Resveratrol – een diepe duik in dit huidverzorgende ingredient

Deze keer een speciale verkenning van resveratrol, een opmerkelijk ingrediënt dat je aandacht verdient, en dat ook een rol speelt in ons Iconic Elements Targeted Pigment Serum. In deze blog lees je waar Resveratrol vandaan komt, wat het precies is, en welke effecten het kan hebben op jouw huid.

Resveratrol in welke bronnen zit het?

Het is een natuurlijk voorkomende stof, is rijkelijk aanwezig in diverse vruchten, waaronder druiven cranberry’s, blauwe bessen, en bosbessen. Andere voedingsmiddelen die resveratrol bevatten zijn onder andere pinda’s, chocolade, pistachenoten en sommige soorten paddenstoelen.

De schil van druiven en zaden, vooral die van blauwe druiven, herbergt een aanzienlijke hoeveelheid resveratrol. Binnen deze categorie schijnt de “Muscadine” druif uit te blinken, en staat bekend als een van de druiven met het hoogste gehalte aan resveratrol. Muscadine-druiven, inheems in Noord-Amerika, bevatten van nature een verhoogde concentratie in vergelijking met vele andere druivensoorten.

In druiven heeft het verschillende functies. Een van de belangrijkste functies is het dienen als een natuurlijk afweermechanisme tegen bepaalde ziekten, schimmels en bacteriën. Het wordt geproduceerd door druivenplanten als reactie op stressfactoren zoals schimmelinfecties, UV-straling en beschadigingen aan de druiven.

Resveratrol in druivenschillen beschermt de druiven tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het heeft antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat het oxidatieve stress kan verminderen door vrije radicalen (oxidatieve stress) te neutraliseren. Oxidatieve stress kan leiden tot celbeschadiging, en de aanwezigheid van resveratrol helpt dit te voorkomen.

Anti-Oxidant En Vrije Radicaal Exposomen Resveratrol

Bovendien draagt het bij aan de kleur van rode druiven. Het wordt geactiveerd door UV-straling en fungeert als een soort zonnescherm voor de druiven, waarbij het de productie van anthocyanen stimuleert. Anthocyanen zijn verantwoordelijk voor de rode kleur in druivenschillen.

Effecten op de huid

Resveratrol

Antioxidatieve verdediging:
Resveratrol fungeert als een krachtige antioxidant in de huid. Antioxidanten beschermen de huidcellen tegen oxidatieve stress, die wordt veroorzaakt door schadelijke vrije radicalen. Deze vrije radicalen komen voort uit factoren zoals blootstelling aan UV-straling en vervuiling. Resveratrol neutraliseert deze vrije radicalen, waardoor de huid beschermd wordt tegen schade en vroegtijdige veroudering.

Anti-aging eigenschappen:
Een van de opvallende kenmerken is dat het collageenproductie in de huid stimuleert. Collageen is een eiwit dat essentieel is voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Door de productie van collageen te bevorderen, draagt het bij aan het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Het resultaat is een stevigere en jeugdigere uitstraling.

Hyperpigmentatie bestrijding:
Het heeft ook effecten bij het aanpakken van hyperpigmentatie, zoals pigmentvlekken. Het remt de overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid. Door dit proces te reguleren, helpt resveratrol bij het verminderen van ongelijkmatige pigmentatie en draagt het bij aan een egalere teint. Meer over pigmentvlekken

Acne: Er zijn verschillende oorzaken van acne, maar drie belangrijke kunnen worden onderscheiden: een verhoogde productie van talg, hyperkeratose van de haarfollikels (epidermale hyperproliferatie) en de kolonisatie van de bacterie Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes). Resveratrol heeft ook het vermogen om acne vulgaris te beperken, voornamelijk dankzij antibacteriële eigenschappen tegen Cutibacterium acnes, en het vermindert de talgproductie.

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat een dagelijkse toepassing van een hydrogel met resveratrol op het gezicht van 20 patiënten met acne gedurende 60 dagen effect heeft op acne. De gemiddelde afname van acne was 53,75%, en de gemiddelde afname van het gebied met microcomedonen was 66,7%. Het is ook vastgesteld dat de antibacteriële activiteit van resveratrol tegen C. acnes vergelijkbaar is met benzoylperoxide, maar zonder de huidirritatie.

In essentie biedt het dus een gelaagde bescherming en verbetering voor de huid, gaande van preventie tegen schadelijke invloeden tot het actief bestrijden van tekenen van veroudering, hyperpigmentatie en mogelijk ook acne.

Iconic Elements Targeted Pigment Serum

Resveratrol onderdeel in de pigmentbestrijding serum!

In dit serum, ontworpen voor het aanpakken van ongewenste pigmentvlekken, speelt resveratrol een essentiële rol. Samengevoegd met arbutine, niacinamide, en emblica, voegt resveratrol een cruciale dimensie toe aan de drievoudige werking van dit serum.

Dit speciale serum is gemaakt om ongewenste pigmentvlekken aan te pakken, en resveratrol speelt hierin een belangrijke rol. Wanneer gecombineerd met arbutine, niacinamide, en emblica, voegt resveratrol een essentieel element toe aan de drievoudige werking van dit serum. Wat houdt de drievoudige werking precies in?

  1. Blokkeren van pigmentaanmaak:
    Het serum voorkomt dat er te veel pigment wordt aangemaakt in de huid. Dit is als het ware een soort barrière die de productie van pigment, wat verkleuringen veroorzaakt, tegenhoudt.
  2. Remmen van de overdracht van pigment naar huidcellen:
    Het zorgt ervoor dat de pigmentdeeltjes (melanosomen) niet te snel worden overgedragen van de ene huidcel naar de andere. Op die manier wordt voorkomen dat de pigmenten zich te sterk ophopen en vlekken veroorzaken.
  3. Verwijderen van melanine door een zachte huidpeeling:
    Het serum helpt ook om bestaande pigmenten (melanine) in de huidcellen op een milde manier te verwijderen. Dit gebeurt door een zachte peeling van de huid, waardoor de donkere plekken geleidelijk lichter worden.

Resveratrol fungeert als een remmer van tyrosinase, het enzym dat betrokken is bij de productie van melanine, het pigment in de huid. Door tyrosinase te remmen, wordt de overmatige productie van melanine aan de bron verminderd. Hierdoor wordt niet alleen de bestaande pigmentatie aangepakt, maar wordt ook de vorming van nieuwe vlekken afgeremd.

Resveratrol Targeted Pigment Serum Pigmentvlekken Melasma

Belangrijk om te weten is dat je natuurlijke huidtint normaal blijft en geen witte vlekken krijgt.

In andere woorden dit serum doet drie belangrijke dingen om pigmentvlekken te verminderen – het voorkomt dat er te veel nieuw pigment wordt gemaakt, het reguleert hoe het pigment door de huid beweegt, en het helpt bestaande pigmenten op een zachte manier te verwijderen. Dit alles draagt bij aan het bereiken van een egale en stralende huid.

Resveratrol, Targeted Pigment Serum, Arbutine, Niacinamide, Emblica, Malic Acid

Nu je hier bent

Bakuchiol: Een mild antirimpel alternatief voor retinol

Benieuwd naar het ideale antirimpelingrediënt zonder de irritatie die soms gepaard gaat met vitamine A zuur? Veel mensen richten zich op tretinoïne, maar wat als er een beter alternatief is? Op onze website verkennen we de kracht van Bakuchiol, een effectief en huidvriendelijk antirimpelingrediënt. Geen irritatie, alleen de voordelen voor een stralende huid. Klik hier om meer te ontdekken!

Firming Booster Serum Retinol Alternatief Antirimpel Bakuchiol


Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.