huidaandoening. Huidspecialisten gebruiken vaak de term PIH om deze pigmentvlekken te beschrijven. De grootte, vorm en aantal PIH-vlekken komen meestal overeen met de oorspronkelijke aandoening of beschadiging van de huid. Bijvoorbeeld, bij acne kunnen er verheven of vlakke donkere vlekken achterblijven. Het kan ook voorkomen dat de structuur van de huid niet verandert. PIH is over het algemeen onschadelijk, maar kan wel als cosmetisch storend worden ervaren.

Wat is de oorzaak van (PIH) pigmentvlekken? 

Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat ten gevolge van een huidirritatie, een wond of een huidontsteking, post-inflammatoir betekent letterlijk na-ontsteking. Tijdens het genezingsproces van een wond of huidziekte worden er pigmentcellen (melanocyten) geprikkeld en melanine (pigment) aangemaakt. Dit veroorzaakt dan pigmentvlekken in de huid. De beschadigde huid mag dan wel helemaal hersteld zijn, vaak vormen er toch pigmentvlekken en die worden alleen maar intenser bij blootstelling aan zonlicht. 

De vorming van pigmentvlekken na huidbeschadiging komt vooral voor bij mensen met een donkere huid, bruin haar of bruine ogen. Mensen met Aziatische of Negroïde huidtypen hebben er veel last van. Hoe donkerder de huid hoe groter de kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie en hoe langer het duurt voordat vlekken verdwijnen en de huid weer normaal wordt. Meer over kenmerken van de Aziatische huid

Acne is een bekende huidaandoening waarbij pigmentvlekken ten gevolge van een ontsteking ontstaan. Vooral mensen met een donker huidtype hebben bij acne last van PIH, omdat zij een actiever pigmentsysteem hebben dan mensen met een lichtere huid.  Ook zijn er bepaalde geneesmiddelen die PIH kunnen veroorzaken. Lees het artikel over geneesmiddelen en lichtovergevoeligheid om hier meer over te weten.

Naast acne en andere huidbeschadigingen, kan PIH ook voorkomen op plekken waar veel gekrabd wordt. Hoewel er bij melasma (zwangerschapsmasker) te veel pigment wordt gevormd, wordt het gezien als een aparte huidziekte die niet vooraf wordt gegaan door een ontsteking van de huid.

Hoe kan ik mezelf verzorgen?

Kijk goed naar je huid. Als je last hebt van een onderliggende huidaandoening, moet je die zo goed mogelijk behandelen om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

Heb je een wondje of een herstellend plekje? Bescherm het dan goed met zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Minerale zonnebrandcrème met titaniumdioxide EN zinkoxide werkt direct en bezorgt je huid de minste irritatie.

Laat wondjes goed genezen en blijf van dat korstje af. We weten allemaal hoe verleidelijk het is om het eraf te krabben, maar probeer er zo min mogelijk aan te zitten. Als het je echt niet lukt, kun je de plekken gerust met een pleister afplakken.

Probeer bij jeukende huidaandoeningen zo min mogelijk te krabben. 

Andere adviezen

Hieronder nog enkele tips hoe je pigmentvlekken effectief en efficiënt kan behandelen:

Overdag is het belangrijk om minerale zonbescherming met minimaal SPF30 te gebruiken en cosmetische ingrediënten te kiezen die pigmentvlekken verminderen. Je kunt je huid ook verminderen met enkele cosmetische huidverzorgende ingrediënten, waaronder Vitamine A, C, Vitamine B3 (Niacinamide), Arbutine, Kojic Acid en Resveratrol.

Er bestaat ook zoiets als camouflagetherapie. Wanneer pigmentvlekken heel donker zijn, kan make-up onvoldoende dekkend zijn. De huidtherapeut kan met camouflagetherapie crèmes op kleur maken die passen bij je huid om zo je pigmentvlekken bedekken.

Postinflammatoire Hyperpigmentatie Pih

Een andere optie is chemische peeling. De peeling gebeurt onder begeleiding van een huidspecialist en stimuleert de huid om sneller af te schilferen en zich te gaan vernieuwen. Hierdoor zullen vlekjes sneller vervagen en wordt pigment lichter.

Bij microneedling worden er door middel van de dermapen hele kleine gaatjes in de huid gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er een huidvernieuwingsproces op gang komt en de huid zichzelf gaat vernieuwen. Omdat het op een gecontroleerde manier gaat, is de kans op nieuwe pigmentvorming kleiner, ook bij mensen met donkere huidtypes. 

Ga zeker niet zelf blekende crèmes kopen. Die bevatten namelijk vaak stoffen zoals hormoonzalven die de huid kunnen verdunnen bij langdurig gebruik zonder instructie van je arts. Overleg met een huidtherapeut of eventueel met je arts of apotheker als je een blekende crème wilt smeren.

Nu je hier bent

Hyperpigmentatie wordt in de huid veroorzaakt door overproductie van een pigment, bekend als melanine. Er zijn 2 typen melanine: eumelanin en pheomelanin. Eumelanin is bruin-zwart en het beschermt ons tegen ultraviolete licht (foto-protectief). Pheomelanin is geel-rood, foto-reactief en beschermt niet tegen ultraviolete straling. Lees meer hierover: Pigment en wat je er aan kan doen

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.