Verschil tussen rosacea en couperose

Couperose en rosacea zijn aandoeningen die mogelijk met elkaar zijn verbonden. Bij couperose is de aanwezigheid van verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht. Vooral op de wangen en ontstaat geleidelijk na de 30ste jaar.

Deze symptomen zien we ook bij rosacea, maar er kunnen ook andere verschijnselen zoals rode bultjes, pus en zwelling. Brandende, rode en droge ogen kunnen soms voorkomen bij rosacea. Soms wordt ook zandkorrel gevoel in de ogen door patiënten genoemd. Al deze andere symptomen zijn niet aanwezig bij couperose. Rosacea kun je op verschillende manieren behandelen. Een milde variant kun je met topicale middelen behandelen, bij uitgebreide vormen met antibioticum (doxycycline of minocin) of Isotretinoïne. Meer over rosacea en wat je nog meer kan doen.

Couperose

Couperose kan worden behandeld met vaatlasers. Voorbeelden van vaatlasers zijn:  Pulsed Dye laser (V beam), KTP laser en de Neodynium YAG laser. Gemiddeld zijn er 3 tot 4 behandelingen nodig met tussenpozen van 2 maanden.

Andere mogelijkheden zijn crèmes zoals anti-redness crèmes – deze bevatten een groen pigment tintje waardoor de roodheid verminderd. Mirvaso gel is op doktersrecept (wordt niet vergoed – kost ongeveer 50 euro), deze gel zorgt voor vernauwing van bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar het gezicht vermindert en dus ook de roodheid in het gezicht afneemt.

En tenslotte is camouflage therapie door een huidtherapeut om de vaten te maskeren.

Couperose Vs Rosacea

Nu je hier bent

Clownseczeem, medische term hiervoor is Periorale Dermatitis. Letterlijk betekent dit rode bulten rondom de mond. Een variant rondom de ogen heet Dermatitis Periorbitalis. Deze aandoening komt het vaakst voorkomt bij vrouwen tussen de 16 en 45 jaar. Maar ook kinderen tussen de 7 maanden en 13 jaar blijven er niet van gespaard. Bij mannen komt deze vorm van eczeem het zelden voor. Deze aandoening komt voor in het gelaat en wordt vaak met rosacea verward. Meer over clownseczeem

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.