We zien en lezen in de bladen, televisie en social media diverse huidverzorgingsproducten die ons kleinere huidporiën beloven. Sterker nog: een poriënloze huid. Maar kunnen een peeling, serum, poriënstrip, maskers en cleansers echt je poriën verkleinen?
Je voelt het al aan: huidverzorgingsproducten kunnen je poriën niet verkleinen tot een onzichtbare grootte. Nog belangrijker, je wilt je poriën helemaal niet ‘elimineren’, ze spelen een essentiële rol bij het handhaven van de huidbarrière en gezondheid van je huid.
De functie van je poriën: poriën zijn openingen van haarzakjes en poriën bevatten hun eigen talgklieren die talg (ook wel ‘sebum’ genoemd) produceren. Talg zorgt voor bescherming van je huid, huidhydratatie en huidzuurgraad. Verstoring van je talgbalans kan leiden tot een droge huid als deze te laag is en teveel aan talg kan puistjes veroorzaken.
Grote poriën zijn voornamelijk een cosmetisch probleem
Je genen bepalen de grofheid van je poriën en het is soms schrikken als je je grote poriën in een vergrotende spiegel ziet. Op zich is er dermatologisch niets mis met grove poriën. Cosmetisch daarentegen kan door de huid er door de onregelmatige poriën onverzorgd en oud uitzien. Een praktisch probleem is wanneer make-up in de vergrootte poriën terecht komt en bij een bepaalde lichtinval het huidgebied er als het ware ‘koekig’ en vlokkerig uitziet.
Wat zijn de oorzaken van grove poriën?
Mogelijke oorzaken van grove gezichtsporiën zijn invloeden van buitenaf en binnenuit. Factoren zoals geslacht, genetische aanleg, ouder worden, chronisch blootstelling aan ultraviolet licht, comedogeen cosmetica (= cosmetica die de poriën afsluit en acne veroorzaakt), acne. Maar ook te veel talgafscheiding, ook wel seborroe genoemd, waardoor puistjes en mee-eters ontstaan, make-up resten, luchtvervuiling dat in de poriën terecht komt en deze verstoppen, en tenslotte dode huidcellen die zich ophopen in de poriën.
Bij vrouwen zijn de poriën aanzienlijk groter dan die van mannen. In een ander onderzoek, dat mannen en vrouwen vergeleek, hadden mannen een groter aantal zichtbare huidporiën en meer mee-eters. Een interessante studie is er één die de relatie tussen etniciteit en vergrootte poriën onderzocht. Bij 2585 vrouwen van tussen de 18 en 80 jaar oud en van verschillende etniciteiten (Chinese, Japanse, Indiase, Braziliaanse en Franse vrouwen) werden huidporiën in het gelaat gemeten. Een aantal interessante bevindingen werden gevonden; Brazilianen hadden 6 keer meer grove poriën dan Chinezen. De samenhang tussen leeftijd en grove poriën werd vaker bij Indiërs en Brazilianen gezien, terwijl bij Japanse, Chinese en Franse vrouwen de hoeveelheid grove poriën in het gelaat vanaf het 50ste levensjaar stabiliseerde.
Welke dermatologische tricks kunnen je poriën beïnvloeden?
Sommige huidverzorgingsingrediënten kunnen je helpen om je huidporiën te minimaliseren. Producten met daarin retinol, salicylzuur, glycolzuur en fruitzuren zorgen ervoor dat de dode huidcellen en overtollige talg verwijderd worden.
Vitamine B3, ook wel Niacinamide genoemd, kan talgproductie verminderen waardoor de poriën kleiner worden en de huid minder glimt. Meer over Niacinamide.
Behandeling met laser is ook een mogelijkheid. Naast een huidverjongend effect kunnen de poriën na een laserbehandeling verkleinen. Microdermabrasie is een methode om de bovenste dode huidlaag te verwijderen. Het is een soort mechanische peeling met behulp van fijne kristallen onder vacuümdruk, hierdoor wordt de huid lokaal gezandstraald met als doel de poriën te verkleinen. Overige methoden zijn chemische peelings en dermapen microneedling.
Adviezen
Moisturizers, crèmes, zonnebrandmiddelen en andere huidverzorgingsproducten moeten de huid niet afsluiten, niet-comedogeen zijn en olie met een lichte samenstelling bevatten.
Kies voor minerale zonnebrandcrèmes (met titaniumdioxide en zinkoxide voor een brede ultraviolet A en B dekking), hyaluronzuur serum en lichte oliën zoals bijvoorbeeld druiven, zonnebloem, amandel, neem olie en CBD olie. Maar ook shea butter-, argan-, saffloer-, rose hip- en granaatappelolie zijn goed.
Dagelijks je make-up, luchtverontreinigingspartikels en overmatige talg verwijderen door je huid te reinigen met een milde reiniger om je poriën te ‘openen’.
Over Francis Wu
‘In mijn dermatologiepraktijk vragen mensen me vaak naar huidverbeterende producten. Omdat ik wil dat je als gebruiker kunt vertrouwen op het middel dat je smeert, heb ik een eigen skincare lijn ontwikkeld: Iconic-Elements. Een complete huidverzorgingslijn die eruit springt omdat het (evidence-based) werkt!’
Literatuur
Nu je hier bent
De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Naast lichamelijke klachten zoals flushes en zweetaanvallen kunnen er ook huid veranderingen plaatsvinden. In het westen hebben 75% van de vrouwen hinder van de menopauze klachten. In Japan daarentegen hebben slechts 10% van hen klachten. Voeding, zoals soja, miso lijken een belangrijke rol te spelen in het verminderen van menopauze klachten. Meer over menopauze en huidproblemen