Marshmallow root, in de volksmond ookwel heemstblad, witte malve, Spaanse maluwe of tandwortel genoemd. De officiële naam is Althaea officinalis L. Althaea komt van het Grieks ‘Althaia’. Dit betekent: genezer, gezond. ‘Officinalis’ wil zeggen: uit de apothekerswerkplaats en verwijst naar het voorkomen op de officiële lijst van de geneeskrachtige planten. Dit wijst op het traditioneel gebruikt als geneeskrachtig kruid.
Het groeit op vochtige en zoute bodems, vaak te vinden in kustgebieden. Het komt uit Europa en Azië voor. Heemstblad werd al gebruikt in het oude Egypte en Griekenland als geneeskrachtig kruid bij hoest, keelpijn en op brandwonden en zweren. In tijden van schaarste werd het ook als voeding genomen.
Werkzaamheid heemstblad
Het heeft karakteristieke grote wit, lichtroze bladeren, vergelijkbaar met esdoornbladeren, met een scherpe top en ingesprongen rand. Heemstblad kan tot wel 2 meter hoog groeien en bloeit van juli tot september.
De wortels van de heemst werd aan jonge kinderen die tanden kregen gegeven, om op te sabbelen: het verzachtte het tandvlees en de tandjes kwamen sneller door. Daarom de naam ‘Tandwortel’. De allereerste schuimachtige sponsachtige snoepje werden met honing en heemst gemaakt. Zo is marshmallow naam ontstaan.
Heemstblad bevat hoge gehalte aan slijmstoffen. In de wortels zit het meest, daarna in de bladeren en daarna in de bloemen. Slijmstoffen hebben een kalmerende werking en kunnen inwendig gebruikt worden bij luchtwegklachten en bij spijsverteringsproblemen. Bij uitwendig gebruik zorgen slijmstoffen eveneens voor een kalmerend effect. Door deze eigenschappen kan een zalf met heemstwortelextract helpen bij het verminderen van de irritatie die wordt veroorzaakt door UV-straling. Het kan de roodheid en ontsteking van de huid verminderen en de genezing bevorderen. Bovendien kan het de huid hydrateren en beschermen tegen verdere schade door UV-straling.
De actieve stoffen zijn slijmachtige polysachariden – arabinogalactanen, galacturonorhamnans, glucanen en arabinans. Het heeft een anti-inflammatoire werking (ontstekingsremmend) door remming van cytokines zoals interleukine-6 en tumornecrose factor (TNF-α). Het verbetert de immuun systeem door toename van macrofagen en T-lymfocyten.
Bij kinderen met eczeem was behandeld met Althaea officinalis 1% zalf beter dan met hydrocortison 1% hormoonzalf. Ook wordt heemstwortel uitwendig gebruikt tegen steenpuisten.
Meest gestelde vragen
Wat zijn de milieueffecten van het telen van heemstblad?
Wat de milieueffecten betreft, wordt heemstblad beschouwd als een gewas met een lage impact. Het gedijt goed op vochtige, marginale gronden waar andere gewassen minder goed presteren, waardoor land efficiënt wordt gebruikt zonder de noodzaak voor intensieve landbouwinput.
Kan heemstblad helpen bij de behandeling van brandwonden?
Ja, door de verzachtende en helende eigenschappen kan heemstbladextract helpen bij het kalmeren en genezen van lichte wonden.
Hoe beïnvloedt heemstblad de droge hoofdhuid?
Heemstblad kan hydraterend werken. Dit maakt het effectief voor de behandeling van droge en geïrriteerde hoofdhuid. Door zijn verzachtende eigenschappen kan het gebruik van heemstblad in haarverzorgingsproducten helpen om de hydratatie van de hoofdhuid te verbeteren, wat essentieel is voor het behouden van een gezonde hoofdhuid en daarmee ook voor gezonder uitziend haar. Het kan irritatie verzachten, waardoor de algemene conditie van de hoofdhuid en het haar verbetert.
Kan heemstblad helpen bij de behandeling van insectenbeten?
Ja, vanwege de verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen kan heemstbladextract helpen bij het verminderen van jeuk en irritatie veroorzaakt door insectenbeten.
Is het veilig voor kinderen om te gebruiken in huidverzorgingsproducten?
Heemstblad is over het algemeen veilig voor gebruik bij kinderen, maar zoals bij alle producten, is het aanbevolen om eerst een kleine hoeveelheid te testen op de huid voor algemeen gebruik.
Kan heemstblad gebruikt worden in producten voor lipverzorging?
Absoluut, de hydraterende en helende eigenschappen van heemstblad maken het een uitstekend ingrediënt voor lippenbalsems en andere lipverzorgingsproducten.
Hoe beïnvloedt heemstblad de vette huid?
Heemstblad kan helpen de huid te hydrateren zonder de poriën te verstoppen, wat het geschikt maakt voor gebruik op een vette huid door zijn balancerende en verzachtende effecten.
Iconic Elements Calming cream
De Iconic Elements Calming Cream is geschikt voor de gevoelige, geïrriteerde huid en verzachting van de huid bij insectenbeten. De crème bevat Ectoine, Avena Sativa, Marshmallow Root, Isoquercetin, Komkommer extract en Aloë Vera. Deze samenstelling verzorgt de schrale huid en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.
Nu je hier bent
Jeuk komt veel voor. Eigenlijk heeft iedereen er wel eens last van. De medische term voor jeuk zonder zichtbare huidafwijkingen is pruritus. Jeuk met huidafwijkingen heet prurigo.
Heb jij zelf last van jeuk? Dan is jeuk voor jou waarschijnlijk gewoon jeuk.
En je wilt er vanaf voordat je er helemaal gek van wordt! Jeuk is erger dan pijn.
Jeuk is een huidprikkel waardoor je de drang voelt om te krabben, te knijpen, te wrijven of te kloppen. De klachten kunnen variëren van licht irriterende tot zeer heftige jeukklachten. Soms is de jeuk zo hevig dat iemand de huid tot bloedens toe kapot krabt.
Hoe ontstaat jeuk ?
Uit studies blijkt dat jeuk een complex ontstaansmechanisme heeft. De uiteinden van de zenuwen die op de grens van opperhuid en lederhuid zitten, veroorzaken het gevoel van jeuk. Jeuk voel je dan ook nooit in je spieren of gewrichten.
Jeuk ontstaat doordat specifieke jeukzenuwen in de huid geprikkeld worden door onder andere mechanische, chemische, thermische en elektrische stimulatie.
- Mechanische stimulatie: je krijgt jeuk door middel van tast, aanraking, grijpen of wrijven. Denk bijvoorbeeld aan galbulten.
- Chemische stimulatie: je krijgt jeuk doordat chemische stoffen in aanraking komen met je huid, denk bijvoorbeeld aan zalf, maar ook middelen als zeep of schoonmaakproducten.
- Thermische stimulatie: je krijgt jeuk door warmte van bijvoorbeeld de zon, een warm bad of lichamelijke inspanning.
Veel jeuk wordt veroorzaakt door histamine, een stofje dat in je huid wordt geproduceerd door je immuuncellen. De histamine is bedoeld als afweer tegen lichaamsvreemde stoffen en attendeert je huid erop dat er op die plek iets aan de hand is, denk bijvoorbeeld aan een muggenbult. Meer over jeuk