Verouderingsproces vertragen – waar kijken wetenschappers naar? Deel I

De samenleving vergrijst en we worden allemaal ouder. In de loop der jaren lijkt het verouderingsproces te vertragen. Om een beeld te schetsen, 1200 voor christus (VC) werden we gemiddeld 26 jaar oud, in het jaar 1900, gemiddeld 46 jaar en 2015 worden we in Nederland 81 jaar. Een onderzoek toonde in 2012 aan, wereldwijd zijn er 316.600 mensen ouder dan 100 jaar, ook wel Cetenarians genoemd. En elk jaar stijgt deze groep met 5.5% en de meeste daarvan zijn woonachtig in de zogenaamde Blue zones World. Dit zijn gebieden gelokaliseerd in Okinawa Japan, Sardinie Italie, Icaria Griekenland, Nicoya Peninsula Costa Rica en Loma Linda Verenigde Staten.

Wat doen zij anders? Zij zijn allen elke dag actief zowel fysiek als mentaal, sociale contacten, eten veel groente, fruit en noten, niet roken en af en toe een wijntje. Is het echt zo simpel en hoe ver is de wetenschap in het vertragen van het onvermijdelijke? In de afgelopen jaren zijn er grote sprongen gemaakt en nieuwe ontdekkingen gedaan in het verouderingsproces. Zowel ons DNA als externe invloeden zoals stress, slecht dieet, weinig slapen, roken, ultraviolet licht, luchtverontreiniging kunnen de verouderingsprocess versnellen.

Verouderingsproces op cellulair niveau

Wat de wetenschappers gevonden hebben is dat je cellen door deze invloeden eerder uitputten en tot senescence (=veroudering) leidt. Senescence is nu het focuspunt van wetenschappers en anti-aging start-up bedrijven. In de literatuur worden senescente (veroudering) cellen ook wel ‘zombie’ cellen genoemd. Zombie cellen zijn levende cellen die volledig zijn uitgedeeld en eigenlijk niets meer doen. Deze cellen zitten overal en organen en hebben nog wel stofwisseling. Het blijkt dat deze zombie cellen, ‘SOS’ signalen in de omgeving afgeven. Deze ‘SOS’ signalen ookwel pro-inflammatoire cytokines oftewel ontstekingsstoffen zijn bedoeld om je eigen immuunsysteem te waarschuwen en heeft als doel de zombie cellen op te ruimen. Als de onstekingsstoffen te ver doorschiet en ook naburige ‘gezonde’cellen en zelfs weefsel/organen aantasten, ontstaan er ouderdomsklachten zoals gewrichtsklachten, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, oogproblemen, botontkalkingen, kanker, dementie etc.

Verouderingsproces

Wetenschappers hebben onlangs ontdekt, wanneer je bij muizen zombie cellen verwijderen, dan leven de muizen langer en hebben ze bijna geen ouderdomskwalen. Zelfs bij oudere muizen is dat mogelijk om dit effect te bewerkstelligen. Muizen zijn natuurlijk geen mensen, maar er zijn enkele voedingsstoffen die mogelijk een gunstig effect hebben bij mensen om zombie cellen te verwijderen:

Fisetine – aardbeien, appels, druiven

Isothiocyanate – broccoli

Resveratrol – druiven

Hydroquinone – druiven
Catechol – appels, aardappel, abrikozen, advocado
Curcuma – geelwortel
Lycopene – tomaten
Carotenoiden (zeaxanthine en luteine) – boerenkool, veldsla, paprika
Epigallocatechin gallate (EGCG) – groene thee
Quercetine – druiven, rode frambozen
Piperlongumine: Aziatische Long pepper
Genistein – alfalfa, soja, fava bonen, erwten

Deze bovenstaande voedingsstoffen activeren je lichaamseigen anti-oxidante mechanismen

Voorzichtigheid is geboden bij grote hoeveelheden groene thee
(EGCG) extract. Er zijn medische situaties bekend dat een hoge dosering, meer dan de aanbevolen dosis per dag, EGCG-extract, leverstoornissen kunnen veroorzaken.

En een recente ontdekking is kurkuma NIET te gebruiken wanneer je tamoxifen (chemotherapie tegen borstkanker) gebruikt. De werking van tamoxifen vermindert dramatisch door kurkuma.

Advies het is beter om gevarieerd te eten.

Verouderingsproces

Het vertragen van het verouderingsproces is dus van binnenuit: voeding, sporten, vasten belangrijk maar zo ook de verzorging van de huid. Lees ook anti-aging huidverzorging vanuit dermatologisch oogpunt. Onze grootste orgaan de huid kunnen we met de juiste rituelen verzorgen.

Anti-aging voor een anti-oxidante huidboost en Spotreducer om beginnende vlekjes en plekjes te reduceren: meer info hierover – onze producten.

Verouderingsproces

Anti-Aging crème: met het natuurlijke gouden duo vitamine C en E, gecombineerd met ferulazuur (een plantaardig antioxidant) is deze anti-aging crème bijzonder effectief om het verouderingsproces te vertragen.
Spotreducer: Grand Prix de la Beaute award
Door de unieke combinatie vitamine B3 (niacinamide) en ectoïne (een natuurlijke huid beschermer) bestrijdt de Spot Reducer een ongelijkmatige teint, vlekjes en hydrateert tegelijkertijd de huid.

Literatuur

Olivieri F, Prattichizzo F, Grillari J, Balistreri CR. Cellular Senescence and Inflammaging in Age-Related Diseases. Mediators Inflamm. 2018;2018:9076485.

Scudellari M. To stay young, kill zombie cells. Nature. 2017 Oct 24;550:448-450.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.