Vermijdt deze ingrediënten tijdens de zwangerschap of borstvoeding

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam grote veranderingen. Je ademt sneller, hart pompt harder en er wordt meer bloed aangemaakt. Ook ondergaat je lichaam hormonale veranderingen.

Terwijl er voor gelukkigen een onbezorgde 9 maanden met een perfecte huidglow ervaren, kan er voor sommige vrouwen maandenlange misselijkheid en vermoeidheid betekenen. Ook meer opvlamming van dermatologische aandoeningen zoals acne, droge & gevoelige huid, striae tot donkere vlekken. Vrouwen met reeds bestaande huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of rosacea kunnen ook een verandering in hun klachten ervaren, beter of erger.

Hoewel een aantal van deze problemen gemakkelijk verholpen kunnen worden met alledaagse vrij verkrijgbare producten, zijn er enkele huidverzorgingsingrediënten die je beter kan vermijden.

Huid penetratie routes

Je staat voor een winkelschap vol huidverzorgingsproducten en het enige wat je denkt is; hoe kom ik van mijn droge huid, pigmentvlekken of pukkeltjes af. Wat heel begrijpelijk is. Het is toch verstandig om een bepaalde cosmetische stoffen te vermijden. Veelal omdat we niet weten hoeveel daarvan in het lichaam opgenomen wordt, wat de stoffen in je lichaam tijdens de zwangerschap doen en welke cosmetische ingredienten bij borstvoeding doorgegeven worden. Er zijn drie huid penetratie routes van cosmetische ingredienten: direct door de huid (intracellulair), tussen de huidcellen (intercellulair) door en via je haar follikels of zweetklieren (folliculair). De route wordt bepaald door de grootte van het stofje (molecuul grootte), is het stofje water of vetoplosbaar, is de huid intact of beschadigd, locatie (ooglid versus voetzool), huidoppervlakte en duur van contact ( is het een stay on of rinse off product).

Verschillende Routes Van Ingredienten Die Door Je Huid Doordringen Vermijdt Deze Ingredienten Zwangerschap Borstvoeding
3 Verschillende Routes Waarin Ingredienten Door Je Huid Gaan.

Om ethische redenen zijn er weinig onderzoek bij zwangeren gedaan. De meeste bevindingen zijn op basis van experimentele dierproeven, case reports en enkele gerandomiseerde trials. In de conclusie van deze trials en onderzoeken eindigen de zinnen vaak met: ‘De statistische power is echter niet voldoende om het gebruik tijdens de zwangerschap te rechtvaardigen’

Hormonale verandering en meer vascularisatie zijn andere oorzaken van verhoogde absorptie van ingredienten. De toegenomen huiddoorbloeding, kan meer huidabsorptie van ingrediënten plaatsvinden. Daarnaast speelt ook smeeroppervlakte speelt een belangrijke rol. Het aanbrengen van een oogserum heeft een kleiner huidoppervlakte dan een lichaamsverzorging. Vanzelfsprekend is de absorptie van een kleiner oppervlakte minder dan bij een grote.

Vermijdt deze ingrediënten!

Retinol

Sommige huidverzorgingsproducten maken gebruik van een retinol om acne en fijne lijntjes te verminderen. Retinol doet oppervlakkige huidcellen sneller exfoliëren en de collageenproductie te stimuleren om de huid te verjongen.

De hoeveelheid retinol dat wordt geabsorbeerd, is afhankelijk van de concentratie. Op basis van de Systemic Exposure Dose (SED) kun je het percentage van een cosmetisch product berekenen dat naar verwachting in de bloedbaan terechtkomt. Doordat vitamine A zuur vetoplosbaar is, kan het worden opgeslagen in je eigen vetweefsel. Iedere dag een overschot, betekent dat dit stofje zich ophoopt in jouw lichaam. Het onderzoek naar de stapeling van vitamine A zuur in het lichaam staat nog in de kinderschoenen, maar er is in mijn ogen genoeg aanleiding om dit stapeleffect te willen voorkomen.

De relatie tussen het gebruik van retinol of retinoïden, een sterkere vitamine A variant en zwangerschapsproblemen is niet direct in onderzoeken aangetoond. Onderzoeken toonde aan dat retinol via de placenta van ouder op baby kan worden overgedragen, en tot 60 keer meer tijdens het geven van borstvoeding. Ook de Nederlandse college ter beoordeling van geneesmiddelen adviseren het niet te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Hydrochinon

Toename van pigmentvlekken in het gezicht tijdens de zwangerschappen zie ik regelmatig op het spreekuur. Een vrij effectief ingredient om de huid lichter te maken is hydrochinon.

Hydrochinon is een kleine molecuul die door de huid opgenomen kan worden en in de bloedbaan terecht kan komen. Als het eenmaal opgenomen is, wordt hydrochinon door de lever verwerkt en via de urine uitgescheiden. De belangrijkste manier waarop het lichaam hydrochinon verwerkt, is door het om te zetten in een glucuronide-conjugaat, dat vervolgens via de urine uitgescheiden wordt.

Glucuronidatie is een proces waarbij een suikermolecuul genaamd glucuronzuur wordt toegevoegd aan het hydrochinonmolecuul, waardoor een hydrochinon-glucuronide-conjugaat ontstaat. Dit conjugaat is meer wateroplosbaar dan hydrochinon zelf, waardoor het gemakkelijker is voor het lichaam om het uit te scheiden.

Het is echter belangrijk om op te merken dat hydrochinon ook kan worden omgezet in andere potentieel schadelijke verbindingen, zoals benzoquinone en reactieve zuurstofsoorten, door oxidatieve metabolisme. Dit oxidatieve metabolisme kan worden versterkt in aanwezigheid van UV-licht of andere reactieve stoffen, waardoor het risico op huidirritatie toeneemt.

Als voorzorgsmaatregel wordt over het algemeen aanbevolen dat vrouwen die zwanger zijn of van plan zijn zwanger te worden, het gebruik van hydrochinon vermijden. Omdat er beperkte informatie beschikbaar is over de veiligheid van deze stof tijdens de zwangerschap. Hydrochinon is niet voldoende bestudeerd bij zwangere vrouwen en dierstudies hebben enig bewijs van ontwikkelingstoxiciteit aangetoond.

Het is ook belangrijk om op te merken dat hydrochinon door de huid kan worden opgenomen, 25-35% en in de bloedbaan terecht kan komen, dus vrouwen die borstvoeding geven, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van hydrochinonproducten. Het wordt aanbevolen dat vrouwen die borstvoeding geven, het aanbrengen van hydrochinonproducten op het borstgebied vermijden om blootstelling van de baby te voorkomen.

Salicylzuur

Veelal gebruikt om wratten te behandelen en acne peelings te doen. Absorptie van salicylzuur treedt 9-25% bij lokale toepassing. Het neemt toe onder occlusie en als de huid beschadigd of open is. Studies tonen wisselende conclusies over het wel of niet gebruiken van salicylzuur. Het advies is kortdurend gebruik, < 2 weken en kleine oppervlakte – maximaal 2 handpalm groot.

Zonnebrandfilter

Bescherming tegen de zon tijdens de zwangerschap is belangrijk, hiermee beperk je ook de vervelende zwangerschapsmasker (melasma).

Chemische filters zoals oxybenzone , avobenzone octocrylene en ecamsule kunnen door de huid geabsorbeerd worden en is in het bloed terug te vinden. In dierexperimentele studies kunnen deze filters hormoonverstorend werken.

Een andere Zwitserse studie onderzoek naar het gebruik van chemische zonnebrandfilters bij vrouwen die borstvoeding geven. Deze twee filters: enzacamene (ookwel 4-methylbenzylidene camphor of 4-MBC genoemd) en 3-Benzylidene Camphor is in 76,5% van de borstmelk samples terug te vinden. De resultaten komen overeen met het idee dat er transdermale passage van UV-filters hebben plaatsgevonden. Het advies van het onderzoek om de blootstelling tijdens kritieke perioden zoals zwangerschap en borstvoeding tijdelijk niet te gebruiken.

Het is een controversiële kwestie, maar sommige onderzoeken tonen aan dat die disruptors een belangrijke rol kunnen spelen in de gezondheid van de foetus en pasgeborene.

Zwangere vrouwen kunnen beter kiezen voor een fysieke minerale zonnebrandcrème met gecombineerd zinkoxide en titaniumdioxide in plaats van een chemische zonnebrandcreme. Meer over verschillen zonnefilters

Parabenen & BPA

Parabenen, een veelgebruikt conserveermiddel in cosmetica en worden gemakkelijk door de huid opgenomen. Volgens een onderzoek uit 2016 in de Journal of Chemistry is prenatale blootstelling aan bisfenol-A (BPA) en parabenen in verband gebracht met tal van zwangerschapsproblemen, waaronder een miskraam, een laag geboortegewicht, obesitas, verminderde foetale groei en gedragsproblemen.

Meer over parabenen

Wat zijn zorgenloze zwangerschappen en borstvoeding ingrediënten, die je wel mag gebruiken ?

Uiteraard zijn er vele andere cosmetische ingredienten die je wel mag gebruiken.

Co-enzym Q10, vrij onbekend. CoQ10 is een krachtige antioxidant die van nature in ons lichaam voorkomt, maar afneemt met de leeftijd. De antioxidant ondersteunt onze mitochondriale functie, helpt cellulaire energievorming en vecht mee tegen oxidatieve schade. Meer over Q10 en de huid

Niacinamide, ookwel vitamine B3 genoemd. Een ingredient met vele bewezen effecten op de huid. Het is een anti-oxidant, zorgt voor betere huidhydratatie, pigmentvermindering en ontstekingsreacties in de huid. Meer over Niacinamide

Verder vitamine C (tegen pigment en anti-aging effect), ceramide (hydratatie), squalane (hydratatie), hyaluronzuur (hydratatie), glycerine (hydratatie), avena sativa haver extracten (gevoelige huid) en nog vele meer.

Iconic Elements selectie met bovenstaande ingrediënten Co-enzym Q10, Vitamine C en Niacinamide:

Heb je vragen, stuur ons een bericht: info@iconic-elements.com

Literatuur

Bayerl C. [Acne therapy in pregnancy]. Der Hautarzt; Zeitschrift fur Dermatologie, Venerologie, und Verwandte Gebiete. 2013 Apr;64(4):269-273.

Soma-Pillay P, Nelson-Piercy C, Tolppanen H, Mebazaa A. Physiological changes in pregnancy. Cardiovasc J Afr. 2016;27(2):89-94. doi:10.5830/CVJA-2016-021

Panchaud A, Csajka C, Merlob P, Schaefer C, Berlin M, De Santis M, Vial T, Ieri A, Malm H, Eleftheriou G, Stahl B, Rousso P, Winterfeld U, Rothuizen LE, Buclin T. Pregnancy outcome following exposure to topical retinoids: a multicenter prospective study. J Clin Pharmacol. 2012 Dec;52(12):1844-51.

Bastos Maia S, Rolland Souza AS, Costa Caminha MF, et al. Vitamin A and Pregnancy: A Narrative Review. Nutrients. 2019;11(3):681.

Hsieh CJ, Chang YH, Hu A, Chen ML, Sun CW, Situmorang RF, Wu MT, Wang SL; TMICS study group. Personal care products use and phthalate exposure levels among pregnant women. Sci Total Environ. 2019 Jan 15;648:135-143.

Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Safety of skin care products during pregnancy. Can Fam Physician. 2011;57(6):665-667.

Matta MK, Zusterzeel R, Pilli NR, et al. Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019;321(21):2082–2091.

Jain, Ram. (2016). Impact of Pregnancy on the Levels of Parabens and Bisphenol A: Data from NHANES 2005–2010. Journal of Chemistry. 2016. 1-8.

Kolatorova L, Vitku J, Hampl R, Adamcova K, Skodova T, Simkova M, Parizek A, Starka L, Duskova M. Exposure to bisphenols and parabens during pregnancy and relations to steroid changes. Environ Res. 2018 May;163:115-122.

If pregnant women use cosmetics containing parabens, this may have consequences (https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200212111438.htm)

Nu je hier bent

In sommige cosmetische huidverzorging producten zijn plastic microdeeltjes verwerkt. Dit zijn  met het blote oog niet te zien, maar komen na het wassen/douchen via onze riolering in onze rivieren, zeeën en oceanen terecht. Dit heeft impact op onze ecologisch systeem, daar de zeedieren de microplastic voor voedsel aanzien, eindigt dit vaak ook op onze eigen bord als onderdeel van de voedselketen. Iconic Elements is microplastic free inside

Zero Plastic Inside Iconic Elements Huidverzorging Dermatoloog
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.