Poriën verkleinen, kan dat dermatologisch?

We zien en lezen in de bladen, televisie en social media diverse huidverzorgingsproducten die ons kleinere huidporiën beloven. Sterker nog: een poriënloze huid. Maar kunnen een peeling, serum, poriënstrip, maskers en cleansers echt je poriën verkleinen?

Je voelt het al aan: huidverzorgingsproducten kunnen je poriën niet verkleinen tot een onzichtbare grootte. Nog belangrijker, je wilt je  poriën helemaal niet ‘elimineren’, ze spelen een essentiële rol bij het handhaven van de huidbarrière en gezondheid van je huid.

De functie van je poriën: poriën zijn openingen van haarzakjes en poriën bevatten hun eigen talgklieren die talg (ook wel ‘sebum’ genoemd) produceren. Talg zorgt voor bescherming van je huid, huidhydratatie en huidzuurgraad. Verstoring van je talgbalans kan leiden tot een droge huid als deze te laag is en teveel aan talg kan puistjes veroorzaken.

Grote poriën zijn voornamelijk een cosmetisch probleem


Grove poriën zijn een veelvoorkomend probleem bij veel mensen. Hoewel ze geen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, kunnen ze wel een bron van cosmetische ongemakken zijn. Hoewel het waar is dat genetica een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de grootte van de poriën, kunnen andere factoren zoals leeftijd en hormonen ook een rol spelen. Als we ouder worden, verliest onze huid elasticiteit, waardoor de poriën groter lijken. Hormonale veranderingen, vooral tijdens de puberteit en menopauze, kunnen ook de poriën vergroten.

Het uiterlijk van grote poriën kan bij sommige mensen een negatief effect hebben op hun zelfvertrouwen en hun algehele gevoel van welzijn. Omdat grove poriën het uiterlijk van de huid kunnen beïnvloeden, kunnen ze de huid er onverzorgd en oud uit laten zien. Een ander praktisch probleem is dat make-up in de vergrote poriën terecht kan komen en bij bepaalde lichtinval het huidgebied er als het ware ‘koekig’ en vlokkerig uit kan zien.

Wat zijn de oorzaken van grove poriën?

Talg, Sebum

Mogelijke oorzaken van grove gezichtsporiën zijn invloeden van buitenaf en binnenuit. Factoren zoals geslacht, genetische aanleg, ouder worden, chronisch blootstelling aan ultraviolet licht, comedogeen cosmetica (= cosmetica die de poriën afsluit en acne veroorzaakt), acne. Maar ook te veel talgafscheiding, ook wel seborroe genoemd, waardoor puistjes en mee-eters ontstaan, make-up resten, luchtvervuiling dat in de poriën terecht komt en deze verstoppen, en tenslotte dode huidcellen die zich ophopen in de poriën.

Bij vrouwen zijn de poriën aanzienlijk groter dan die van mannen. In een ander onderzoek, dat mannen en vrouwen vergeleek, hadden mannen een groter aantal zichtbare huidporiën en meer mee-eters.

Een interessante studie is er één die de relatie tussen etniciteit en vergrootte poriën onderzocht. Bij 2585 vrouwen van tussen de 18 en 80 jaar oud en van verschillende etniciteiten (Chinese, Japanse, Indiase, Braziliaanse en Franse vrouwen) werden huidporiën in het gelaat gemeten. Een aantal interessante bevindingen werden gevonden; Brazilianen hadden 6 keer meer grove poriën dan Chinezen. De samenhang tussen leeftijd en grove poriën werd vaker bij Indiërs en Brazilianen gezien, terwijl bij Japanse, Chinese en Franse vrouwen de hoeveelheid grove poriën in het gelaat vanaf het 50ste levensjaar stabiliseerde.

Welke dermatologische tricks kunnen je poriën beïnvloeden?

Sommige huidverzorgingsingrediënten kunnen je helpen om je huidporiën te minimaliseren. Producten met daarin retinol, salicylzuur, glycolzuur en fruitzuren zorgen ervoor dat de dode huidcellen en overtollige talg verwijderd worden.

Vitamine B3, ook wel Niacinamide genoemd, kan talgproductie verminderen waardoor de poriën kleiner worden en de huid minder glimt. Meer over Niacinamide.

Behandeling met laser is ook een mogelijkheid. Naast een huidverjongend effect kunnen de poriën na een laserbehandeling verkleinen. Microdermabrasie is een methode om de bovenste dode huidlaag te verwijderen. Het is een soort mechanische peeling met behulp van fijne kristallen onder vacuümdruk, hierdoor wordt de huid lokaal gezandstraald met als doel de poriën te verkleinen. Overige methoden zijn chemische peelings en dermapen microneedling.

Adviezen

Moisturizers, crèmes, zonnebrandmiddelen en andere huidverzorgingsproducten moeten de huid niet afsluiten, niet-comedogeen zijn en olie met een lichte samenstelling bevatten.

Kies voor minerale zonnebrandcrèmes (met  titaniumdioxide en zinkoxide voor een brede ultraviolet A en B dekking), hyaluronzuur serum en lichte oliën zoals bijvoorbeeld druiven, zonnebloem, amandel, neem olie en CBD olie. Maar ook shea butter-, argan-, saffloer-, rose hip- en granaatappelolie zijn goed.

Dagelijks je make-up, luchtverontreinigingspartikels en overmatige talg verwijderen door je huid te reinigen met een milde reiniger om je poriën te ‘openen’.

Hoe kan Iconic Elements je helpen?

Het gebruik van Iconic Elements Cleansing Milk (Stap 1) en Cleansing Lotion (Stap 2) in je dagelijkse huidverzorgingsroutine voor acne heeft specifieke voordelen die bijdragen aan een effectieve reiniging en het verminderen van acne:

Stap 1: Iconic Elements Cleansingmilk

  1. Grondige verwijdering van onzuiverheden en make-up: Cleansing Milk vormt de eerste stap in je reinigingsritueel en is specifiek ontworpen om onzuiverheden, make-upresten en overtollige oliën van het huidoppervlak te verwijderen. Deze aanpak is essentieel omdat ophopingen van talg, vuil en make-up de poriën kunnen verstoppen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan acne.
  2. Zonder gebruik van alcohol: Een belangrijk kenmerk van Cleansing Milk is dat het geen alcohol bevat. Alcohol kan de huid uitdrogen en irriteren. Bij sommige mensen kan dit leiden tot een verhoogde talgproductie als reactie op de uitdroging, wat acne kan verergeren. Cleansing Milk reinigt grondig zonder de natuurlijke vochtbarrière van de huid aan te tasten.

Stap 2: Iconic Elements Cleansinglotion

  1. Diepere reiniging voor de huid: Cleansing Lotion is de tweede stap die diepere reiniging biedt. Het dringt dieper door in de poriën om opgehoopte onzuiverheden, overtollige talg en bacteriën die acne kunnen veroorzaken, effectief te verwijderen. Dit is vooral cruciaal voor mensen met acne, aangezien verstopte poriën een ideale broedplaats kunnen zijn voor acne-veroorzakende bacteriën.
  2. Volledige reiniging van de huid: Door zowel Cleansing Milk als Cleansing Lotion te combineren, zorg je voor een grondige en complete reiniging van je huid. Je begint met het verwijderen van oppervlakkige onzuiverheden en make-up met Cleansing Milk, waarna je met Cleansing Lotion dieper gaat om verstopte poriën vrij te maken en de huid te ontdoen van factoren die acne veroorzaken.

Samengevoegd bieden deze twee stappen een uitgebreide reinigingsroutine die effectief helpt bij het verminderen van acne en tegelijkertijd zorgt voor een schone en gezonde huid.

Over Francis Wu

‘In mijn dermatologiepraktijk vragen mensen me vaak naar huidverbeterende producten. Omdat ik wil dat je als gebruiker kunt vertrouwen op het middel dat je smeert, heb ik een eigen skincare lijn ontwikkeld: Iconic-Elements. Een complete huidverzorgingslijn die eruit springt omdat het (evidence-based) werkt!’ 

Literatuur

Dong J, Lanoue J, Goldenberg G. Enlarged facial pores: an update on treatments. Cutis. 2016 Jul;98(1):33-6.

Lee SJ, Seok J, Jeong SY, et al. Facial Pores: Definition, Causes, and Treatment Options. Dermatol Surg. 2016 Mar;42(3):277-85.

Flament F, Francois G, Qiu H, et al. Facial skin pores: a multiethnic study. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:85-93.

Nu je hier bent

De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Naast lichamelijke klachten zoals flushes en zweetaanvallen kunnen er ook huid veranderingen plaatsvinden. In het westen hebben 75% van de vrouwen hinder van de menopauze klachten. In Japan daarentegen hebben slechts 10% van hen klachten. Voeding, zoals soja, miso lijken een belangrijke rol te spelen in het verminderen van menopauze klachten. Meer over menopauze en huidproblemen

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.