Tea Tree olie: maar wat zijn de voor en nadelen voor jouw huid?

Tea tree olie, afgeleid van de bladeren van de theeboom, is een natuurlijk wondermiddel met uiteenlopende toepassingen. In dit artikel zullen we de herkomst, productiemethoden en de huidverzorgingsvoordelen van tea tree olie bespreken, evenals enkele voorzorgsmaatregelen bij het gebruik ervan.

Oorsprong van Tea Tree olie

Tea tree olie is een waardevol extract afkomstig van de bladeren van de theeboom, botanisch bekend als Melaleuca alternifolia. Deze bijzondere boom is inheems in Australië en wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege zijn genezende eigenschappen door de inheemse volkeren van dit land. Hij gedijt voornamelijk in de waterrijke gebieden van Australië, zoals de moerassen van New South Wales en Queensland.

De theeboom, ook wel bekend als de Melaleuca boom, is een opvallende en veelzijdige verschijning. Deze groenblijvende boom kan doorgaans een hoogte bereiken van 7 tot 25 meter en heeft een compacte kroon met weelderige groene bladeren.

De bladeren van de Tea Tree zijn smal en lancetvormig, met een glanzend donkergroen uiterlijk. Als je de bladeren kneust, verspreiden ze een aangename geur.

De Tea Tree boom wordt ook gekenmerkt door zijn kleine, witte tot crèmekleurige bloemen die in pluimen of trossen groeien. Deze bloemen hebben een delicate uitstraling en verspreiden een zoete, honingachtige geur, waardoor ze vaak bijen en andere bestuivende insecten aantrekken.

Productiemethoden: van blad tot fles

Het is een kostbaar natuurlijk extract en wordt geëxtraheerd uit bladeren. Maar hoe vindt dit waardevolle proces precies plaats?

1. Oogst van de bladeren: Het proces begint met de zorgvuldige oogst van de bladeren van de theeboom. Dit gebeurt meestal met de hand of met behulp van speciale machines, en de bladeren worden verzameld van gezonde bomen.

2. Stoomdestillatie: De geplukte bladeren worden vervolgens onderworpen aan stoomdestillatie, een proces dat zowel ouderwets als effectief is. Tijdens stoomdestillatie worden de bladeren in een grote destillatiekamer geplaatst. Stoom wordt geïntroduceerd en verwarmt de bladeren, waardoor de essentiële olie in de bladeren vrijkomt.

3. Afscheiding van olie en water: De vrijgekomen olie wordt samen met de stoom naar boven geleid. De combinatie van olie en stoom wordt vervolgens naar een condensor geleid, waar het afkoelt en condenseert. Dit resulteert in een mengsel van water en olie.

4. Scheiding van olie en water: Het water- en olie-mengsel wordt vervolgens gescheiden. Aangezien olie niet oplost in water, is dit een relatief eenvoudig proces. De tea tree olie drijft boven op het water, wat gemakkelijk te scheiden is.

5. Verfijning en zuivering: De resulterende olie is nog steeds niet volledig gezuiverd. Het kan onzuiverheden en overtollige waterresten bevatten. Om een zuivere, hoogwaardige tea tree olie te verkrijgen, ondergaat de olie vaak een verder zuiveringsproces om eventuele ongewenste deeltjes te verwijderen.

6. Eindproduct: Na dit proces krijg je uiteindelijk een heldere, kleurloze tot lichtgele vloeistof met een kenmerkende, medicinale geur. Deze olie is rijk aan bioactieve stoffen, waaronder terpenen, terpinen-4-ol, en andere verbindingen die het zijn krachtige antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen geven.

Huidverzorgingsvoordelen

De voordelen van tea tree olie strekken zich uit tot zijn opmerkelijke antimicrobiële eigenschappen. Deze olie staat bekend om zijn krachtige vermogen om bacteriën, schimmels en virussen te bestrijden. Dit maakt het een waardevol hulpmiddel bij de behandeling van diverse huidproblemen.

Bestrijding van acne:
Een toepassing van tea tree olie die veel aandacht heeft, is de behandeling van acne. Tea tree olie heeft de mogelijkheid om bacteriën, die vaak betrokken zijn bij het ontstaan van acne, doeltreffend te bestrijden. Tegelijkertijd kan het de ontstekingsreactie in de huid verminderen.

In een open-label, ongecontroleerde fase II pilot-onderzoek pasten 14 deelnemers tweemaal daags gedurende 12 weken tea tree olieproducten op hun gezicht toe en werden beoordeeld na 4, 8 en 12 weken. Dit onderzoek toont aan dat het gebruik van de tea tree olieproducten aanzienlijke verbetering bracht bij milde tot matige acne en dat de producten goed werden verdragen.

In een ander klinisch onderzoek met 124 patiënten werd onderzocht hoe effectief en huidvriendelijk een gel met 5% tea tree olie is bij de behandeling van milde tot matige acne, in vergelijking met een lotion met 5% benzoylperoxide. De resultaten van dit onderzoek toonden aan dat zowel 5% tea tree olie als 5% benzoylperoxide een aanzienlijk effect hadden op het verbeteren van de acne bij patiënten door het aantal ontstoken en niet-ontstoken laesies (mee-eters en gesloten comedonen) te verminderen, hoewel tea tree olie trager begon te werken. Bemoedigend is dat patiënten die met tea tree olie werden behandeld, minder bijwerkingen ondervonden.

Het is echter belangrijk te benadrukken dat acne een complexe aandoening is en dat tea tree olie alleen wellicht niet voldoende is om het volledig te genezen, en in sommige gevallen kan het terugkeren. Een complete huidverzorgingsroutine en, in bepaalde gevallen, medisch advies kunnen nodig zijn om acne effectief onder controle te houden.

Schimmel- en huidinfecties:
Tea tree olie heeft ook zijn waarde bewezen bij de behandeling van schimmelinfecties. Denk hierbij aan vervelende aandoeningen zoals schimmelnagels of huidplooien die gevoelig zijn voor infecties. De natuurlijke schimmelwerende eigenschappen maken tea tree olie tot een effectieve en veilige keuze.

Een studie onderzocht welke behandeling effectief en goed verdraagbaar is voor de aandoening onychomycose, oftewel schimmelnagels. De twee behandelingen die werden vergeleken waren een 1% oplossing van clotrimazol (anti-schimmel) en 100% tea tree olie. De studie werd uitgevoerd op 117 patiënten met bewezen onychomycose. Deze patiënten werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg twee keer per dag de 1% clotrimazol oplossing en de andere groep kreeg 100% tea tree olie, dit werd gedurende 6 maanden toegepast.

Na 6 maanden waren de resultaten vergelijkbaar tussen de twee groepen wat betreft genezing op basis van kweek (clotrimazol = 11%, tea tree olie = 18%) en klinische beoordeling die gedeeltelijke of volledige verbetering documenteerde (clotrimazol = 61%, tea tree olie = 60%). Drie maanden later meldde ongeveer de helft van elke groep aanhoudende verbetering of genezing (clotrimazol = 55%; tea tree olie = 56%). Dus zowel de anti-schimmel oplossing als 100% tea tree olie hadden vergelijkbaar effect.

Denk ook aan ..

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met tea tree olie in combinatie met zonlicht. Deze olie heeft de potentie om de gevoeligheid van de huid voor de zon te vergroten, wat kan leiden tot overgevoeligheidsreacties, zonnebrand, of zelfs huidverkleuring. Dit gebeurt vanwege de bestanddelen in de olie, zoals terpenen, die de huid gevoeliger maken voor UV-stralen.

Tea Tree Olie Oil Test Op Huid

Als je tea tree olie in je huidverzorgingsroutine gebruikt, moet je extra voorzichtig zijn als je van plan bent om langdurig aan de zon blootgesteld te worden. Hier zijn een paar tips:

  1. Gebruik Tea Tree olie ‘s nachts: Breng tea tree olie-gebaseerde producten bij voorkeur ‘s nachts aan. Dit minimaliseert de blootstelling aan zonlicht na gebruik.
  2. Zonnebrandcrème is een must: Als je toch tea tree olie gebruikt en je moet naar buiten, zorg ervoor dat je een breed-spectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF gebruikt om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.
  3. Verdun Tea Tree olie: Overweeg tea tree olie te verdunnen met een dragerolie, zoals jojoba- of kokosolie, voordat het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht. Onverdunde tea tree olie kan irritatie veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid.
  4. De olie is licht tot matig irriterend voor de huid, maar wanneer het oxideert, wordt het sterker allergie-opwekkend. De belangrijkste stoffen die allergische reacties veroorzaken, zijn ascaridol, terpinoleen, α-terpineen, 1,2,4-trihydroxymenthan, α-phellandreen en limoneen.

Of doe de ROAT cosmetica zelf test, hoe doe je dat. Meer over ROAT

Zie ook de clip hieronder hoe je dat doet?

Met andere woorden

Tea tree olie is een waardevolle aanvulling zijn op je huidverzorgingsroutine, maar het is essentieel om het op de juiste manier te gebruiken en de mogelijke bijwerkingen in overweging te nemen. Als je twijfelt, raadpleeg dan een dermatoloog voordat je tea tree olie op je huid aanbrengt.

Nu je hier bent

Er zijn tal van natuurlijke oliën die kunnen helpen bij een breed scala aan huidproblemen. Met de overvloed aan opties op de markt kan het echter lastig zijn om de juiste olie te kiezen voor jouw specifieke behoeften. Deze blog werpt licht op enkele natuurlijke oliën die gunstig kunnen zijn bij veelvoorkomende huidproblemen, zoals droge huid, acne, eczeem, tekenen van veroudering en pigmentvlekken. Bovendien delen we waardevolle inzichten over waar je op moet letten bij de selectie van een huidolie en welke do’s en don’ts je moet overwegen bij het gebruik ervan.

Meer over: Ontdek welke huidolie het beste bij jouw huidprobleem past

Tea Tree Olie Essentiele Olien Clean Beauty Iconic Elements Huidolien
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.