Verschillen tussen moedervlekken, sproeten en levervlek

pigmentvlekken meer dan een cosmetisch probleem
Dermatologie Iconic Elements

Moedervlekjes, sproeten en levervlekken zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden en worden vaak ten onrechte onder de noemer moedervlekken gebracht.

Wat zijn de verschillen?

De 3 zijn beter te onderscheiden onder de microscoop (biopt). Bij een sproet zijn de hoeveelheid pigmentcellen (melanocyten) gelijk, er wordt alleen meer pigment aangemaakt.
Een levervlek, ook wel een zonnevlek genoemd, heeft eigenlijk niets met je lever te maken. In de medische wereld wordt een levervlek ook lentigo genoemd. Lentigines (meervoud) bevatten zowel meer pigmentcellen als meer pigment. De pigmentcellen zijn gelijkmatig in de onderste laag van de opperhuid verdeeld.
Bij moedervlekken zijn er ook meer pigmentcellen, maar ongelijkmatig verdeeld en opgehoopt in de huid.

Sproeten

Sproeten, in de medische wereld bekend als efeliden, zijn goedaardige vlekken. Ze bevinden zich voornamelijk in het gezicht en zon beschenen gebieden zoals het bovenlichaam, de onderarmen en de onderbenen. Ze ontstaan onder invloed van zonlicht. Daarom worden ze de zomerperiode donkerder van kleur en in de wintermaanden net lichter.

De meeste mensen herkennen sproeten heel makkelijk. Ze komen vaker voor bij mensen met een lichtere haarkleur en huidtype (rood en blond haar).

Lentigo

Lentigines zijn bruine vlekken en ontstaan ook onder invloed van zonlicht. Deze vlekken trekken niet vanzelf weg. Ze kunnen vanaf de puberteit ontstaan, dan worden ze lentigines simplex genoemd. Lentigines solaris of lentigo senilis (levervlek of ouderdomsvlek) zijn ook goedaardige varianten die op een latere leeftijd ontstaan. Je ziet ze vaak op de handruggen en op de wangen.

Moedervlekken

Moedervlekken kunnen al van bij de geboorte aanwezig zijn en nemen in de loop der jaren toe. Ze kunnen verschillende kleuren hebben: zwart, bruin, rood of zelfs huidskleurig. Ook de vorm varieert van glad, verheven tot bolvormig. Een lichtbruine moedervlek is moeilijk te onderscheiden van een sproet of lentigo.

Aanbevolen berichten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment