Poriën verkleinen, kan dat dermatologisch?

Huidverzorging Iconic Elements

We zien en lezen in de bladen, televisie en social media diverse huidverzorgingsproducten die ons een kleinere huidporiën beloven, nog sterker een poriën loze huid. Maar kan een peeling, serum, poriënstrip, maskers en cleansers echt je poriën verkleinen?

Je voelt het al aan, huidverzorgingsproducten kunnen je porien niet verkleinen tot een onzichtbare grootte. Nog belangrijker, je wilt en kan je porien helemaal niet ‘elimineren’, ze spelen een essentiele rol bij het handhaven van je huidbarriere en gezondheid van je huid.

De functie van je poriën zijn openingen van haarzakjes en poriën bevatten zijn eigen talgklieren die talg (ookwel sebum genoemd) produceren. Je talg zorgt voor bescherming van je huid, huidhydratatie en huidzuurgraad. Verstoring van je talgbalans kan leiden tot een droge huid als deze te laag is en teveel aan talg kan puistjes veroorzaken.

Grote poriën is voornamelijk een cosmetisch probleem

Je genen bepalen de grofheid van je poriën en het is soms schrikken als je je grote poriën in een vergrotende spiegel ziet. Op zich is er dermatologisch niets mis met grove poriën. Cosmetisch daarentegen kan door de onregelmatige poriën grofheid de huid er onverzorgd en oud uitzien. Een praktisch probleem is wanneer make-up in de vergrootte poriën terecht komen en bij een bepaalde lichtinval het huidgebied als het ware ‘koekig’ en vlokkerig uitziet.

Wat zijn de oorzaken van grove poriën?

Mogelijke oorzakelijke factoren van grove gezichtsporiën zijn invloeden van buitenaf en binnenuit. Factoren zoals geslacht, genetische aanleg, ouder worden, chronisch blootstelling aan ultraviolet licht, comedogeen cosmetica (= cosmetica die de poriën afsluiten en acne veroorzaken), acne. Maar ook te veel talgafscheiding ookwel seborroe, waardoor puistjes en mee-eters ontstaan. Make-up resten, luchtvervuiling die in de poriën terecht komen en verstoppen en tenslotte dode huidcellen die zich ophopen in de poriën.

Bij vrouwen zijn de poriën aanzienlijk groter dan dat bij mannen. In een ander onderzoek die mannen en vrouwen vergeleek, hadden mannen een groter aantal zichtbare huidporiën en meer mee-eters. Een interessante studie is de relatie tussen etniciteit en vergrootte poriën. 2585 Vrouwen van 18-80 jaar oud en verschillende etniciteiten (Chinees, Japans, Indiërs, Brazilianen en Franse vrouwen) werden huid poriën in het gelaat gemeten. Een aantal interessante bevindingen werden gevonden. Brazilianen hadden 6 x meer grove poriën dan Chinezen. Leeftijd en grove poriën werden vaker bij Indiërs en Brazilianen gezien, terwijl bij Japanse, Chinese en Franse vrouwen de hoeveelheid grove poriën in het gelaat vanaf de 50ste levensjaar stabiliseerde.

Welke dermatologische tricks kan je poriën beïnvloeden?

Sommige huidverzorging ingrediënten kunnen je helpen om je huid poriën te minimaliseren. Producten met daarin retinol, salicylzuur, glycolzuur en fruitzuren zorgen ervoor dat de dode huidcellen en overtollige talg verwijderd worden.

Vitamine B3 ook wel Niacinamide genoemd kunnen talgproductie verminderen waardoor de poriën kleiner worden en de huid minder glimt. Meer over Niacinamide

Behandeling met laser is ook een mogelijkheid. Naast een huid verjongend effect kan de poriën na een laserbehandeling verkleinen. Microdermabrasie is een methode om de bovenste dode huidlaag te verwijderen. Het is een soort mechanische peeling met behulp van fijne kristallen onder vacuümdruk, hierdoor wordt de huid lokaal gezandstraald met als doel de poriën te verkleinen. Overige methoden zijn chemische peelings en dermapen microneedling.

Adviezen

Moisturizers crèmes, zonnebrandmiddelen en andere huidverzorgings producten moeten de huid niet-afsluiten, niet-comedogeen zijn en olie met een lichte samenstelling bevatten.

Kiest voor een minerale zonnebrandcrèmes ( met deze twee ingrediënten Titaniumdioxide en Zinkoxide voor een brede ultraviolet A en B dekking), hyaluronzuur serum en lichte oliën zoals bijvoorbeeld druiven, zonnebloem, amandel, neem en CBD olie. Maar ook shea butter, argan, saffloer, rose hip, granaatappel olie zijn goed.

Dagelijks je make-up, luchtverontreiniging partikels en overmatige talg verwijderen door je huid te reinigen met een een milde reiniger om je poriën te ‘openen’.

Over Francis Wu

‘In mijn dermatologiepraktijk vragen mensen me vaak naar huidverbeterende producten. Omdat ik wil dat je als gebruiker kunt vertrouwen op het middel dat je smeert, heb ik een eigen skincare lijn ontwikkeld: Iconic-Elements. Een complete huidverzorgingslijn die eruit springt omdat het (evidence-based) werkt!’ 

Literatuur

Dong J, Lanoue J, Goldenberg G. Enlarged facial pores: an update on treatments. Cutis. 2016 Jul;98(1):33-6.

Lee SJ, Seok J, Jeong SY, et al. Facial Pores: Definition, Causes, and Treatment Options. Dermatol Surg. 2016 Mar;42(3):277-85.

Flament F, Francois G, Qiu H, et al. Facial skin pores: a multiethnic study. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:85-93.

Nu je hier bent

De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Naast lichamelijke klachten zoals flushes en zweetaanvallen kunnen er ook huid veranderingen plaatsvinden. In het westen hebben 75% van de vrouwen hinder van de menopauze klachten. In Japan daarentegen hebben slechts 10% van hen klachten. Voeding, zoals soja, miso lijken een belangrijke rol te spelen in het verminderen van menopauze klachten. Meer over menopauze en huidproblemen

Aanbevolen berichten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment