De dermatoloog over intermittend fasting, Astaxanthine, meditatie en krachtsport
We leven in een hectische tijd, eigenlijk al heel lang, maar Covid-19 heeft dit nog eens versterkt. Meer dan ooit is het belangrijk om stil te staan bij je geestelijk en lichamelijk welbevinden. Om stay fit in balans te blijven. Te kunnen blijven doen, wat je doet, terwijl je de stormen van het leven doorstaat. Navigeren dus.
Mind & Body
In deze serie bespreken we de gezondheidsrituelen van mensen die gewend zijn onder hoge druk te werken. Vandaag Francis Wu, dermatoloog en ontwikkelaar van de huidverzorgingslijn Iconic Elements. Een man die graag out of the box denkt, voor zijn eigen gezondheid en voor die van zijn patiënten. De Aziatische levenswijze waarin mind & body gelijk optrekken, omarmt hij.
Mediteren met een mantra
De dag van Francis begint meestal om 7 uur, tenzij hij vrij is. Hij mediteert, waarbij hij dan meteen voor die dag zijn intentie bepaalt. Positieve richting geven aan je dag, noemt hij dat. Tenminste een onderwerp moet centraal staan, iets waar je die dag extra aandacht aan zal besteden. ’State your intentions’. Meditatie leerde hij aanvankelijk uit het boek Acht Minuten Meditatie, waarmee hij in 2014 voor het eerst in aanraking kwam.
Rust en helderheid
‘In die tijd kwam het op, dat mediteren. Ik hoorde het overal om mij heen. Ik had wat koudwatervrees, maar ik leerde al snel dat je nooit iets fout kan doen met mediteren. Alle gedachten zijn oké, en als het even toch niet lukt, probeer je het later op de dag weer. De vele gedachtes oftewel monkey chatter die opdoemen tijdens het mediteren is normaal. Naarmate je vaker mediteert kan je die gedachten beter sturen. Mediteren doe ik ook voor het slapengaan. Ik dwing mezelf niet, ik laat het gebeuren. Inmiddels heb ik er veel profijt van. Je krijgt rust en betere focus in je hoofd en je ervaart de dingen om je heen helderder.
De juiste tools
Of ik mijn patiënten ook meditatie advies geef? Alleen als ze ervoor openstaan. Dat merk ik snel genoeg. Vaak gaat het dan om mensen die al onder begeleiding staan, maar toch niet verder komen. Hun gevoel niet op de rails krijgen. Met hen praat ik erover. Het ​geven van stay fit lifestyle adviezen is lastig en moet goed afgestemd worden op de persoon zelf. ​Soms krijgt iemand van ​verschillende mensen goed bedoelde adviezen, maar is het voor die persoon niet bruikbaar.
Hoe simpel kan het zijn….
Adviezen zijn vaak tools/gereedschappen om verder te kunnen. Ik vergelijk een lifestyle probleem met het ophangen van een schilderij aan een muur, en als je een goedbedoelde gouden nijptang ​ en een schroevendraaier als gereedschap krijgt dan is dat niet toepasbaar. Terwijl je alleen maar een hamer en een spijker nodig hebt.
Zes dagen in de week cardio & kracht
Francis heeft zijn huis volgens de Oosterse Feng Shui principes ingericht. En hij is van alle gemakken voorzien. Hij heeft een aparte sportruimte, op zolder. ’Ik sport zes keer per week. Meestal in de ochtend, soms in de avond. Ik doe kracht- of cardiotraining. Naarmate je ouder wordt, verlies je steeds meer spiermassa, 3 tot ​zelfs meer dan 10% per jaar. In mijn fitnessruimte heb ik een crosstrainer, een loopband, een roeiapparaat, maar ook gewichten, een yogabal en dergelijke. Meestal train ik een half uur tot drie kwartier.
Intermittend fasting
‘En weet je dat ik pas om twaalf uur ’s middags eet? Ik doe aan intermittend fasting. Ik eet dan tot acht uur ’s avonds en daarna niet meer. In de ochtend drink ik alleen zwarte koffie , thee of water, en als ik vrij ben neem ik de tijd om thee te trekken van kruiden uit mijn tuin, zoals salie, brandnetel en munt.’
Sportprestaties verbeteren
‘Ik volg dit eetpatroon nu 12 maanden, elke dag. Niet zozeer om af te vallen hoewel dat wel gebeurde, maar puur om gezond te blijven. Ik zag ook mijn sportprestaties verbeteren. Nu ja, eigenlijk verbeterden die vooral toen ik met suppletie begon.
Het belang van gezonde energiecentrales in de cellen
‘Wat ik slik om stay fit te blijven? Ik selecteer mijn supplementen, vitaminen en mineralen, heel zorgvuldig. Ik doe er ook onderzoek naar. Ik ben gefascineerd door de zogenaamde NRF2 pathway. Het is een genetische schakelaar op je DNA die betrokken is bij het opruimen van oxidatieve stress, een teveel aan vrije radicalen dus.
Zodra er teveel ​vrije radicalen ontstaan, wordt er in de celkernen een stofje actief dat de radicalen onschadelijk maakt. Een zogenaamd detox-stofje door je eigen lichaam geproduceerd. Je vindt het ook terug in voedingsproducten als kiwi, broccoli en bessen.
Asthaxanthine
‘Ook astaxanthine is zo’n stof. Een anti-oxidant die maar liefst 3000 keer sterker is dan vitamine C. Het breekt zelfs door de bloed-hersenbarrière heen. Erg uniek. Door die barrière komen namelijk nauwelijks stoffen, alleen een selectie komen er doorheen.
​Opname door de zogenaamde bloed/hersenen barrière
‘20% Van de energie verbruikt vindt in de hersenen plaats. Het is mijn theorie dat ook daar zich dus vrije radicalen vormen. Omdat er op latere leeftijd zoveel ​neurodegeneratieve problemen bij mensen ontstaan, denk ik dat je met deze stof teveel vrije radicaalvorming kan afremmen en dus ook mentaal gezonder blijft. ​Daarnaast ondersteunt een goede nachtrust en de juiste voeding je zogeheten glymphatisch systeem. Dit systeem ruimt de metabolische afvalproducten op die geproduceerd worden door neurale activiteit in de hersenen.
Overigens raad ik deze stof aan niet voor mensen met kanker, hoewel dat wel wordt geadviseerd ​en vrij in de handel te koop is. De reden hiervoor is dat het lichaam vrije radicalen nodig heeft om kankercellen, bacteriën en ook virussen te doden. Als het evenwicht van oxidanten en antioxidanten in het lichaam teveel richting grotere hoeveelheden antioxidanten gaat, kan het lichaam niet efficiënt tegen ongewenste cellen vechten. Overleg hierover altijd met met je arts.
Magnesium en Q10
Daarnaast slik ik ook een magnesium combinatie van bisglycinaat, malate, citraat, L-threonaat. Dit is overigens een complex zonder vitamine B6, hoewel vitamine B6 nodig is om magnesium beter op te nemen. Echter te veel aan vitamine B6 kan neurologische schade ontstaan. En​ een gezond dieet krijg je voldoende vitamine B6 binnen. En ik slik Q10 co-enzym. Ik neem mijn suppletie in verband met betere opname vlak voor de lunch in.
Gezonde huid
‘Tot slot vind ik een stay fit voor mijn huid belangrijk. Om huidkanker te voorkomen en gewoon een fijne, zachte, gezonde huid te houden. Ik ben niet voor niets dermatoloog. Ik gebruik elke dag de Spotreducer en de UVA dagcreme uit mijn Iconic Elements lijn. Om pigmentvlekvorming af te remmen en huidveroudering en het risico op huidkanker door UV-straling af te remmen. UVA-licht is het hele jaar door in dezelfde sterkte aanwezig en dringt ook door ramen heen.
Microbioom
‘Ik adviseer mijn cliënten over huidverzorging en waar nodig stel ik ook vragen over voeding in relatie tot problemen die er zijn. Denk aan acne en rosacea. Er wordt steeds meer bekend over de invloed van het microbioom op de algemene gezondheid en zeker ook de huid. Het microbioom staat onder invloed van wat je eet.
Ook een beetje vlees
‘Mijn voeding bestaat voor 20% uit vlees en de rest is plantaardig. Carnitine (helpt bij vetverbranding en verbeter sportprestaties) en ijzer (belangrijk bij transport van zuurstof naar organen) worden beter opgenomen uit vlees. Daarom blijft het op mijn menukaart staan.’
Nu je hier bent
Herfst, nieuw seizoen, andere huidbehoefte. Het weer verandert, zo verandert je huid ook. Een van de meest voelbare verandering is dat je huid droger wordt. Naast droge huid is ook de juiste zonbescherming en huid herstel zinvol. Voor meer informatie: herfst