Processierups – seizoensgebonden jeuk?

Diverse Iconic Elements

Processierupsen zijn er weer, gelukkig in minder grote aantallen. Omdat processierupsen in eikenbomen voorkomen worden ze ook wel eikenprocessierupsen genoemd.  Op de processierupsen zitten er tot zo een 70.000 brandhaartjes, die bij mensen, onder andere huidklachten kunnen geven.

Wat zijn processierupsen?

Zij zijn de larve van nachtvlinders die voornamelijk in eikenbomen overwinteren. Processierupsen leggen de eitjes in de boomtoppen en verzamelen zich in grote kluwen op eikenboomstam of een grote tak. Doordat de rupsen zich achter elkaar in lange rijen voort bewegen, is het alsof ze een soort processie lopen. Vandaar deze naam. De piekmaanden waarbij de rupsen aanwezig zijn, zijn mei, juni en juli.

Normaliter komen processierupsen in Zuid en Centraal Europa. Door de opwarming van het klimaat zijn ze tot het zuiden van Zweden aanwezig. De natuurlijke vijand van de processierups zijn kevers zoals de aaskevers, grote poppenrover, bepaalde wespen, vogels zoals koekkoeksvogels, Europese nachtzwaluw.

Klachten door processierupsen

Het zijn de brandhaartjes van de rupsen die voor klachten zorgen bij mensen en dieren. De brandharen kunnen in een straal van 100 meter rond de boom van een rupsennest zorgen voor overlast. Bij bedreiging worden de brandhaartjes door de rups afgeschoten. Komen in de lucht terecht en verspreidt door de wind.

 De haartjes van 0.2-0.3 mm dringen dan de huid, ogen en luchtwegen binnen. De brandhaartjes zijn langwerpig van vorm en zijn voorzien van weerhaken.

De meeste klachten zijn huiduitslag, pijn en jeuk. Binnen 8 uur ontstaan er rode plekken, blaasjes en vlekken. De jeuk en uitslag kan soms met schurft of eczeem verward worden

Maar ook oogklachten, zoals jeuk, pijn, roodheid en zwellingen.

Luchtwegen kunnen ook aangedaan zijn, denk aan hoesten, niezen, loopneus, kriebel in de mond en keel, kortademigheid.

Maagdarm klachten zoals buikpijn, overgeven, dikke tong.

Als dat nog niet genoeg is, kan je ook allergisch voor deze rupsen worden. Bij herhaaldelijk contact met processierupsen kan het lichaam hierop reageren en overgaan in een allergie. Zo een reactie is heftiger dan de eerste reacties, denk aan gezwollen lippen, oogleden en tong. Maar ook acute benauwdheid, dus voorkomen is zeker beter dan genezen.

Processierups klachten, wat te doen en wat niet.
processierups klachten, wat te doen en wat niet

Wat kan je doen?

Hoe lastig het ook is, bij jeuk probeer niet te krabben. Spoel de huid en ogen met lauw water goed uit. Probeer de jeukende brandhaartjes met behulp van een plakband of kledingroller eruit te strippen. Alle kledingstuken die met brandhaartjes in aanraking zijn geweest op hoge temperatuur wassen. Hang de kledingstukken niet buiten om met aanraking met haartjes die door de wind zijn meegevoerd, te voorkomen.

De eerste hulp voor erge jeuk zijn antihistaminica (antihooikoorts tabletten) verkoelende en jeukstillende crèmes en gels . Mocht dit onvoldoende helpen vraag aan je huisarts of dermatoloog om een hormoonzalf, deze verlichten de jeukklachten. Bij benauwdheid, dikke tong, dikke lippen en ogen bel direct je huisarts.

Als er geen nieuwe contact met brandharen zijn dan verdwijnen de klachten na dagen tot weken.

Onbewezen en zeker niet doen!

Soms ben je door de jeuk radeloos en doe je dingen die niet aan te bevelen zijn. Je huid met azijn, alchohol of talkpoeder te behandelen. Probeer geen scrub te gebruiken om  de brandharen zogenaamd eruit te scrubben. En tenslotte het is niet bewezen dat föhnen tegen jeuk en brandharen werkt.

NU je hier bent:

Een gevoelige huid komt veel voor. Er wordt wel geschat dat minstens 50% van de vrouwen en 40% van de mannen hun huid als gevoelig ervaren. Over het algemeen uit het zich in de vorm van roodheid, een prikkend of brandend gevoel, gevoeligheid en/of jeuk, vooral in gebieden die blootgesteld worden aan verschillende factoren.

Lees meer over de verschillende factoren: de gevoelige huid

Aanbevolen berichten