Timing huidverzorging op basis van je menstruatie cyclus?

Dag in dag uit, gebruiken we routinematig dezelfde huidverzorgingsproducten om onze huid te verzorgen. Echter, geen dag is hetzelfde. Dat geldt ook voor je huid, opeens heb je een droge, geïrriteerde huid, dan is het weer normaal en een ander moment PUKKELS. Ookal is je dieet hetzelfde gebleven en heb je er geen andere verklaringen hiervoor.

Een totaal andere kijk is timing van je huidverzorging op basis van je menstruatiecyclus. Er zijn meer aanwijzingen dat je huid voor en tijdens de menstruatie periode anders reageert.

Korte samenvatting huidverzorging timing en menstruele cyclus

Menstruele cyclus overview

Eerst de basis, menstruatie, ookwel ongesteldheid is een cyclisch proces waarbij het slijmvlies van de baarmoeder wordt afgestoten als reactie op hormonen. De meeste menstruatiecycli variëren in lengte tussen 25 en 30 dagen, waarbij de gemiddelde cyclus 28 dagen duurt. In een heel leven zijn er gemiddeld 400-450 menstruele cycli.

De normale menstruatiecyclus is in vier fasen onder te verdelen:

De menstruatiefase, de eerste dag van je menstruatie en duurt 4-6 dagen. Je oestrogeen en progesteron waarden zijn op zijn laagst.

De folliculaire fase, duurt 7-14 dagen tot de eisprong (ovulatie). Zowel je oestrogeen en testosteron stijgen, eveneens je energie niveau is verhoogd en stemming goed.

De ovulatiefase, ookwel de eisprong genoemd, hier zijn de oestrogene en testosteron waardes het hoogst. Deze fase bevindt zich midden in de menstruele cyclus op dag 14 en kan 3-4 dagen duren.

De luteale fase, in de eerste week van de luteale fase stijgen de progesteron- en oestrogeenspiegels voordat ze afnemen tegen het einde van de luteale fase. De daling van de oestrogeen- en progesteronspiegels resulteert in menstruatie en de cyclus begint opnieuw

De effecten van oestrogeen en progesteron op je huid

Oestrogeen is de sleutel voor een normale werking van de huid. Het wordt geassocieerd met de productie van collageen, hyaluronzuur, grotere huiddikte, verbeterde huidbarrière-functie, behoud van de hydratatie van de huid en talgklieractiviteit. Er zijn 3 oestrogenen: estrone (E1), estradiol (E2) (komt ook bij mannen voor) en estriol (E3). In de menopauze neemt de estrone (E1) de overhand, deze disbalans kan klachten geven. Teveel aan estradiol (E2) kan acne veroorzaken. Dus oestrogeen doet heel veel en is vrij complex.

De andere hormoon is progesteron. Het effect van progesteron op de huid is minder duidelijk. Verondersteld is dat progesteron een rol speelt bij huidelasticiteit, talgproductie en net als oestrogeen ook bij huidpigmentatie. Daarnaast heeft progesteron effect op de huiddoorbloeding.

De timing tussen huid en menstruele cyclus

Tijdens de menstruatiefase zijn de oestrogeen en progesteron bloed waardes het laagst. Lagere oestrogeen nivo kan de huid barrièrefunctie verstoren en verminderde huid hydratatie. Verlaging van progesteron leidt tot minder talgklier activiteit, minder olieproductie en vettigheid van de huid. Alles bij elkaar kan dit resulteren in een droge en vochtarme huid. Bepaalde huidaandoeningen, zoals acne, atopische dermatitis, contactdermatitis en psoriasis kunnen verergeren net voor of tijdens je menstruatie.

Om dit te beperken, is het zinvol huidverzorging in deze fase te richten op huid hydratatie.

In de folliculaire en ovulatiefase begint de oestrogeen te stijgen en piekt in de ovulatiefase. Dit leidt tot verbeteringen in de huidbarrière functie, huid hydratatie en de productie van collageen en hyaluronzuur komt op gang. Progesteron nog steeds laag in deze beide fasen, wat betekent dat de activiteit van de talgklieren nog steeds laag is. De huid is meestal een stuk rustiger tijdens de folliculaire fase en op zijn best rond de ovulatie.

Door de hogere oestrogeenspiegels is de huidbarrièrefunctie het hoogst tijdens deze fasen en is deze mogelijk toleranter voor actieve huidverzorgingsingrediënten en behandelingen zoals peelings en laser.

Tijdens de luteale fase begint progesteron te stijgen, wat leidt tot verhoogde talgklier activiteit en een vettere huid.  Een studie toonde aan dat ongeveer 70% van de vrouwen milde acne tijdens deze fase ervaart, die meestal gepaard gaat met een vette hoofdhuid en haar. Tieners hebben meer last van clownseczeem, pustels rond de mond en ogen. Lees meer over clownseczeem

De stijging van progesteron kan de huid en haar vetter worden en meer opvlamming van acne. Olie en talgcontrole in deze fase staat centraal ​​in de huidverzorging. Tegen het einde van de luteale fase is de huid vatbaarder voor irritatie en moeten sensibiliserende en actieve huidverzorgingsingrediënten vermeden worden.

Timing Menstruatie En Huid Iconic Elements Producten

Dus …

Timing van je huidverzorging kan je huid helpen. Door meer inzicht te hebben, hoe deze hormonale schommelingen onze huid beïnvloeden, kunnen we onze huidverzorgingsroutines aanpassen om huid ongemakken te verminderen.

Ook kan de menstruatie cyclus effect op je humeur hebben, maar dat is een ander verhaal.

Literatuur

Raghunath RS, Venables ZC, Millington GW. The menstrual cycle and the skin. Clin Exp Dermatol. 2015 Mar;40(2):111-5.

Muizzuddin N, Marenus KD, Schnittger SF, Sullivan M, Maes DH. Effect of systemic hormonal cyclicity on skin. J Cosmet Sci. 2005 Sep-Oct;56(5):311-21.

Falcone D, Richters RJ, Uzunbajakava NE, Van Erp PE, Van De Kerkhof PC. Sensitive skin and the influence of female hormone fluctuations: results from a cross-sectional digital survey in the Dutch population. Eur J Dermatol. 2017 Feb 1;27(1):42-48.

Nu je hier bent

De menopauze is de tijd die het einde van je menstruatiecyclus markeert. Het is een natuurlijk biologisch proces. Tijdens de menopauze hebben lagere oestrogeenspiegels een grote impact op je huid. Minder oestrogeen maakt je vatbaar voor een drogere huid, meer huidverslapping en rimpels. Gelukkig kan je huid gerelateerde effecten van veroudering verminderen door specifiekere huidverzorgingsproducten te gebruiken. Met als doel stralend oud worden.

Lees meer over huidverzorging voor een postmenopauzale huid en menopauze en huidveranderingen

Wil je een ander blog artikel lezen? Bekijk dan het artikel van Iconic Elements over Maskne.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.