Reumatische klachten bij psoriasis

Psoriasis, is een van de meest bekende huidaandoeningen. Psoriasis is afgeleid van het Grieks “Psore”, dat schub, schilfering betekent. Wanneer je psoriasis uitspreekt, ligt de klemtoon op de eerste “i”. Naar schatting komt psoriasis bij 2 tot 4 procent van de Nederlandse bevolking voor. Het kan op elke leeftijd beginnen en heeft een chronisch karakter.

Op de Wereld Psoriasis Dag 2016 worden reumatische klachten bij psoriasis weinig aandacht geschonken. Zoals je weet is psoriasis een immuunziekte waarbij de bovenste hoornlaag heel snel deelt, echter heeft deze immuunaandoening meerdere aangrijpingspunten waaronder hart- en vaatziekten, arterioscleroses, leveraandoening en gewrichten. Het laatste ook wel psoriasis arthropathica genoemd.

Reumatische klachten

2% Tot 25% van de mensen met psoriasis hebben ook gewrichtsklachten.
Studies tonen aan dat er 2-25% van de mensen met psoriasis ook gewrichtsklachten hebben. De leeftijd ligt tussen de 30-55 jarigen, maar kan ook bij kinderen voorkomen. Bij 67% van de volwassenen is het huidprobleem eerder dan gewrichtsproblemen, bij kinderen komt gewrichtsklachten eerder dan huidproblemen.

Voldoende kennis, te late diagnose
Ondanks deze kennis wordt gemiddeld de diagnose ‘vroege’ psoriasis arthropathica pas na 3 maanden tot 5 jaar later dan de huid psoriasis gesteld.

Wees alert                                                                                                 

Het probleem zijn de diagnostische normen om psoriasis arthropathica goed te kunnen stellen, maar ook een gewrichtspijntje bij psoriasis patiënten wordt niet als psoriasis arthropathica herkent, maar als bestempeld als overbelasting of teveel gesport. De aangedane gewrichten zijn de kleine gewrichten van handen, voeten, ook polsen, enkels en sacrum (onderrug).

Warm, gezwollen en stijf
70% van de gevallen kunnen 1-4 gewrichten aangedaan en slecht bij 15% is het symmetrisch ( bijvoorbeeld in dezelfde periode zijn zowel linker als rechter pols of linker en rechterwijsvinger). 

Naast gewrichten kunnen ook aanhechting van een pees op het bot (enthesitis) of voetzool (plantar fasciitis) aangedaan zijn. De gewrichten zijn pijnlijk,  warm, gezwollen of stijf.

Op dit moment zijn de normen voor psoriasis arthropathica gesteld op gelijk of meer dan 3 van deze 5 punten:

  • Diagnose psoriasis of een familielid met psoriasis of psoriasis arthropathica
  • Nagelafwijkingen (deukjes in de nagel, witte vlekken of verdikte nagelplaat, loszittende nageluiteinde (onycholyse), verkleuring)
  • Afwezigheid van reuma factor in het bloed
  • Dactylitis (worst vinger of worst teen)
  • Gewrichtsafwijkingen op de röntgenfoto

Het is verstandig om psoriasis arthropathica in een vroege fase te herkennen om schade aan de gewrichten te beperken.

 

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.