Striae – Wat is het, verschillende soorten en hoe kun je het behandelen?

Striae, ook wel bekend als striemen of stretch marks, zijn lijnvormige huidafwijkingen die ontstaan wanneer de huid te snel wordt uitgerekt of krimpt. Ze komen vaak voor op de buik, billen, benen, borsten en heupen. In deze blog gaan we dieper in op wat het precies is, wat de oorzaken zijn en welke behandelingsopties er beschikbaar zijn om striae te verminderen.

Wat is striae?

Striae, zijn veelvoorkomende huidlaesies met een prevalentie tussen 50% en 90%. Ze komen doorgaans voor tussen de leeftijden van 5 en 50 jaar. Striae zijn vaker aanwezig bij vrouwen dan bij mannen en zijn prominenter aanwezig bij mensen met een donkerdere huidskleur. Tijdens de puberteit varieert de prevalentie van striae tussen 6% en 86%, en bij obesitas is dit 43%. Er is ook een hogere prevalentie bij mensen met een groter buikgebied en gewichtstoename.

Tijdens de zwangerschap, waar striae bekend staan als striae gravidarum, varieert de prevalentie tussen 50% en 90% en is het vaker te zien bij jongere vrouwen. Klinisch gezien verschijnen pas gevormde striae eerst als lineaire roze of paarse laesies, zonder aanzienlijke huiddepressie (striae rubra). Na verloop van tijd verliest deze laesie zijn pigmentatie en wordt atrofisch en wit (striae albae). De meest getroffen lichaamsdelen zijn de borsten, onderarmen, buik, billen en dijen.

De prevalentie kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht, huidskleur, gewichtstoename en zwangerschap. Meer over huidverzorging en zwangerschap

Wat zijn de oorzaken

Striae kunnen worden geclassificeerd op basis van hun uiterlijk:

 • Atrofische striae (versmalde huid);
 • Uitgerekte striae (verstrekken van de huid);
 • Zwarte striae;
 • Striae rubrae (rood)/Striae albae (wit);
 • Striae gravidarum (tijdens de zwangerschap);
 • Striae caerulea (donkerblauw).

Klinisch gezien verschijnen striae als rode/paarse lijnen of strepen die loodrecht zijn uitgelijnd ten opzichte van de richting van de huidspanning en na verloop van tijd lichter worden. Striae rubrae en albae kunnen worden onderscheiden door hun klinische verschijning. In het begin presenteren striae zich als erythemateuze laesies (rubrae), maar in het chronische stadium ontwikkelen ze zich tot hypopigmenteerde (witte) atrofische littekens (albae).

Striae

Het is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. De belangrijkste oorzaak is het snelle uitrekken van de huid, maar er zijn ook andere factoren die een rol kunnen spelen, zoals genetische aanleg, hormonale veranderingen en bepaalde medische aandoeningen. Zwangerschap is een veelvoorkomende oorzaak van striae, omdat de buik tijdens de zwangerschap snel groeit en de huid wordt uitgerekt. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen tijdens de puberteit of het gebruik van topicale corticosteroïden ook bijdragen aan het ontstaan van striae. Een interessante bevinding is dat een hoge alcoholinname en verminderde waterinname werden ook vaker gevonden bij vrouwen die Striae gravidarum ontwikkelden.

Behandelingsopties

Hoewel striae niet volledig kunnen worden verwijderd, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de zichtbaarheid ervan te verminderen:

 1. Huidhydratatie: Het regelmatig aanbrengen van crèmes of oliën met hydraterende en voedende ingrediënten, zoals vitamine E, aloë vera en cacaoboter, kan helpen de huid te hydrateren en de elasticiteit te verbeteren, waardoor het minder zichtbaar worden, maar niet genezen.
 2. Topische middelen: Het aanbrengen van topische middelen zoals tretinoïne, glycolzuur, ascorbinezuur, hyaluronzuur en Centella Asiatica kan helpen bij het verminderen van striae.
  • Tretinoïne: ook bekend als vitamine A zuur (op doktersrecept), kan helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van striae door de collageenproductie te stimuleren en de huid te vernieuwen. Het is echter belangrijk om op te merken dat tretinoïne niet veilig is tijdens de zwangerschap. En ook niet verstandig om het op groete delen van de huid aan te brengen ivm mogelijke huidirritatie, branderigheid en absorptie in het lichaam.
  • Glycolzuur: kan helpen bij het verminderen van striae door de huid te exfoliëren en de celvernieuwing te stimuleren. Meer over gycolzuur
  • Ascorbinezuur: ook bekend als vitamine C, kan helpen bij het verminderen van striae door de productie van collageen te stimuleren en de huid te verstevigen.
  • Hyaluronzuur: kan helpen bij het hydrateren van de huid en het verbeteren van de elasticiteit, waardoor de zichtbaarheid van striae kan verminderen.
  • Centella Asiatica: ook bekend als Gotu Kola, kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de elasticiteit van de huid, waardoor de zichtbaarheid van striae kan verminderen. Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van deze ingrediënten kan variëren van persoon tot persoon en dat het gebruik van deze ingrediënten alleen niet voldoende is om het volledig te verwijderen.
 3. Lasertherapie: Laserbehandelingen kunnen helpen bij het verminderen van de roodheid en textuur. Verschillende soorten lasers, zoals fractionele lasers en pulsed dye lasers, kunnen worden gebruikt om de productie van collageen te stimuleren en de huidtextuur te verbeteren.
 4. Microneedling: Bij microneedling worden kleine naaldjes in de huid geprikt, waardoor de huid wordt gestimuleerd om nieuwe collageen- en elastinevezels aan te maken. Dit kan ook helpen de textuur en kleur te verbeteren.
 5. Chemische peelings: Chemische peelings kunnen helpen bij het verwijderen van de bovenste laag van de huid, waardoor nieuwe, gezondere huidcellen naar boven komen.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van behandelingen kan variëren afhankelijk van factoren zoals de leeftijd en diepte van de striae.

Met andere woorden

Striae zijn lijnvormige huidafwijkingen die ontstaan door het snelle uitrekken van de huid. Hoewel ze niet volledig kunnen worden verwijderd, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de zichtbaarheid van striae te verminderen. Het regelmatig gebruik van hydraterende crèmes, lasertherapie, microneedling en chemische peelings kunnen helpen de textuur en kleur van striae te verbeteren.

Iconic Elements huidhydratie squad

Collectie huidverzorgingsproducten die speciaal zijn samengesteld om je huid te voeden, kalmeren en hydrateren.

Litteken Verzorg Witte Vlekken Vitiligo Gezichtsmassage Calming Cream Natural Moisturizer Sensitive Cream
Iconic Elements selection

Natural Moisturizer Cream: Onze Natural Moisturizer Cream biedt een drievoudige werking om je huid te hydrateren, te beschermen en te verzachten. Het bevat hoogwaardige ingrediënten zoals glycerine, ceramide, squalane en was om je huid intensief te hydrateren en de natuurlijke barrière te versterken.

Sensitive Cream: Onze Sensitive Cream is met zorg ontwikkeld voor de delicate huid en omvat avena sativa (haverextract), een rustgevend ingrediënt dat de gevoelige huid in harmonie houdt. Deze zachte crème helpt je huid op een kalme en gezonde manier te stralen.

Calming Cream: Het is verrijkt met ectoine en marshmallow root (heemstwortel), beide bekend om hun kalmerende eigenschappen. Deze crème verzacht de huid, vermindert ontstekingen en helpt de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.