Er bestaat al langer een discussie over titaniumdioxide (TiO2). Het wordt voornamelijk gebruikt om producten zoals latex verf, medicijnen, cosmetica en voeding, stralend wit te maken. TiO2 komt in de natuur voor en is een oxide van titanium. Dit poedervormige stofje zorgt voor een klinisch witte kleur en helderheid. Het voordeel van Titaniumdioxide, is dat het inert en niet-reactief is.
De laatste tijd staan de berichtgevingen over Titaniumdioxide er vol van en ook de RIVM deed een uitspraak hierover. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen orale inname (voeding) versus gebruik in cosmetica, zoals zonbescherming UV op de huid.
De teugels voor TiO2 in voeding wordt meer aangetrokken. In dierexperimentele proeven zou het genotoxisch zijn, effecten hebben op de vruchtbaarheid en verstoring van de darmflora. Voor de mens is het niet duidelijk en de incentives om TiO2 uit voeding te halen (poedersuiker, kauwgom, roomijs, tandpasta, melkpoeder, supplementen) is begrijpelijk. De meest recente aanbeveling van EFSA (European Food Safety Authority) in 2021 hebben geconcludeerd dat TiO2 in voeding niet veilig is.
Titaniumdioxide (TiO2) in skincare
Het gebruik van TiO2 in huidverzorging is een ander verhaal. TiO2 beschermt de huid met name tegen ultraviolette B (UVB) en in mindere mate UVA stralen. De UVB stralen worden door TiO2 als een spiegel weggekaatst en een deel wordt door TiO2 geabsorbeerd en onschadelijk gemaakt. TiO2 is niet fotoreactief, dat wil zeggen dat het niet door zonlicht wordt afgebroken of reageert. Op de huid geeft TiO2 zelden een huid allergie. Een nadeel is dat TiO2 een witte waas achterlaat. Een oplossing hiervoor is nano TiO2, nog kleinere deeltjes waardoor de witte gloed minder wordt.
De meeste studies laten zien dat (nano TiO2) niet door de huid dringt en veilig is op een intacte onbeschadigde huid. Science hierachter: om door de huid te kunnen penetreren moet een ingredient kleiner zijn dan 300 Dalton zijn (Dalton is de moleculaire gewicht), dit komt overeen met 1 nm en kleiner. De meeste chemische en organische zonnefilters zijn kleiner dan 300 Dalton. Minerale filters, zinkoxide en TiO2, zelfs nano zijn 30 nm groot. 30 Keer groter dan chemische filters.
Een belangrijk punt, is het gebruik van zonnebrand spray. Het wordt niet aanbevolen met name voor kinderen maar ook volwassenen. Kinderen zijn in het bijzonder vatbaar zijn voor onbedoelde inademing van TiO2 maar ook andere zonnebrandfilters. In dierexperimentele studies kunnen de ingeademde TiO2 in sprays op den duur astma, onstekingen in het longweefsel en ook long kanker is beschreven.
GRASE
In 2019 heeft de Amerikaanse voedsel en warenautoriteit, FDA, alle zonnebrandfilters onder de loep gelegd en hebben TiO2 en zinkoxide als GRASE ( staat voor: generally recognized as safe and effective ) geclassificeerd, overige chemische filters niet. Lees meer over de update van de FDA in september 2021.
Ook hebben een aantal landen in de wereld wetten aangenomen die bepaalde chemische zonnebrand filters, waaronder oxybenzone en oxtinoxate niet zijn toegestaan. De impact van zonnebrandfilters op de koraalriffen is enorm, rifdelen sterven uit en worden ookwel ‘Reef Zombies’ genoemd. Dit zijn de plekken waar bepaalde chemische zonnebrandfilters zijn verboden: Maagdeneilanden (Virgin Islands) Palau (West pacific), Mexico en zijn ook Hawaii en zuid Florida en Bonaire.
Minerale zonnebrandfilters zijn toegestaan.
Literatuur
Winkler HC, Notter T, Meyer U, Naegeli H. Critical review of the safety assessment of titanium dioxide additives in food. J Nanobiotechnology. 2018;16(1):51.
https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_136.pdf
Newman MD, Stotland M, Ellis JI. The safety of nanosized particles in titanium dioxide- and zinc oxide-based sunscreens. J Am Acad Dermatol. 2009 Oct;61(4):685-92.
Musial J, Krakowiak R, Mlynarczyk DT, Goslinski T, Stanisz BJ. Titanium Dioxide Nanoparticles in Food and Personal Care Products-What Do We Know about Their Safety?. Nanomaterials (Basel). 2020;10(6):1110.
Nu je hier bent
Parabenen hebben geen goede reputatie en tijdens mijn spreekuur krijg ik regelmatig vragen hierover. Is het nou slecht voor mij? Moet ik het vermijden? Is het toch kankerverwekkend? Serieuze zorgen die vragen om de juiste aandacht en diepgang. Meer over parabenen, wat is nou het probleem?
Wil je een ander blog artikel lezen? Lees dan ons artikel over Maskne.