Smeren met alleen vaseline: Waarom is dat niet genoeg voor je huid?

Bij het bezoeken van een dermatoloog en het vragen naar huidverzorgingsadvies, krijg je vaak het antwoord “smeer maar met vaseline”. Vaseline, ook bekend als petrolatum, wordt al lang gewaardeerd voor zijn vermogen om droge en gevoelige huid te verzachten. Het creëert een occlusieve barrière op de huid, die effectief vocht vasthoudt en uitdroging voorkomt. Bekend om zijn hypoallergene en veilige aard, wanneer puur en zuiver, speelt vaseline een cruciale rol in veel huidverzorgingsroutines. In deze blog duiken we dieper in de huidverzorging dat verder gaat dan het simpele gebruik van vaseline.

Vaseline is een bijproduct van de aardolie-industrie. Het ontstaat uit de destillatie van ruwe olie, een proces waarbij aardolie wordt verhit om verschillende fracties of mengsels van koolwaterstoffen te scheiden op basis van hun kookpunten. Tijdens dit raffinageproces wordt een specifieke fractie, rijk aan verzadigde koolwaterstoffen, geïsoleerd en verder verwerkt. Deze fractie ondergaat een grondig zuiveringsproces, waarbij het wordt gefilterd en soms behandeld met klei om alle onzuiverheden en potentieel schadelijke stoffen te verwijderen. Het resultaat van dit zorgvuldige zuiveringsproces is een zachte, doorschijnende substantie die we kennen als vaseline.

Vaseline

Vaseline staat bekend als een occlusief ingrediënt, wat betekent dat het een beschermende laag op de huid vormt die vochtverlies tegengaat. In plaats van in de huid te trekken, blijft vaseline letterlijk op het oppervlak liggen. Vaseline is uiterst effectief in het verminderen van transepidermaal waterverlies (TEWL), de maatstaf voor de hoeveelheid water die onopgemerkt uit de huid verdampt. Studies hebben aangetoond dat vaseline het TEWL met meer dan 98% kan verminderen. Dit maakt het een van de meest effectieve occlusieve ingrediënten voor het behouden van huidvochtigheid en het beschermen van de huidbarrière tegen uitdroging en schadelijke externe factoren. Dit is vooral gunstig voor droge en beschadigde huid

Door zijn stabiliteit wordt het veelvuldig gebruikt in zowel medische als cosmetische toepassingen, variërend van huidverzorgingsproducten tot zalfbases.

Vaseline biedt weliswaar hydraterende voordelen, maar kent ook zijn beperkingen; het kan zwaar aanvoelen op de huid en een glanzende finish achterlaten. Deze eigenschappen worden niet door iedereen gewaardeerd, vooral niet in de zomermaanden wanneer het warm en vochtig is, waarbij het product oncomfortabel kan aanvoelen. Bovendien reageert niet iedere huid hetzelfde op vaseline; mensen met een donkere huid merken vaak dat het snel intrekt, vergelijkbaar met hoe water door een spons wordt opgezogen. Daarentegen blijft het bij mensen met een blanke of Aziatische huid meer op het oppervlak liggen, wat soms als onprettig wordt ervaren.

Wil je meer weten over: Culturele diversiteit in huidverzorging, Aziatische, Europese en donkere huiden

Vaseline biedt geen oplossing voor specifieke huidproblemen zoals verouderingstekens – denk aan pigmentvlekken, rimpels, en een verlies aan elasticiteit. Naarmate je ouder wordt, heb je een huidverzorgingsroutine nodig die deze punten gericht aanpakt, met meer dan alleen hydraterende producten. Zo zorg je voor een gezonde en stralende huid op de lange termijn.

Voor het behoud van een gezonde huid is het volgen van een basis huidverzorgingsroutine van cruciaal belang. Je hoef geen huidexpert te zijn om te weten wat een goede huidroutine is. Deze routine bestaat eigenlijk uit drie kern elementen: reiniging, bescherming, en correctie, die elk een specifieke rol spelen in het ondersteunen van de huidgezondheid.

Een basis huidverzorging bestaat uit 3 routines: Reinigen, Beschermen en Correctie
Vaseline

Een dagelijkse reiniging is de eerste en meest essentiële stap. Het zorgt ervoor dat vuil, overtollige oliën (talg) en onzuiverheden van de huid worden verwijderd. Dit proces moet zorgvuldig worden uitgevoerd om de natuurlijke vochtbalans van de huid te behouden, zonder deze uit te drogen. Het kiezen van een milde reiniger die geschikt is voor jouw huidtype draagt bij aan het behoud van de integriteit van de huidbarrière, wat essentieel is voor een gezonde huid.

De toepassing van zonnebrandcrème is een niet-onderhandelbare stap in elke huidverzorgingsroutine. Het biedt bescherming tegen de schadelijke effecten van UV-straling, waaronder UVA- en UVB-stralen. Deze straling is verantwoordelijk voor niet alleen zonnebrand maar ook voor vroegtijdige tekenen van huidveroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes, en hyperpigmentatie. Regelmatig gebruik van zonnebrandcrème kan deze effecten aanzienlijk verminderen en draagt bij aan de preventie van huidkanker. Wil je meer weten over SPF, UVA en UVB stralen

Anti-Aging: Naast reiniging en bescherming, is het aanpakken van specifieke huidproblemen door middel van gerichte producten een belangrijk onderdeel van een huidverzorgingsroutine. Dit kan variëren van het gebruik van anti-aging crèmes tot serums rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, E, ferulinezuur, Astaxanthine. Deze producten werken om de zichtbare tekenen van huidveroudering tegen te gaan, huidschade door vrije radicalen te verminderen, en de algehele huidtextuur en -toon te verbeteren. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, terwijl ingrediënten zoals peptiden en retinoïden de collageenproductie kunnen stimuleren, wat resulteert in een stevigere en gladdere huid.

Pigmenvlekken: Bij het corrigeren van pigmentvlekken is het essentieel om een combinatie van ingrediënten te gebruiken die op verschillende niveaus pigmentatie kunnen verminderen. Ingrediënten zoals arbutine, niacinamide, resveratrol, aloë vera, zoethoutwortel extracten en emblica zijn effectief in het aanpakken van deze huidproblemen. Deze stoffen werken samen om de productie van melanine te remmen, wat resulteert in een egalere huidskleur en de zichtbaarheid van pigmentvlekken vermindert. Door deze ingrediënten te combineren in je huidverzorgingsroutine, kun je een meer gerichte aanpak bieden om pigmentatie effectief te corrigeren.

Droge, gevoelige huid: Bij de correctie van een droge huid die niet plakt, vormen alternatieven voor vaseline een essentiële aanvulling op de huidverzorgingsroutine. Naast occlusieve middelen, die de huid afsluiten om vocht vast te houden, spelen humectanten en emolliënten een cruciale rol.

Humectanten, zoals hyaluronzuur, glycerine en ureum, trekken water aan en helpen het in de huid te behouden, waardoor de huid gehydrateerd en soepel blijft zonder een plakkerig gevoel achter te laten. Emolliënten, waaronder oliën, ceramiden en squalaan, werken door de huid te verzachten en te glad te maken, en helpen de huidbarrière te versterken. Deze combinatie van hydraterende en vochtinbrengende ingrediënten biedt een diepere hydratatie en verbetert de textuur van de huid, wat een uitstekend alternatief is voor wie de occlusieve werking van vaseline wil vermijden maar toch een effectieve oplossing zoekt voor droge huid.

Terwijl vaseline zijn waarde heeft in de wereld van huidverzorging, dient het slechts als één element van een veelzijdige routine. Door reiniging, bescherming en correctie te combineren met het gebruik van vaseline, creëren we een holistische benadering die essentieel is voor het bevorderen en in stand houden van een gezonde, stralende huid.

Iconic Elements, de huidverzorgingslijn bedacht en ontwikkeld door dermatoloog Dr. Francis Wu, is het resultaat van zijn toewijding aan het bevorderen van huidgezondheid en -welzijn. Gedreven door zijn verlangen om personen met huidproblemen te ondersteunen, putte hij uit zijn diepgaande dermatologische expertise om deze unieke lijn te creëren.

Met een schat aan ervaring weet Dr. Wu precies welke ingrediënten en samenstellingen het meest effectief zijn voor uiteenlopende huidtypes en behoeftes. Elk product binnen de Iconic Elements-collectie is daarom samengesteld op basis van dermatologische inzichten, verrijkt met zorgvuldig gekozen natuurlijke bestanddelen. In samenwerking met huidspecialisten, heeft Dr. Wu een assortiment van topkwaliteit samengesteld, producten die wij met trots zelf zouden kiezen.

Vaseline, Hoogwaardige Cremes
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.