Verouderingsproces vertragen – waar kijken wetenschappers naar? Deel II

Het vertragen van het verouderingsproces is dus van binnenuit: voeding, sporten, vasten belangrijk maar zo ook de verzorging van de huid. Lees ook anti-aging huidverzorging vanuit dermatologisch oogpunt

Andere mogelijkheden met gunstige ouderdom vertragende werking zijn intermitterend vasten en regelmatig bewegen/sporten. Intermitterend vasten zijn er in vele varianten. Tussendoor drinken: water, thee of koffie mag uiteraard.

16/8 methode – tijdsgebonden vasten, waarin je zestien uur vast en acht uur tijd hebt om te eten.

OMAD-one meal a day: je vast 22-23 uur en eten binnen een tijdsframe van 1-2 uur. 
Het 5:2 principe: je eet vijf dagen normaal, de overige twee dagen eet je 500 tot 600 calorieën per dag. 

Afwisselende dagen vasten, zoals 24 uur vasten en daarna eet je 24 uur.
Matig vasten: op de ‘vastdagen eet je ongeveer 25 procent van je normale calorie-inname.

Effect van vasten en verouderingsproces vertragen:

Onderzoeken tonen aan dat ontstekingscellen in het lichaam verlagen, verbetering van bloed glucose en lipide levels en verlaging bloeddruk. Dit proces speelt op cellulair niveau waarbij het eiwit mTOR (mammalian target of rapamycin) onderdrukt wordt. Door de verlaging van dit eiwit is het herstel cellen mogelijk, door lichaamseigen repareer mechanisme te stimuleren. 

Verouderingsproces

Het grote probleem is het volhouden en het advies is voor jezelf te zoeken naar een intermittend vasten variant die het beste bij je past en medische conditie. Vasten zorgt voor een lichamelijke katabole toestand, dit houdt in dat het lichaam energie reserves uit je spier en vetweefsel haalt. Hierdoor kan je spierweefsel verliezen.

Als je van plan bent om te gaan vasten, bespreek het met je eigen arts om gezondheidsrisico te voorkomen.

We hoeven niet de humane maximale life span van 120 jaar te halen, maar wel gezond en stralend oud worden. Dat is een mooi streven.

Tweelingen studie 2022

Onderzoekers in Finland keken naar 2.240 tweelingen in twee leeftijdsgroepen: tussen 21 en 42 jaar en die van tussen 50 en 76 jaar oud. Met behulp van de epigenetische klok, een biochemische test die wordt gebruikt om leeftijd te meten, vergeleken de wetenschappers de chronologische leeftijd met de epigenetische biologische klok. Het blijkt dat het verschil vanaf de twintigste levensjaar begint. Mannen is biologisch 1 jaar ouder dan vrouwen. Tegen hun vijftigste zijn mannen vier biologische jaren ouder dan vrouwen van dezelfde leeftijd.

Mogelijke redenen hiervoor: de gunstige effecten van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen op de gezondheid. Een andere mogelijke factor: BMI, Mannen hebben over het algemeen meer overgewicht dan vrouwen.

Samenvatting Mannen Verouderen Sneller Dan Vrouwen – In 33 Seconde

Literatuur

Olivieri F, Prattichizzo F, Grillari J, Balistreri CR. Cellular Senescence and Inflammaging in Age-Related Diseases. Mediators Inflamm. 2018;2018:9076485.

Scudellari M. To stay young, kill zombie cells. Nature. 2017 Oct 24;550:448-450.

Anna Kankaanpää, MSc, Asko Tolvanen, PhD, Pirkko Saikkonen, MSc, Aino Heikkinen, MSc, Eija K Laakkonen, PhD, Jaakko Kaprio, MD, PhD, Miina Ollikainen, PhD, Elina Sillanpää, PhD, Do Epigenetic Clocks Provide Explanations for Sex Differences in Life Span? A Cross-Sectional Twin Study, The Journals of Gerontology: Series A, Volume 77, Issue 9, September 2022, Pages 1898–1906,


Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.