Stralend door de winter: huidverzorgingstips voor de feestdagen

Het knisperen van de sneeuw, de geur van dennenbomen en de warmte van de feestdagen. Winter heeft een betoverende charme, maar je huid kan wel wat extra liefde nodig hebben. Laten we duiken in de winterse uitdagingen voor je huid en ontdekken hoe Iconic Elements-producten jouw perfecte winterverzorgingspartners kunnen zijn.

De winter en jouw huid:

Droge huid, een veelvoorkomend probleem dat meer is dan alleen een esthetische zorg. Voor degenen onder ons die op zoek zijn naar een dieper begrip van dit fenomeen, laten we de oorzaken, de onderliggende processen in de huid en de consequenties van onvoldoende zorg verkennen.

Oorzaken: meer dan gewoon weer

Weersinvloeden: Koud weer, wind, lage luchtvochtigheid en verwarming staan bovenaan de lijst. Deze factoren ontnemen de huid van vocht, wat leidt tot uitdroging.

Verkeerde hydratatie: Niet alle hydratatiemethoden zijn gelijk. Sommige zepen en reinigers kunnen de huid van haar natuurlijke oliën ontdoen, bijdragend aan droogheid.

Leeftijd: Met de tijd verliest de huid haar vermogen om vocht vast te houden, wat de kans op droge huid vergroot. De talgklier speelt ook een rol; de gevormde talg zorgt als het ware voor een coating op onze huid en haren om onder andere vocht in je huid vast te houden. Echter verminderd onze eigen huidtalgproductie vanaf onze twintigste levensjaar met 23% per decade! We drogen langzaam uit.

Huidhydrateren: de verschillen tussen een lotion, crème en een zalf.

1. Lotion:

 • Samenstelling: Lotions hebben doorgaans een hoger watergehalte en bevatten lichte oliën. Ze zijn op waterbasis en hebben een lichte, vloeibare consistentie.
 • Textuur en absorptie: Lotions worden snel geabsorbeerd en laten doorgaans geen vettig residu achter op de huid. Ze zijn prima voor dagelijks gebruik, vooral op het gezicht of bij een normale tot vette huid of in de zomer wanneer het warm en vochtig is.
 • Gebruik: Lotions worden vaak gekozen voor hydratatie na het douchen of baden, omdat ze snel intrekken en de huid fris laten aanvoelen.

Als je een droge huid heb en in de herfst en winterperiode is een lotion niet aan te bevelen. De huid kan droger aanvoelen.

2. Crème:

 • Samenstelling: Crèmes hebben een evenwichtige verhouding tussen water en olie. Ze bevatten vaak stabiliserende middelen om de emulsie van water en olie te behouden.
 • Textuur en absorptie: Crèmes hebben een dikkere textuur dan lotions en nemen iets meer tijd in beslag om in de huid te trekken. Ze bieden echter een goede hydratatie en laten meestal geen vettig residu achter.
 • Gebruik: Crèmes zijn geschikt voor dagelijks gebruik, vooral bij mensen met een normale tot droge huid. Ze zijn populair voor gezichts- en lichaamstoepassingen.

3. Zalf:

 • Samenstelling: Zalven zijn vetrijke producten met een minimale hoeveelheid water. Ze bevatten vaak wax of vaseline en hebben een zeer hoog vetgehalte.
 • Textuur en absorptie: Zalven hebben de dikste textuur en vormen een beschermende laag op de huid. Ze worden langzamer geabsorbeerd en kunnen een vettig residu achterlaten.
 • Gebruik: Zalven worden vaak aanbevolen voor zeer droge of gebarsten huid, omdat ze een intense hydratatie bieden en helpen bij het voorkomen van vochtverlies. Ze worden soms gebruikt op specifieke probleemgebieden.

Belangrijk om te weten dat keuze tussen een lotion, crème of zalf hangt af van individuele huidbehoeften, het gewenste gebruik en persoonlijke voorkeur.

Winterhuid, Droge Huid, Creme, Zalf, Lotions

Mensen met een vettere huid geven mogelijk de voorkeur aan lichtere producten zoals lotions, terwijl mensen met een drogere huid meer baat kunnen hebben bij crèmes of zalven.

Meer over de verschillen tussen lotions, crème en zalf

Wat gebeurt er in de huid bij droogheid?

 1. Verlies van lipiden: De huid bevat natuurlijke oliën en lipiden die vocht vasthouden. Bij droogte neemt dit lipidengehalte af
 2. Verstoorde barrière: De huid fungeert als een barrière tegen externe invloeden. Droogheid kan deze barrière verzwakken, waardoor de huid vatbaarder wordt voor irritaties en ontstekingen.
 3. Jeuk en roodheid: Een droge huid gaat vaak gepaard met jeuk en roodheid. Constant krabben kan de situatie verergeren.
Jeuk Rode Plakkaat Lichen Simplex Chronicus Winer Eczeem

Wil je meer weten over droge huid?

Wil je meer weten over heb ik nou een droge huid of eczeem?

Consequenties van onvoldoende zorg voor droge huid

 1. Vroegtijdige huidveroudering: Onvoldoende hydratatie kan bijdragen aan vroegtijdige rimpelvorming en veroudering van de huid.
 2. Gevoeligheid voor aandoeningen: Droge huid vergroot de kans op eczeem
 3. Infecties: Barrièreverstoring maakt de huid vatbaarder voor bacteriële en schimmelinfecties.

Wil je meer weten over rood jeukend huid plakkaat

De juiste zorg: Meer dan alleen hydratatie

 1. Hydraterende crèmes: Kies crèmes die ceramiden, hyaluronzuur en glycerine bevatten.
 2. Zwaardere oliën kan ook. Denk aan Advocado olie, Kokos en Olijf olie voor de huid.
 3. Vermijd heet water: Heet water ontdoet de huid van natuurlijke oliën. Kies voor lauwwarm water.
 4. Zachte reiniging: Gebruik milde zepen en reinigers om de huid niet te ontdoen van essentiële oliën.

Droge huid is meer dan een cosmetisch ongemak. Door te begrijpen wat er op cellulair niveau gebeurt en de juiste zorg toe te passen, kunnen we de gevolgen van droge huid verminderen en een gezonde, gehydrateerde huid behouden.

Hoe kan Iconic Elements je helpen?

Calming Cream – Voor de geïrriteerde Huid

Aangedreven door ingrediënten zoals Avena Sativa en marshmallow root, biedt de Calming Cream rustgevende verlichting voor geïrriteerde huid. Ectoine helpt de huid te beschermen tegen winterse stressfactoren.

Sensitive Cream – Zachte zorg voor de gevoelige huid

Met Avena Sativa als hoofdingrediënt is de Sensitive Cream speciaal ontworpen voor de gevoelige huid. Kalmeer en hydrateer je huid om de winterse uitdagingen het hoofd te bieden.

Natural Body moisturizer – Intensieve hydratatie voor de droge huid

De Natural Body Moisturizer, verrijkt met ceramiden en natuurlijke balsem, biedt diepe hydratatie voor de droge winterhuid. Glycerine houdt vocht vast, waardoor je huid soepel en gehydrateerd blijft.

Spotreducer Cream – Voor pigmentvlekken

Wil je je richten op pigmentvlekken? De Spotreducer Cream, met niacinamide en ectoine, helpt om de huidtint te egaliseren en pigmentvlekken te verminderen. Combineer het met het Targeted Pigment Serum voor gerichte zorg.

Anti-Aging Cream – Strijd tegen fijne lijnen

De Anti-Aging Cream, beladen met vitamine C, E en ferulinezuur, helpt fijne lijnen te verminderen en je huid te beschermen tegen winterse verouderingsfactoren. Voor extra kracht, voeg het Firming Booster Serum toe met bakuchiol en cyclopeptide-5.

Met Iconic Elements geef je je huid de zorg die het verdient tijdens de wintermaanden. Laat je huid stralen tijdens de feestdagen en geniet van de magie van winterse schoonheid met deze doelgerichte producten.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.