Seborrhoïsch eczeem – wat zijn de symptomen, oorzaken en behandelingen

Seborrhoïsch eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, jeukende en schilferige plekken op de huid. Er zijn GEEN puisten aanwezig. Het kan voorkomen op verschillende delen van het lichaam, zoals de hoofdhuid, het gezicht, de neus, de oren, de borst en de rug.

Seborrhoisch Eczeem
Roodheid, Schilfers Langs De Neusplooien

Oorzaak seborrhoïsch eczeem

De exacte oorzaak van seborrhoïsch eczeem is niet helemaal duidelijk, maar het wordt verondersteld te worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder:

 1. Overmatige productie van talg: Een overmatige productie van talg kan leiden tot een ophoping van olie en schilfers op de huid, wat het kan veroorzaken.
 2. Gist: Een gist genaamd Malassezia furfur, die van nature op de huid voorkomt, kan eczeem veroorzaken of verergeren. De gist produceert stoffen die de huid irriteren en ontstekingen veroorzaken.
 3. Erfelijkheid: Seborrhoïsch eczeem kan ook erfelijk zijn en kan in sommige families voorkomen. Het kan ook erfelijk zijn en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
 4. Stress: Stress kan seborrhoïsch eczeem verergeren en kan bijdragen aan het ontstaan ​​van de aandoening.
 5. Medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals Parkinson, HIV / AIDS en beroertes, kunnen dit veroorzaken of verergeren.
 6. Medicijnen: Bepaalde medicijnen, zoals lithium en interferon, kunnen seborrhoïsch eczeem veroorzaken of verergeren.
 7. Combinatie seborrhoïsch eczeem komt vaak voor bij mensen met een vette huid of haar en kan verergerd worden door stress, vermoeidheid, koude temperaturen, droge lucht.
 8. Zink tekort: Er zijn aanwijzingen dat zinktekort een rol kan spelen bij de ontwikkeling van seborroïsch eczeem. Studies hebben aangetoond dat patiënten met seborroïsch eczeem vaak lage zinkspiegels hebben in hun bloed en huid. Zink is betrokken bij verschillende processen in het lichaam, waaronder de productie en reparatie van huidcellen. Zinktekort kan daarom de ontwikkeling van seborroïsch eczeem verergeren of bevorderen.

De symptomen van seborrhoïsch eczeem variëren afhankelijk van de locatie en ernst van de aandoening. Op de hoofdhuid kan het leiden tot schilfering, jeuk, roodheid en haaruitval. Op het gezicht kan het leiden tot rode, schilferige plekken op de neus, wangen en voorhoofd. Op de borst en rug kan het leiden tot rode, schilferige plekken die jeuken.

Seborrhoïsch eczeem wat je zelf kan doen

Er zijn verschillende zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen bij het verminderen van dit type eczeem, waaronder:

 1. Regelmatig wassen: Was het getroffen gebied regelmatig met een milde shampoo of zeep om overtollige olie en schilfers te verwijderen. Vermijd het gebruik van te heet water, omdat dit de huid kan uitdrogen en de aandoening kan verergeren. Na wassen herstel je huidzuurgraad om uitdroging, jeuk en schilferingen te voorkomen. Je huideigen zuurgraad ligt rond de 5. Door te frequent wassen kan je je huidbarriere te veel verstoren. Meer over je huidzuurgraad
 2. Verzachtende middelen gebruiken: Breng na het wassen van de huid een verzachtende crème of lotion aan om de huid te hydrateren en de jeuk te verminderen.
 3. Vermijd irriterende stoffen: Vermijd het gebruik van irriterende stoffen zoals harde zeep en cosmetica die de huid kunnen irriteren.
 4. Beheers stress: het is belangrijk om stressniveaus te beheersen. Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhaling.
 5. Dieetveranderingen: Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, chocolade en suiker, kunnen seborrhoïsch eczeem verergeren. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan helpen de symptomen te verminderen.
 6. Vermijd koude temperaturen: Koude temperaturen kunnen de huid uitdrogen en seborrhoïsch eczeem verergeren. Draag warme kleding om het getroffen gebied te beschermen.

Behandeling door een arts

Afhankelijk van de ernst van de aandoening en de symptomen zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingen voor seborrhoïsch eczeem:

 1. Antischimmelmiddelen: Antischimmelmiddelen, zoals ketoconazol, kunnen helpen bij het verminderen van de productie van de gist die seborrhoïsch eczeem veroorzaakt. Ketoconazol kan in shampoo-vorm worden gebruikt om op de hoofdhuid aan te brengen of in crèmevorm om op de huid aan te brengen.
 2. Topische corticosteroïden: Topische corticosteroïden kunnen ontstekingen en jeuk verminderen bij seborrhoïsch eczeem. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en vormen, zoals crèmes, zalven of lotions, en moeten worden voorgeschreven door een arts.
 3. Topische calcineurineremmers: Topische calcineurineremmers, zoals pimecrolimus en tacrolimus, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en jeuk bij seborrhoïsch eczeem. Ze worden vaak gebruikt op het gezicht en de nek omdat ze minder bijwerkingen hebben dan corticosteroïden.
 4. Lichttherapie: UVB lichttherapie kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de huid bij seborrhoïsch eczeem. Het wordt meestal ingezet bij uitgebreide eczeem op het lichaam (niet behaarde hoofd) in combinatie met andere behandelingen.
 5. Systemische medicatie: In ernstige gevallen van seborrhoïsch eczeem kan een arts systemische medicatie voorschrijven, zoals orale corticosteroïden of immunomodulatoren (ciclosporine, methotrexaat)

Alternatieve behandelingen

Er zijn verschillende alternatieve behandelingen beschikbaar voor seborrhoïsch eczeem die vaak gewild zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat alternatieve behandelingen nooit ter vervanging mogen dienen van medische behandelingen en alleen onder toezicht van een arts mogen worden uitgevoerd. Het is ook belangrijk om te weten dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze behandelingen en dat het raadplegen van een arts of dermatoloog nog steeds van essentieel belang is.

Hier zijn enkele alternatieve behandelingen die sommige mensen met seborrhoïsch eczeem proberen:

 1. Tea tree olie: Tea tree olie is een natuurlijke olie die bekend staat om zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid op de huid en de hoofdhuid. Het kan echter ook irritatie veroorzaken bij sommige mensen, dus het is belangrijk om het eerst te testen op een klein stukje huid.
 2. Aloe vera: Aloe vera-gel kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en jeuk bij seborrhoïsch eczeem. Het kan worden aangebracht op de huid of de hoofdhuid en kan de genezing van beschadigde huid bevorderen.
 3. Probiotica: Probiotica zijn levende micro-organismen die van nature voorkomen in het menselijke spijsverteringsstelsel. Sommige studies hebben aangetoond dat probiotica kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de huid bij seborrhoïsch eczeem.
 4. Omega-3-vetzuren: Omega-3-vetzuren, die voorkomen in visolie en sommige plantaardige oliën, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de huidgezondheid bij seborrhoïsch eczeem.
 5. Dieetveranderingen: Sommige mensen hebben baat bij het verminderen van voedingsmiddelen die seborrhoïsch eczeem kunnen verergeren, zoals suiker, geraffineerde koolhydraten en zuivelproducten.

Nu je hier bent

Als er rode puistjes, plekken of vlekken op het gezicht zijn, kan dit worden veroorzaakt door verschillende diagnoses. Vaak omvat dit acnerosaceaperiorale dermatitis of eczeem. Onderscheid maken tussen deze diagnoses kan erg moeilijk zijn. Met deze blog hopen we zelfdiagnose tips en meer informatie te geven over welke huidaandoening je treft. Meer over verschillende plekken in het gelaat – zelfdiagnose

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.