Rimpels

Rimpels, zijn een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden en laten ons er ouder uitzien. De vorming van rimpels gebeurt in de tweede laag van de huid, de dermis, die voornamelijk eiwitten, genaamd collageen en elastine, bevat. Deze beide eiwitten geven de huid haar stevigheid en elasticiteit. Naarmate we ouder worden, vertraagt het cel reparatie-mechanisme en begint het netwerk van elastine en collageen uiteen te vallen. Hierdoor ontstaan er in eerste instantie fijne lijnen en uiteindelijk diepe plooien.

Op deze pagina vind je de volgende informatie over rimpels:

 • Wat zijn rimpels
 • Oorzaken van rimpels
 • Hoe kan je rimpels voorkomen?
 • Hoe verzorg je huid met fijne lijnen en rimpels
 • Tips als je rimpels hebt
 • De beste producten tegen voortijdige huidveroudering
Alles Over Rimpels

Geschreven door dr. Francis Wu dermatoloog

Gepubliceerd 14 augustus 2022

Gewijzigd 28 september 2022

Dr. Francis Wu over rimpels

Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over de klachten, oorzaken en oplossingen

Tips wanneer je rimpels hebt

Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu 

Tip: zorg voor een 'zuurdere' huid

 Uit onderzoek is gebleken dat voor de huid de ‘ideale’ zuurgraad, pH 4.7 is. pH Is de maat van zuurtegraad van een waterige oplossing. pH neutraal heeft een waarde van 7.  Zo heeft citroen (zuur) een pH waarde van 2 en vloeibare zeep (alkalisch) een pH waarde van 10.

Een Koreaanse studie onderzocht de invloed van pH en rimpel diepte bij 300 vrijwillige vrouwen uit Korea, Singapore en Vietnam. Hieruit werd geconcludeerd dat factoren zoals hydratatie, melanine (pigment), transepidermaal waterverlies (TEWL), talg en huidtemperatuur de pH waarde beïnvloedt.  De vorming van rimpels nam significant af als de huid pH zuurder werd.

Tip: Bakuchiol, vitamine A alternatief

Als je een gevoelige huid hebt en je wilt iets anders gebruiken dan is Bakuchiol een optie. Bakuchiol is een bestanddeel dat we terugvinden in de Ayurvedische en in de traditionele Chinese geneeskunst. Dit olie-extract is afkomstig van de zaden en bladeren van de babchi plant. Het wordt van oudsher gebruikt vanwege de ontsmettende en ontstekingsremmende werking.

Uit onderzoek blijkt dat Bakuchiol huidveroudering kan tegengaan. Het is een goed alternatief voor vitamine A zuur. Hoewel Bakuchiol en vitamine A geen overeenkomst hebben in de chemische structuur, stimuleren beide bestanddelen dezelfde genexpressie: ze activeren de collageenstimulatie en kunnen de vorming van pigmentvlekken tegengaan.

 

Tip: UV bescherming

Er zijn twee verschillende ultraviolette straling (UV) die de aardoppervlakte bereiken. Dat zijn UVA en UVB stralen.

UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. Deze UVA stralen vormen de grootste deel van de ultraviolette straling, dus meer dan UVB.

UVA stralen voel je niet op de huid. Deze stralen zorgen voor vrije radicaal vorming in de lederhuid waardoor je collagene en elastische vezels kapot gaan. 

3 x UV(A) – Asymptomatisch (voelt het niet), Altijd aanwezig, Aging van de huid

UVB straling

UVB dringt tot in de oppervlakkige epidermis en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Dus voor een trage en langduriger bruine tint. Teveel UVB veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur ook huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas. UVB straling kan tot wel 1000x sterker zijn dan UVA stralen.

 

 

Rimpels Uv Stralen Zonkracht Gehele Jaar Door
Allles Over Rimpels Aziaten Vrouwen Onderzoek

Tip: Vermijdt hoog geconcentreerde cosmetische ingrediënten?

Hoog geconcentreerde cosmetische ingredienten zoals bijvoorbeeld vitamine A en C kunnen bij mensen met een gevoelige huid, mensen die het product voor het eerst gebruiken en Aziaten, meer irriteren. De ontstane huidirritatie kan weer leiden tot ongewenste roodheid, branderigheid, eczeem en pigmentvlekken. 

Je huid heeft een barrière en werkt heeft een trechter. De vermindering van rimpels gaat niet sneller door meer en hoger geconcentreerde ingrediënt toe te voegen. 

Tip extra: zoek naar airless gesloten dispensers in plaats van open crème potjes of pipetserum flesjes. De anti-oxidanten in deze open containers reageren met zuurstof. Hierdoor is de werking sneller weg.

 

Tip: huidverzorging ingrediënten

In de loop der jaren hebben mensen naar het geheim van de eeuwige jeugd gezocht, maar een perfect elixer is nog niet ontwikkeld. De technologie heeft echter wel voor een aanzienlijke vooruitgang in de huid verbeterende producten gezorgd. 

Er is langs de ene kant een groep antioxidanten bestaande uit vitamines zoals C, E, Niacinamide (vitamine B3), Co-enzym Q10, groene thee extract, polyfenolen, flavonoïden. Deze groep vermindert collageen degradatie door de ROS (vrije radicalen) aan te pakken.

 De andere groep zijn celregulatoren, voorbeelden hiervan zijn vitamine A (retinol, tretinoïde) , peptides en groeifactoren. Zij hebben een directe werking op collageen stimulatie in de diepe laag van de huid. Dit is een geleidelijk proces.

Tretinoïne stimuleert vernieuwing van huidcellen door versnelt af te laten schilferen en stimuleert ook jong collageen. Het duurt wel minimaal 6 maanden voor een goede collageen opbouw. Het nadeel is dat het de huid irriteert bij hoge concentratie tretinoïne, waarbij roodheid en branderigheid vaak het gevolg is. Ook is het niet geschikt voor zwangeren.

De beste producten tegen voortijdige huidveroudering

Hieronder vind je enkele producten die je kunnen helpen om je huid te verzorgen.

 • Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
 • Vegan, Zero Plastic inside
 • Iconic Elements huidverzorging is EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Wat vinden onze klanten van onze producten

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Previous
Next

Veelgestelde vragen over voortijdige huidveroudering

Vitamine A zoals tretinoïne of retinol stimuleert vernieuwing van huidcellen door versnelt af te laten schilferen en stimuleert ook jong collageen. Het nadeel is dat het de huid kan irriteren, waarbij roodheid, branderigheid en pigmentvlekken kan leiden. Met name voor mensen met een gevoelige/eczeem huid,  ook is het niet geschikt voor zwangere. En het duurt minimaal 6 maanden voor een goede collageen opbouw. 

De basis is dagelijks je huid 2 x per dag reinigen, gebruik minerale zonbescherming filters zoals titaniumdioxide en zinkoxide. De filters geven de minste huidreacties en beschermt de huid direct na aanbrengen.

Tegen voortijdige huidveroudering voor mensen met een gevoelige huid zijn ingrediënten zoals peptide, groeifactoren, bakuchiol, Co-enzym Q10, Astaxanthine of Niacinamide (vitamine B3) geschikt.

Smeren met collageen verrijkte crème, is op dit moment trending. Het probleem is alleen dat de molecuulgrootte van het gebruikte collageen (uitgedrukt in Dalton, molecuul massa uitgedrukt in g/mol), te groot is om de huid te penetreren. Of het werkt is maar de vraag. Studies zeggen van niet. Echter kan het toegevoegde collageen wel bijdragen aan hydratatie van de huid.

Iconic Elements Anti-aging cream bevat een vitamine C, E en een planthormoon feruline zuur. Deze 3 ingrediënten versterken elkaars werking. De anti-0xidante effect wordt tot wel 8 x versterkt, veel meer dan als je alleen vitamine C of E gebruikt.

Daarnaast zit het product in een airless dispenser, hierdoor is het contact met lucht minimaal. Hierdoor blijven de ingrediënten langer vers en actief.

Klanten met een gevoelige huid of allergieën voor parfum hebben een goede ervaring.

Onze huid: Lijnen en rimpels

Rode vlekken, rimpels en hyperpigmentatie zijn een bron van zorg voor al die mensen die ouder zijn dan 30 jaar. Rimpels zijn een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden en laten ons er ouder uitzien.

Ontstaanswijze

De vorming van rimpels gebeurt in de tweede laag van de huid, de dermis, die voornamelijk eiwitten, genaamd collageen en elastine, bevat. Deze beide eiwitten geven de huid haar stevigheid en elasticiteit. Naarmate we ouder worden, vertraagt het cel reparatie-mechanisme ​​en begint het netwerk van elastine en collageen uiteen te vallen. Hierdoor ontstaan er in eerste instantie fijne lijnen en uiteindelijk diepe plooien.

Verschillende oorzaken van rimpels

De biologische klok, oftewel de intrinsieke verouderingsproces bepaalt de ernst en de snelheid van huidveroudering. Een studie toonde aan dat de snelheid van het verouderingsproces slechts 20% door onze DNA wordt bepaald. Dat betekent dan ook dat het verouderingsproces voor 80% veroorzaakt wordt door omgevingsfactoren en lifestyle. De uitwendige, extrinsieke verouderingsproces, zoals blootstelling aan de ultraviolet licht (zon, zonnebank), roken, ongezonde voeding, slaapgebrek en stress kunnen dit proces versnellen. Andersom kan je het proces vertragen door jezelf goed te verzorgen. Regelmatige beweging, gebalanceerd dieet en persoonlijke verzorging houdt je huid jong.

Soorten rimpel lijnen

De ene rimpellijn is de andere niet. Rimpels zijn onder te verdelen in statische en dynamische rimpels.

 • Statische rimpels: deze rimpels zijn altijd aanwezig ook al is er geen mimiek beweging van de persoon. De combinatie van herhaaldelijke beweging van de onderliggende spier en afname van collageen en elastine veroorzaken deze rimpel vorm. Hoe ouder de persoon hoe meer statische rimpels.
 • Dynamische rimpels: zijn rimpels die alleen zichtbaar zijn bij beweging van de onderliggende spier. Voorbeelden zijn fronsrimpels, voorhoofdrimpels, kraaienpoten, smokers lijnen. Deze rimpels kunnen al op jonge leeftijd voorkomen.

Over het algemeen vinden we horizontale lijnen, zoals de fronsrimpel storender dan verticale lijnen kraaienpoten. Ook de diepte en lijnen rond de mond worden als cosmetisch hinderlijk beschouwd.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Omdat we de tijd niet kunnen stoppen is preventieve huidverzorging zoals gezichtscrèmes, zonnebrandcrème en lifestyle aanpassingen de eerste stap in onze verdediging om het proces van rimpelvorming te vertragen en onze huid glad en jong te houden.

Een belangrijke preventieve maatregel is zon bescherming. Ultraviolet licht is een absolute rimpel booster. Om dit tegen te gaan, gebruik in de lente en zomer een goede zonnebrandcrème met UVA en een UVB bescherming tussen de SPF 20-30.

SPF 20 en SPF 30 blokkeert respectievelijk 95% en 97% van de UVB stralen. SPF 50 blokkeert 98% van de UVB stralen, slechts 1% meer dan SPF 30. In het najaar en winterperiode speelt UVB in Nederland een zeer kleine rol. UVA daarentegen is gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig en kunnen deze stralen wolken en glas binnendringen. Bescherm je huid in de periode met een UVA filter dagcrème.

Huidverzorging ingrediënten

In de loop der jaren hebben mensen naar het geheim van de eeuwige jeugd gezocht, maar een perfect elixer is nog niet ontwikkeld. De technologie heeft echter wel voor een aanzienlijke vooruitgang in de huid verbeterende producten gezorgd. Bijvoorbeeld crèmes met vitamine-A zuur of tretinoïne kan de huid verjongen en is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.

Tretinoïne stimuleert vernieuwing van huidcellen door versnelt af te laten schilferen en stimuleert ook jong collageen. Het nadeel is dat het de huid irriteert bij hoge concentratie tretinoïne, waarbij roodheid en branderigheid vaak het gevolg is. Een alternatief hiervoor is Bakuchiol, een natuurlijke ingrediënt gebruikt in de Ayurvedische Oosterse geneeskunst. Op de huid heeft Bakuchiol dezelfde werking als vitamine A, maar zonder de vitamine A bijwerkingen.

Crèmes met vitamine C en E combinatie, stimuleert collageen en elastine. Een sterkere anti-oxidante werking door de synergetische werking van vitamine C & E zorgt voor vermindering van zon beschadigde huid. Anti-rimpel crèmes met co-enzym Q10, groene thee extract, alpha lipoic acid hebben ook een anti-aging effect. Voor onderhoud na een anti-aging behandeling en als je lichte rimpels en fijne plooien hebt, dan zijn anti-aging crèmes geschikt.

Injectables

Voor bestaande rimpels zijn injectables zoals botuline toxine en hyaluronzuur fillers in combinatie met anti-aging/zonnebrand crèmes zinvol. Botuline toxine is geschikt voor mimische dynamische rimpels zoals frons-, voorhoofdrimpels en kraaienpoten.

Botuline toxine is een natuurlijk eiwit en wordt gebruikt om bepaalde spieractiviteit tijdelijk te verminderen. Hierdoor worden rimpels en plooien gladgestreken. Het effect van botuline toxine is binnen enkele dagen na de behandeling zichtbaar en is na 2 weken optimaal. De werkingsduur en het resultaat verschilt per persoon, maar over het algemeen werkt botuline toxine 4 tot 6 maanden. De behandeling kan dan zonder problemen herhaald worden. Na meerdere behandelingen kan de werking langer zijn.

Fillers met een natuurlijke en afbreekbare hyaluronzuur. Fillers is een vulmiddel en worden in een vorm van een heldere gel met een fijne naaldje in de huid gespoten. Behalve verzachten van diepe rimpels en plooien kunnen ook diep gelegen acne littekens, huidverslapping en zonbeschadigde huid aanzienlijk verbeteren. Contour verbetering zoals lippen en neus is hyaluron filler ook geschikt. De resultaten zijn wel langdurig maar niet permanent omdat het hyaluronzuur langzaam door het lichaam wordt afgebroken. Het resultaat van een fillerbehandeling kan 6-12 maanden aanhouden. Voor lippen houdt 3 maanden aan.

Peelings en laser

Naast een crèmebehandeling en injectables zijn er nog andere mogelijkheden om rimpels tegen te gaan. Overige rimpel behandelingen zijn hieronder in het kort beschreven:

 • Chemische peeling wordt de opperhuid en de oppervlakkige dermis (lederhuid) met een chemisch middel oppervlakkig vernieuwd. Dit is geschikt om fijne rimpels te behandelen. Stoffen die worden gebruikt zijn trichloorazijnzuur (TCA), fenol en glycolzuur (AHA, alpha hydroxyzuren). De huid wordt eerst ontvet en vervolgens wordt TCA, AHA of fenol met behulp van een wattenstok of gaas op de huid aangebracht. Een nadeel is de kans op pigmentverschuiving in de huid, vaak is dit tijdelijk.
 • Mechanische peeling of microdermabrasie is geschikt voor fijne tot middelfijne rimpels. De oppervlakkige opperhuid wordt afgeslepen, abrasie. De huid wordt lokaal onder vacuüm door middel van een continu stroom van micro-kristallen (aluminiumoxide) afgeslepen.  De huid wordt nauwkeurig tot het gewenste niveau en zonder huidbeschadiging gepeeld.
 • De CO2 fraxel laser is de meest effectieve type laser. Geschikt om fijne en diepe rimpels te behandelen maar ook plooien rondom de mond. De laser verdampt zeer nauwkeurig  tot wel in de bovenste laag van de dermis. Oud bindweefsel wordt vervangen door jonge bindweefsel cellen en nieuw collageen wordt aangemaakt. Goede antibiotische nabehandeling en zonbescherming voorkomt bijwerkingen zoals infecties en pigmentverschuiving.

Natuurlijk verschijnsel..maar toch

Ook al is het verouderingsproces een natuurlijk verschijnsel, er zijn vele manieren om deze te vertragen of te verbeteren. Preventie met de juiste zonbescherming en anti-rimpel crème is een goed begin. Mochten er ongewenste rimpels verschijnen dan zijn er genoeg mogelijkheden om dit tegen te gaan. Voor vragen kan je bij je dermatoloog of huidtherapeute terecht.

Pack-Anti-Aging Iconic Elements Rimpels En Lijnen HuidverouderingIconic Elements Anti-Aging Cream (30ml) is een zachte en volle crème en heeft een effectieve formule om het verouderingsproces zoals fijne rimpels in het gezicht te verminderen. Geschikt voor een normale of gemengde huid.

Voor meer informatie ga naar: onze producten

Voor behandeling van uw rimpels met botuline toxine en hyaluron zuur fillers kunt u ook terecht bij Shape Aesthetics.

Safb Logo

Voor bovenlip rimpels of rokerslijnen is CO2 fraxel laser uitermate geschikt, klik hier voor meer informatie: DavidNjoo skin & laser

Laat een reactie achter

Iconic-Elements.com maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken onder meer analytische cookies (met Google Analytics) om onze site continu te verbeteren. Lees onze privacybeleid voor meer informatie. Indien je de analytische cookies wilt uitschakelen, klik hier.