Processierups – seizoensgebonden jeuk?

Processierupsen zijn er weer, gelukkig in minder grote aantallen. Omdat processierupsen in eikenbomen voorkomen worden ze ook wel eikenprocessierupsen genoemd.  Op de processierupsen zitten er tot zo een 70.000 brandhaartjes, die bij mensen, onder andere huidklachten kunnen geven.

Wat zijn processierupsen?

Zij zijn de larve van nachtvlinders die voornamelijk in eikenbomen overwinteren. Processierupsen leggen de eitjes in de boomtoppen en verzamelen zich in grote kluwen op eikenboomstam of een grote tak. Doordat de rupsen zich achter elkaar in lange rijen voort bewegen, is het alsof ze een soort processie lopen. Vandaar deze naam. De piekmaanden waarbij de rupsen aanwezig zijn, zijn mei, juni en juli.

Normaliter komen processierupsen in Zuid en Centraal Europa. Door de opwarming van het klimaat zijn ze tot het zuiden van Zweden aanwezig. De natuurlijke vijand van de processierups zijn kevers zoals de aaskevers, grote poppenrover, bepaalde wespen, vogels zoals koekkoeksvogels, Europese nachtzwaluw.

Klachten door processierupsen

Het zijn de brandhaartjes van de rupsen die voor klachten zorgen bij mensen en dieren. De brandharen kunnen in een straal van 100 meter rond de boom van een rupsennest zorgen voor overlast. Bij bedreiging worden de brandhaartjes door de rups afgeschoten. Komen in de lucht terecht en verspreidt door de wind.

 De haartjes van 0.2-0.3 mm dringen dan de huid, ogen en luchtwegen binnen. De brandhaartjes zijn langwerpig van vorm en zijn voorzien van weerhaken.

De meeste klachten zijn huiduitslag, pijn en jeuk. Binnen 8 uur ontstaan er rode plekken, blaasjes en vlekken. De jeuk en uitslag kan soms met schurft of eczeem verward worden

Maar ook oogklachten, zoals jeuk, pijn, roodheid en zwellingen.

Luchtwegen kunnen ook aangedaan zijn, denk aan hoesten, niezen, loopneus, kriebel in de mond en keel, kortademigheid.

Maagdarm klachten zoals buikpijn, overgeven, dikke tong.

Als dat nog niet genoeg is, kan je ook allergisch voor deze rupsen worden. Bij herhaaldelijk contact met processierupsen kan het lichaam hierop reageren en overgaan in een allergie. Zo een reactie is heftiger dan de eerste reacties, denk aan gezwollen lippen, oogleden en tong. Maar ook acute benauwdheid, dus voorkomen is zeker beter dan genezen.

Processierups Klachten, Wat Te Doen En Wat Niet.
Processierups Klachten, Wat Te Doen En Wat Niet

Wat kan je doen?

Hoe lastig het ook is, bij jeuk probeer niet te krabben. Spoel de huid en ogen met lauw water goed uit. Probeer de jeukende brandhaartjes met behulp van een plakband of kledingroller eruit te strippen. Alle kledingstuken die met brandhaartjes in aanraking zijn geweest op hoge temperatuur wassen. Hang de kledingstukken niet buiten om met aanraking met haartjes die door de wind zijn meegevoerd, te voorkomen.

De eerste hulp voor erge jeuk zijn antihistaminica (antihooikoorts tabletten) verkoelende en jeukstillende crèmes en gels . Mocht dit onvoldoende helpen vraag aan je huisarts of dermatoloog om een hormoonzalf, deze verlichten de jeukklachten. Bij benauwdheid, dikke tong, dikke lippen en ogen bel direct je huisarts.

Als er geen nieuwe contact met brandharen zijn dan verdwijnen de klachten na dagen tot weken.

Onbewezen en zeker niet doen!

Soms ben je door de jeuk radeloos en doe je dingen die niet aan te bevelen zijn. Je huid met azijn, alchohol of talkpoeder te behandelen. Probeer geen scrub te gebruiken om  de brandharen zogenaamd eruit te scrubben. En tenslotte het is niet bewezen dat föhnen tegen jeuk en brandharen werkt.

NU je hier bent:

Iconic Elements Calming Cream. Het verminderd een jeukende en droge huid dankzij een combinatie van hydraterende en kalmerende ingrediënten. De crème helpt bij het doorbreken van een vicieuze jeuk cirkel.

Lees meer over Calming cream

Calming Cream Iconic Elements Jeuk Galbulten Insectensteken Rode Schilferende Huid
Iconic Elements Calming Cream
Review 5 Sterren Iconic Elements Calming Cream Jeukende Huid Kriebel Kalmeren Onrustig Geïrriteerd Insectensteek Prurigo Galbulten Huiduitslag

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.