Tranexaminezuur is een medicijn op doktersvoorschrift dat wordt gegeven aan volwassen patiënten met aanhoudend melasma en mensen met donkere kringen onder de ogen als gevolg van overmatige pigmentproductie.
Hoe werkt Tranexaminezuur?
Tranexaminezuur behoort tot de groep van antifibrinolytica of bloedstollingsmiddelen. Tranexaminezuur wordt meestal gebruikt om bloedingen te behandelen en te stimuleren. Denk aan zware menstruaties of na een operatie of tandextractie bij patiënten met de bloedstollingsziekte zoals hemofilie A en B.
Tranexaminezuur wordt ook meer ingezet bij de behandeling van melasma. De gebruikte dosis is tot wel zes keer lager is dan de bovengenoemde indicaties. Het exacte werkingsmechanisme van tranexaminezuur is echter niet bekend. Aangenomen wordt dat dit medicijn het tyrosinase-enzym in de pigmentcellen remmen en hierdoor de pigmentproductie vertraagt of verhindert. Het zorgt ervoor dat de donkere vlekken vervagen. Meer over pigmentcellen (melanocyten)
Hoe neem je deze medicatie in?
Bij hardnekkige vormen van melasma is de dosis twee maal daags 250 mg (halve tablet van 500 mg) voor een periode van maximaal 6 maanden. De breukstreep is er om de tablet te kunnen breken zodat u twee halve tabletten krijgt van elk 250 mg. De tablet kunt u het beste na de maaltijd innemen om misselijkheid te voorkomen. De tablet moet in zijn geheel met een glas water worden ingenomen. Meer over melasma
Timing is belangrijk, het grootste pigment contrast, verschil tussen donker en lichte delen op de huid, is het grootst in de lente en zomer periode. Dat komt doordat de zonkracht sterkst is. Vaak wordt er in die periode het vaakst om een behandeling gevraagd en gestart.
Niet geschikt voor zwangeren, borstvoeding, mensen met trombose of soortgelijke medische stollingsproblemen, nierfunctie stoornissen.
Wanneer zie je resultaat?
De donkere vlekken zullen in de loop van de behandeling steeds lichter worden. Al na 1 of 2 maanden na het begin van de behandeling kunt u deze blekende effecten verwachten. De mate van verbleking verschilt van persoon tot persoon en varieert van lichte opbleking tot algeheel verdwijnen. Na stoppen van de kuur bestaat er echter een kans dat de vlekken weer terugkeren. Tijdens het gebruik je huid beschermen tegen de zon, gebruik minimaal SPF30.
Over tranexaminezuur bijwerkingen
Andere pigmentvlek behandel adviezen
Hieronder nog enkele tips hoe je pigmentvlekken kan behandelen:
Gebruik overdag minerale zonbescherming met minimaal SPF30 en cosmetische ingrediënten die pigmentvlekken verminderen. Er zijn ook enkele cosmetische huidverzorgende ingrediënten die je huid kunnen stimuleren zoals Vitamine A, C, E, Vitamine B3 (Niacinamide), Arbutine, Kojic Acid, Resveratrol, hydrochinon, aloe vera, emblica en zoethoutwortel.
Iconic Elements Spotreducer en Targeted Pigment serum kunnen je ondersteunen in de behandeling tegen pigmentvlekken.
-
Targeted Pigment Serum€49,95
-
Spotreducer (AWARD WINNING)€49,95
Verder is er ook camouflagetherapie. Wanneer pigmentvlekken heel donker zijn, kan make-up onvoldoende dekkend zijn. De huidtherapeut kan met camouflagetherapie crèmes op kleur maken die passen bij je huid om zo je pigmentvlekken bedekken.
Een andere optie is chemische peeling. De peeling gebeurt onder begeleiding van een huidspecialist en stimuleert de huid om sneller af te schilferen en zich te gaan vernieuwen. Hierdoor zullen vlekjes sneller vervagen en wordt pigment lichter. Mensen met een donkere huid adviseer ik een lichtere chemische peeling in verband met ongewenste huidirritatie, wat weer tot ongewenste pigmentvlekken kan leiden. Laat je door je huidtherapeut adviseren.
Nu je hier bent
In de lente en zomer maanden vallen witte vlekken op je huid vaker op. Dat komt doordat de niet aangedane huiddeel donkerder worden en witte vlekken kleuren veel trager tot niet mee. Een witte vlek zelf-diagnose wordt vaak als vitiligo bestempeld. Maar er zijn andere huidaandoeningen die witte vlekken kunnen geven. In tegenstelling tot donkere pigmentvlekken, waarbij pigmentcellen (melanocyten) meer pigment produceren, zitten er in witte vlekken minder tot geen pigment in de huid. Net als bij donkere vlekken worden witte vlekken ook cosmetisch storend ervaren. Meer over witte vlekken