Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam grote veranderingen. Je ademt sneller, hart pompt harder en er wordt meer bloed aangemaakt. Ook ondergaat je lichaam hormonale veranderingen.
Terwijl er voor gelukkigen een onbezorgde 9 maanden met een perfecte huidglow ervaren, kan er voor sommige vrouwen maandenlange misselijkheid en vermoeidheid betekenen. Ook meer opvlamming van dermatologische aandoeningen zoals acne, droge & gevoelige huid, striae tot donkere vlekken. Vrouwen met reeds bestaande huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of rosacea kunnen ook een verandering in hun klachten ervaren, beter of erger.
Hoewel een aantal van deze problemen gemakkelijk verholpen kunnen worden met alledaagse vrij verkrijgbare producten, zijn er enkele huidverzorgingsingrediënten die je beter kan vermijden.
Huid penetratie routes
Je staat voor een winkelschap vol huidverzorgingsproducten en het enige wat je denkt is; hoe kom ik van mijn droge huid, pigmentvlekken of pukkeltjes af. Wat heel begrijpelijk is. Het is toch verstandig om een bepaalde cosmetische stoffen te vermijden. Veelal omdat we niet weten hoeveel daarvan in het lichaam opgenomen wordt, wat de stoffen in je lichaam tijdens de zwangerschap doen en welke cosmetische ingredienten bij borstvoeding doorgegeven worden.
Er zijn drie huid penetratie routes van cosmetische ingredienten: direct door de huid (intracellulair), tussen de huidcellen (intercellulair) door en via je haar follikels of zweetklieren (folliculair). De route wordt bepaald door de grootte van het stofje (molecuul grootte), is het stofje water of vetoplosbaar, is de huid intact of beschadigd, locatie (ooglid versus voetzool), huidoppervlakte en duur van contact ( is het een stay on of rinse off product).
Om ethische redenen zijn er weinig onderzoek bij zwangeren gedaan. De meeste bevindingen zijn op basis van experimentele dierproeven, case reports en enkele gerandomiseerde trials. In de conclusie van deze trials en onderzoeken eindigen de zinnen vaak met: ‘De statistische power is echter niet voldoende om het gebruik tijdens de zwangerschap te rechtvaardigen’
Hormonale verandering en meer vascularisatie zijn andere oorzaken van verhoogde absorptie van ingredienten. De toegenomen huiddoorbloeding, kan meer huidabsorptie van ingrediënten plaatsvinden. Daarnaast speelt ook smeeroppervlakte speelt een belangrijke rol. Het aanbrengen van een oogserum heeft een kleiner huidoppervlakte dan een lichaamsverzorging. Vanzelfsprekend is de absorptie van een kleiner oppervlakte minder dan bij een grote.
Vermijdt deze ingrediënten!
Retinol
Sommige huidverzorgingsproducten maken gebruik van een retinol om acne en fijne lijntjes te verminderen. Retinol doet oppervlakkige huidcellen sneller exfoliëren en de collageenproductie te stimuleren om de huid te verjongen.
De hoeveelheid retinol dat wordt geabsorbeerd, is afhankelijk van de concentratie. Op basis van de Systemic Exposure Dose (SED) kun je het percentage van een cosmetisch product berekenen dat naar verwachting in de bloedbaan terechtkomt. Doordat vitamine A zuur vetoplosbaar is, kan het worden opgeslagen in je eigen vetweefsel. Iedere dag een overschot, betekent dat dit stofje zich ophoopt in jouw lichaam. Het onderzoek naar de stapeling van vitamine A zuur in het lichaam staat nog in de kinderschoenen, maar er is in mijn ogen genoeg aanleiding om dit stapeleffect te willen voorkomen.
De relatie tussen het gebruik van retinol of retinoïden, een sterkere vitamine A variant en zwangerschapsproblemen is niet direct in onderzoeken aangetoond. Onderzoeken toonde aan dat retinol via de placenta van ouder op baby kan worden overgedragen, en tot 60 keer meer tijdens het geven van borstvoeding. Ook de Nederlandse college ter beoordeling van geneesmiddelen adviseren het niet te gebruiken tijdens de zwangerschap.
Hydrochinon
Toename van pigmentvlekken in het gezicht tijdens de zwangerschappen zie ik regelmatig op het spreekuur. Een vrij effectief ingredient om de huid lichter te maken is hydrochinon.
Hydrochinon is een kleine molecuul die door de huid opgenomen kan worden en in de bloedbaan terecht kan komen. Als het eenmaal opgenomen is, wordt hydrochinon door de lever verwerkt en via de urine uitgescheiden. De belangrijkste manier waarop het lichaam hydrochinon verwerkt, is door het om te zetten in een glucuronide-conjugaat, dat vervolgens via de urine uitgescheiden wordt.
Glucuronidatie is een proces waarbij een suikermolecuul genaamd glucuronzuur wordt toegevoegd aan het hydrochinonmolecuul, waardoor een hydrochinon-glucuronide-conjugaat ontstaat. Dit conjugaat is meer wateroplosbaar dan hydrochinon zelf, waardoor het gemakkelijker is voor het lichaam om het uit te scheiden.
Het is echter belangrijk om op te merken dat hydrochinon ook kan worden omgezet in andere potentieel schadelijke verbindingen, zoals benzoquinone en reactieve zuurstofsoorten, door oxidatieve metabolisme. Dit oxidatieve metabolisme kan worden versterkt in aanwezigheid van UV-licht of andere reactieve stoffen, waardoor het risico op huidirritatie toeneemt.
Als voorzorgsmaatregel wordt over het algemeen aanbevolen dat vrouwen die zwanger zijn of van plan zijn zwanger te worden, het gebruik van hydrochinon vermijden. Omdat er beperkte informatie beschikbaar is over de veiligheid van deze stof tijdens de zwangerschap. Hydrochinon is niet voldoende bestudeerd bij zwangere vrouwen en dierstudies hebben enig bewijs van ontwikkelingstoxiciteit aangetoond.
Het is ook belangrijk om op te merken dat hydrochinon door de huid kan worden opgenomen, 25-35% en in de bloedbaan terecht kan komen, dus vrouwen die borstvoeding geven, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van hydrochinonproducten. Het wordt aanbevolen dat vrouwen die borstvoeding geven, het aanbrengen van hydrochinonproducten op het borstgebied vermijden om blootstelling van de baby te voorkomen.
Salicylzuur
Veelal gebruikt om wratten te behandelen en acne peelings te doen. Absorptie van salicylzuur treedt 9-25% bij lokale toepassing. Het neemt toe onder occlusie en als de huid beschadigd of open is. Studies tonen wisselende conclusies over het wel of niet gebruiken van salicylzuur. Het advies is kortdurend gebruik, < 2 weken en kleine oppervlakte – maximaal 2 handpalm groot.
Zonnebrandfilter
Bescherming tegen de zon tijdens de zwangerschap is belangrijk, hiermee beperk je ook de vervelende zwangerschapsmasker (melasma).
Chemische filters zoals oxybenzone , avobenzone octocrylene en ecamsule kunnen door de huid geabsorbeerd worden en is in het bloed terug te vinden. In dierexperimentele studies kunnen deze filters hormoonverstorend werken.
Een andere Zwitserse studie onderzoek naar het gebruik van chemische zonnebrandfilters bij vrouwen die borstvoeding geven. Deze twee filters: enzacamene (ookwel 4-methylbenzylidene camphor of 4-MBC genoemd) en 3-Benzylidene Camphor is in 76,5% van de borstmelk samples terug te vinden. De resultaten komen overeen met het idee dat er transdermale passage van UV-filters hebben plaatsgevonden. Het advies van het onderzoek om de blootstelling tijdens kritieke perioden zoals zwangerschap en borstvoeding tijdelijk niet te gebruiken.
Het is een controversiële kwestie, maar sommige onderzoeken tonen aan dat die disruptors een belangrijke rol kunnen spelen in de gezondheid van de foetus en pasgeborene.
Zwangere vrouwen kunnen beter kiezen voor een fysieke minerale zonnebrandcrème met gecombineerd zinkoxide en titaniumdioxide in plaats van een chemische zonnebrandcreme. Meer over verschillen zonnefilters
Parabenen & BPA
Parabenen, een veelgebruikt conserveermiddel in cosmetica en worden gemakkelijk door de huid opgenomen. Volgens een onderzoek uit 2016 in de Journal of Chemistry is prenatale blootstelling aan bisfenol-A (BPA) en parabenen in verband gebracht met tal van zwangerschapsproblemen, waaronder een miskraam, een laag geboortegewicht, obesitas, verminderde foetale groei en gedragsproblemen.
Meer over parabenen
Formaldehyde en Formaldehyde-releasers
Formaldehyde is een bekende kankerverwekkende stof die ook ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het wordt soms gebruikt in nagelverharders en haarbehandelingen, waardoor het risico op blootstelling tijdens normale cosmetische procedures toeneemt. Zwangere vrouwen moeten producten die formaldehyde of formaldehyde-releasers bevatten vermijden om mogelijke risico’s voor zichzelf en hun ongeboren kind te minimaliseren.
- Huishoudelijke schoonmaak- en reinigingsmiddelen: Ook in vaatwasreinigers.
- Huidverzorgingsproducten en shampoos: Wordt gebruikt als conserveermiddel.
- Ontsmettingsmiddelen: Gebruikt in ziekenhuizen, zwembaden en laboratoria.
- Metaalbewerkingsvloeistoffen: Worden soms toegevoegd met formaldehyde.
- Kunstharsen: Bijvoorbeeld phenol- en ureumharsen.
- Lijmen: Sommige lijmen bevatten formaldehyde.
- Verven: In sommige verven aanwezig.
- Anti-kreukmiddelen voor textiel: Bevatten vaak formaldehyde om kleding kreukvrij te maken.
Formaldehyde-releasers, zijn conserveringsmiddelen die formaldehyde afgeven.
- Huidverzorgingsproducten en cosmetica: Veelvoorkomende toepassingen om de houdbaarheid te verlengen.
- Medicinale zalven en crèmes: Sommige medicinale producten bevatten deze conserveermiddelen.
Controleer de ingrediëntenlijst van cosmeticaproducten voor de zekerheid!
Ftalaten
Fltalaten zijn een groep chemische stoffen die veel worden gebruikt om de flexibiliteit en duurzaamheid van plastics te verbeteren. Ze worden vaak toegevoegd aan een breed scala aan consumentenproducten, waaronder cosmetica, huishoudelijke artikelen en industriële toepassingen. Vanwege hun wijdverbreide gebruik en potentieel schadelijke effecten is het belangrijk om te begrijpen waar ftalaten in kunnen zitten en waarom het raadzaam is om ze tijdens de zwangerschap te vermijden.
- Medische apparatuur: Infuuszakken en -slangen kunnen ftalaten bevatten om het plastic flexibel te maken.
- Nagellak: Deze stoffen worden toegevoegd om nagellak flexibel te houden en afbrokkelen te voorkomen.
- Zeep en shampoo: Ze kunnen worden toegevoegd om textuur en houdbaarheid te verbeteren.
- Speelgoed en babyproducten: In sommige gevallen worden ftalaten gebruikt om plastic speelgoed zachter en flexibeler te maken.
- Voedselverpakkingen: Ze worden soms gebruikt in plastic verpakkingen die in contact komen met voedsel.
- Vinylvloeren en behang: Ftalaten maken deze materialen flexibeler en duurzamer.
- Parfum en geurstoffen: Ftalaten worden vaak gebruikt om geuren langer vast te houden. Ze kunnen worden gevonden in parfums, body mists, geurkaarsen en geurverspreiders.
- Haarproducten: Shampoo, conditioner, haarspray en stylingproducten kunnen ftalaten bevatten om de haren beter handelbaar te maken.
- Huidverzorgingsproducten: Body lotions, crèmes, make-up en huidverzorgingsolie kunnen ftalaten bevatten om de textuur te verbeteren.
- Plastificeerders: Producten die verpakt zijn in plastic verpakkingen die in contact komen met de huid, zoals douchegels of shampoo, kunnen sporen van ftalaten bevatten.
Let op: Niet alle producten in deze categorieën bevatten ftalaten. De aanwezigheid van ftalaten verschilt per product en merk.
Controleer de ingrediëntenlijst op producten die ftalaten bevatten. Veel voorkomende ftalaten zijn DEHP, DBP en BBP.
Dihydroxyacetone (DHA) in zelfbruiners
Hoewel DHA, het actieve ingrediënt in zelfbruiners, als veilig wordt beschouwd voor uitwendig gebruik, bestaat er bezorgdheid over de inademing van de sprayversie. Het inademen van DHA-spray kan mogelijk schadelijke effecten hebben op de foetus, daarom is het verstandig om sprayvormen van zelfbruiners te vermijden en in plaats daarvan lotions of crèmes te gebruiken die geen inhalatierisico vormen.
Essentiële oliën (in hoge concentraties)
Waarom vermijden?: Sommige essentiële oliën, zoals salie, rozemarijn en jasmijn, kunnen samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken of andere schadelijke effecten hebben. Hoge concentraties verwijzen meestal naar essentiële oliën die direct op de huid worden aangebracht zonder voldoende verdunning.
Wat betekent hoge concentratie?: Een hoge concentratie essentiële olie is meestal meer dan 2%. Voor veilig gebruik tijdens de zwangerschap wordt een verdunning van 0.5-2% aanbevolen:
- 0.5% verdunning: Ongeveer 3 druppels essentiële olie per 30 ml draagolie.
- 1% verdunning: Ongeveer 6 druppels essentiële olie per 30 ml draagolie.
- 2% verdunning: Ongeveer 12 druppels essentiële olie per 30 ml draagolie.
Een dragerolie is een plantaardige olie die wordt gebruikt om essentiële oliën te verdunnen voordat ze op de huid worden aangebracht. Voorbeelden van dragerolien zijn: kokos, argan, advocado, druivenpit, hennepzaad, rozenbottel, olijf, zoete amandel en macadamia olie.
Hoe kan je het gebruik beperken?:
- Verdun essentiële oliën altijd goed: Gebruik een lage concentratie, idealiter 1% of minder, door het te mengen met een draagolie zoals jojoba- of amandelolie.
- Beperk de oppervlakte: Breng de verdunde essentiële olie alleen aan op kleine, specifieke gebieden van de huid, zoals de polsen of de nek, in plaats van grote oppervlakken.
- Frequentie van gebruik: Gebruik essentiële oliën niet meer dan 1-2 keer per dag om blootstelling te minimaliseren.
- Inhalatie: Als je essentiële oliën wilt gebruiken voor aromatherapie, beperk dan de duur van de inhalatie tot korte periodes (bijvoorbeeld 10-15 minuten) en zorg voor voldoende ventilatie.
Wat zijn zorgenloze zwangerschappen en borstvoeding ingrediënten, die je wel mag gebruiken ?
Uiteraard zijn er vele andere cosmetische ingredienten die je wel mag gebruiken.
Co-enzym Q10, vrij onbekend. CoQ10 is een krachtige antioxidant die van nature in ons lichaam voorkomt, maar afneemt met de leeftijd. De antioxidant ondersteunt onze mitochondriale functie, helpt cellulaire energievorming en vecht mee tegen oxidatieve schade. Meer over Q10 en de huid
Niacinamide, ookwel vitamine B3 genoemd. Een ingredient met vele bewezen effecten op de huid. Het is een anti-oxidant, zorgt voor betere huidhydratatie, pigmentvermindering en ontstekingsreacties in de huid. Meer over Niacinamide
Verder vitamine C (tegen pigment en anti-aging effect), ceramide (hydratatie), squalane (hydratatie), hyaluronzuur (hydratatie), glycerine (hydratatie), avena sativa haver extracten (gevoelige huid) en nog vele meer.
Iconic Elements selectie met bovenstaande ingrediënten Co-enzym Q10, Vitamine C en Niacinamide:
Heb je vragen, stuur ons een bericht: info@iconic-elements.com
Literatuur
Bayerl C. [Acne therapy in pregnancy]. Der Hautarzt; Zeitschrift fur Dermatologie, Venerologie, und Verwandte Gebiete. 2013 Apr;64(4):269-273.
Soma-Pillay P, Nelson-Piercy C, Tolppanen H, Mebazaa A. Physiological changes in pregnancy. Cardiovasc J Afr. 2016;27(2):89-94. doi:10.5830/CVJA-2016-021
Panchaud A, Csajka C, Merlob P, Schaefer C, Berlin M, De Santis M, Vial T, Ieri A, Malm H, Eleftheriou G, Stahl B, Rousso P, Winterfeld U, Rothuizen LE, Buclin T. Pregnancy outcome following exposure to topical retinoids: a multicenter prospective study. J Clin Pharmacol. 2012 Dec;52(12):1844-51.
Bastos Maia S, Rolland Souza AS, Costa Caminha MF, et al. Vitamin A and Pregnancy: A Narrative Review. Nutrients. 2019;11(3):681.
Hsieh CJ, Chang YH, Hu A, Chen ML, Sun CW, Situmorang RF, Wu MT, Wang SL; TMICS study group. Personal care products use and phthalate exposure levels among pregnant women. Sci Total Environ. 2019 Jan 15;648:135-143.
Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Safety of skin care products during pregnancy. Can Fam Physician. 2011;57(6):665-667.
Matta MK, Zusterzeel R, Pilli NR, et al. Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019;321(21):2082–2091.
Jain, Ram. (2016). Impact of Pregnancy on the Levels of Parabens and Bisphenol A: Data from NHANES 2005–2010. Journal of Chemistry. 2016. 1-8.
Kolatorova L, Vitku J, Hampl R, Adamcova K, Skodova T, Simkova M, Parizek A, Starka L, Duskova M. Exposure to bisphenols and parabens during pregnancy and relations to steroid changes. Environ Res. 2018 May;163:115-122.
If pregnant women use cosmetics containing parabens, this may have consequences (https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200212111438.htm)
Nu je hier bent
In sommige cosmetische huidverzorging producten zijn plastic microdeeltjes verwerkt. Dit zijn met het blote oog niet te zien, maar komen na het wassen/douchen via onze riolering in onze rivieren, zeeën en oceanen terecht. Dit heeft impact op onze ecologisch systeem, daar de zeedieren de microplastic voor voedsel aanzien, eindigt dit vaak ook op onze eigen bord als onderdeel van de voedselketen. Iconic Elements is microplastic free inside