Salicylzuur versus benzoylperoxide, wat is nou beter tegen puisten?

Salicylzuur en benzoylperoxide zijn twee van de meest populaire over-the-counter (OTC) behandelingen voor acne. Andere behandelingen voor acne zijn receptplichtige medicijnen zoals antibiotica en isotretinoïne.

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door puistjes, mee-eters en zwarte puntjes. De aandoening wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder overmatige talgproductie, een verstopte porieopening en een bacterie genaamd Cutibacterium acnes.

Acne Vormen Huidolien Salicylzuur Benzoylzuur

Meer weten over: Acne

Salicylzuur is een beta-hydroxyzuur (BHA) dat de poriën kan reinigen en ontstekingen kan verminderen. Het werkt door dode huidcellen van de huid en uit de poriën te verwijderen. Dit kan helpen om de poriën te openen en de bacterie Cutibacterium acnes te verwijderen.

Salicylzuur is verkrijgbaar in verschillende concentraties, variërend van 0,5% tot 20%. De concentratie die je moet gebruiken, hangt af van de ernst van je acne. Voor milde acne is een concentratie van 0,5% tot 2% voldoende. Voor matige tot ernstige acne kan een concentratie van 2% tot 10% nodig zijn.

Salicylzuur is effectief tegen alle soorten acne, maar het is vooral effectief tegen mee-eters en zwarte puntjes. Het kan twee keer per dag worden aangebracht op de aangetaste huid. Mogelijke bijwerkingen van salicylzuur zijn huidirritatie, vooral als je een gevoelige huid hebt.

Benzoylperoxide is een oxidatiemiddel dat de bacterie Cutibacterium acnes kan doden. Wanneer benzoylperoxide op de huid wordt aangebracht, wordt het omgezet in benzoëzuur en waterstofperoxide. Deze stoffen werken samen om de bacteriën die acne veroorzaken te doden en de talgproductie te verminderen. Benzoylperoxide kan ook helpen om de poriën van de huid te openen, waardoor overtollig talg en dode huidcellen gemakkelijker kunnen worden verwijderd. Het werkt ook door dode huidcellen van de huid te verwijderen.

Benzoylperoxide is verkrijgbaar in verschillende concentraties, variërend van 2,5% tot 10%. De concentratie die je moet gebruiken, hangt af van de ernst van je acne. Voor milde acne is een concentratie van 2,5% tot 5% voldoende. Voor matige tot ernstige acne kan een concentratie van 10% tot 12% nodig zijn.

Benzoylperoxide is effectief tegen alle soorten acne, maar het is vooral effectief tegen mee-eters en beginnende puistjes. Uit een onderzoek blijkt dat benzoylperoxide 2,5% na 12 weken bij 21% volledige tot bijna volledige verbetering van acne.

Het kan tot twee keer per dag worden aangebracht op de aangetaste huid. Mogelijke bijwerkingen van benzoylperoxide zijn huidirritatie, vooral als je een gevoelige huid hebt, en het kan de huid bleken.

Pas ook op je kleding en beddegoed – benzoylperoxide kan textiel verbleken!

Salicylzuur en benzoylperoxide beide effectieve behandelingen voor acne. De beste behandeling voor jou hangt af van de ernst van je acne en je huidtype.

Salicylzuur, is een beta-hydroxyzuur, is een krachtige bondgenoot in de strijd tegen lichte tot gemiddelde acne, vooral als het gaat om mee-eters en zwarte puntjes. Het helpt je huid door de poriën diep te reinigen en de opstapeling van dode huidcellen tegen te gaan. Dankzij deze diepe reiniging wordt je huidtextuur gladder en kan je, als je het regelmatig gebruikt, echt een verschil merken in hoeveel acne je hebt. Salicylzuur heeft ook het voordeel dat het ontstekingen tegengaat, wat betekent dat het kan helpen om de roodheid en zwelling van acne te verminderen. Hierdoor is het een goede keuze voor iedereen met een huid die snel last heeft van puistjes.

Het is een goede optie voor matige tot ernstige acne, of als je zowel mee-eters als puistjes hebt.

In een studie uit 1989 waren 15 mensen gesplitst in twee groepen. De ene groep (1) kreeg gedurende de eerste twee weken 2% salicylzuur en de volgende twee weken 10% benzoylperoxide. De andere groep (2) kreeg eerst benzoylperoxide en daarna salicylzuur.

Na twee weken hadden de mensen in de eerste groep minder puistjes en mee-eters dan de mensen in de tweede groep.

Na vier weken hadden de mensen in de eerste groep die eerst met salicylzuur begonnen, meer mee-eters dan na de eerste twee weken. Dit komt waarschijnlijk omdat salicylzuur minder irriterend is dan benzoylperoxide. Daardoor zijn mensen eerder geneigd om salicylzuur langer te blijven gebruiken, zelfs als ze meer mee-eters krijgen.

Dus benzoylperoxide is effectiever tegen puistjes dan salicylzuur en kan snelle resultaten geven.

Let op bij gebruik

Het is belangrijk om een lage salicylzuur concentratie te gebruiken en deze geleidelijk te verhogen als dat nodig is. Gebruik salicylzuur en benzoylperoxide niet in combinatie met andere producten die je huid kunnen irriteren, zoals alcoholhoudende producten, vitamine A (Retinol of Tretinoine) of peelings. Vermijd contact met de ogen, neus en lippen. Als je last hebt van acne, is het belangrijk om een huidspecialist te raadplegen. De huidspecialist kan je helpen bij het vinden van de beste behandeling voor jouw specifieke situatie.

Breaking news in de Time, een onafhankelijk laboratorium, Valisure, heeft ontdekt dat benzoylperoxide, een veelgebruikt middel tegen acne, kan afbreken tot benzeen, een bekende kankerverwekkende stof. Deze afbraak wordt niet veroorzaakt door verontreiniging, maar door de chemische instabiliteit van benzoylperoxide zelf. Tests toonden aan dat veel benzoylperoxide-producten benzeenniveaus bevatten die de limieten van de FDA overschrijden, vooral bij hogere temperaturen, wat zorgen oproept over de veiligheid van deze acnebehandelingen op lange termijn.

Benzeen is schadelijk voor zowel de huid als het lichaam omdat het een bekend carcinogeen is, wat betekent dat het kanker kan veroorzaken. Het kan door de huid worden opgenomen en in de bloedbaan terechtkomen, waar het het beenmerg kan aantasten en bloedcellen kan beschadigen, wat leidt tot bloedstoornissen zoals leukemie. Langdurige of hoge blootstelling kan ook het immuunsysteem verzwakken en de lever belasten, waardoor het lichaam minder goed in staat is om andere gifstoffen te verwerken en uit te scheiden.

Salicylzuur is het meest effectief bij het behandelen van comedonale acne, zoals mee-eters en witte kopjes. Dit komt omdat salicylzuur helpt bij het exfoliëren van de huid en het ontstoppen van poriën door dode huidcellen te verwijderen.

Benzoylperoxide is krachtig in de behandeling van acne, maar het kan te sterk zijn voor zeer gevoelige huidtypes of mensen met een droge huid. Het heeft een antibacteriële werking en kan de huid uitdrogen, wat betekent dat individuen met een gevoelige of droge huid het voorzichtig moeten gebruiken en wellicht moeten overwegen om te beginnen met een lagere concentratie. Over het algemeen is 5% voor het gezicht en benzoylperoxide 10% voor het lichaam. Heb je er teveel huidirritatie van de benzoylperoxide, sla dan 1-2 dagen over en geef de huid rust.

Bij het gebruik van salicylzuur kunnen de eerste verbeteringen in acne vaak binnen enkele weken worden gezien, hoewel het 4 tot 6 weken kan duren om significante resultaten te bemerken. Consistent gebruik is belangrijk voor het beste resultaat.

Ja, salicylzuur en benzoylperoxide kunnen samen worden gebruikt in een acne behandeling, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn om overmatige droogheid en irritatie te voorkomen. Het wordt vaak aanbevolen om ze op verschillende tijdstippen van de dag te gebruiken (bijvoorbeeld salicylzuur in de ochtend en benzoylperoxide in de avond) of om producten te kiezen die beide ingrediënten in lagere concentraties bevatten. Het is raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor een op maat gemaakt advies.

Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, is een in water oplosbare vitamine die een rol kan spelen bij het verminderen van acne. Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen, genetica, stress en voeding. Er is enig bewijs dat suggereert dat vitamine B5 kan helpen bij het verminderen van acne. Hieronder wordt uitgelegd hoe vitamine B5 werkt en welke natuurlijke bronnen van deze vitamine beschikbaar zijn.

Vitamine B5, Benzyolperoxide, Salicylzuur

Wil je meer hier over weten: Vitamine B5 en acne: een mogelijke oplossing?

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.