Verschillende plekken in het gezicht – zelfdiagnose tips

Als er rode puistjes, plekken of vlekken op het gezicht zijn, kan dit worden veroorzaakt door verschillende diagnoses. Vaak omvat dit acne, rosacea, periorale dermatitis (clownseczeem) of eczeem. Onderscheid maken tussen deze diagnoses kan erg moeilijk zijn. Met deze blog hopen we zelfdiagnose tips en meer informatie te geven over welke huidaandoening je treft.

Dit is vooral belangrijk omdat er voor elk huidtype verschillende huidverzorgingstips en behandelingen worden gegeven. Crèmes met corticosteroïden verergeren bijvoorbeeld acne, rosacea en periorale huiduitslag, maar aan de andere kant behandelen we eczeem met deze crèmes. Vice versa helpt een antibioticum niet primair tegen eczeem.

Zelfdiagnose
Acne, Rosacea, Periorale Uitslag Verergeren Door Crèmes Met Corticosteroïden

Zelfdiagnose

ACNEROSACEADERMATITIS PERIORALISECZEEM
LEEFTIJD<24 jaar (indien >24 jaar, vaak daarvoor al bekend met acne)>30 jaarAlle leeftijdenAlle leeftijden
LOCATIE– T-zone gezicht
– Wangen en kaaklijn
– Rug en borstkas
– Bolle gedeelten gezicht: m.n. wangen, neus en voorhoofdRondom de mond, soms rondom de ogen– Met name wangen
– Volwassenen vaak ook bovenoogleden
KENMERKENMee-eters zwarte en/of wit (zonder mee-eters geen acne!)Vaak versterkte vaattekeningen wangenLangs de lippen is een smalle zone van normale huidVaak op jonge leeftijd bekend met eczeem
KLACHTENPijn, m.n. diepe onstekingen– Branderig gevoel
– Soms jeuk
– Flushing (overmatige blozen met warmte gevoel)
– Soms oogklachten (zandkorrel gevoel, droge ogen, conjunctivitis)
Vaak branderig gevoel– Jeuk
– Branderig: op latere leeftijd ineens eczeem, denk aan contactallergie!
OVERIGE SYMPTOMEN– Plekjes (papels)
– Puistjes (pustels)
– Pigmentvlekken
– Littekenvorming waar voorheen pustels of papels zaten
– Diffuse roodheid
– Kleine vaatjes (couperose)
– Plekjes (papels)
– Puistjes (pustels)
Buikklachten (IBS) (Meer over Rosacea, niet beperkt tot alleen de huid)
– Soms jeuk
– Geen littekens
– Rode schilferende gebieden
– Krabeffecten in de rode plekken
– Soms gele of rode korstjes
– Bij oogleden vaak door het wrijven ook vergroving van de huidplooien en meer plooen
– Geen rode bultjes!
– Pigmentvlekken, witte of donkere vlekken
VERERGERENDE FACTOREN– Vitamine B12
– Anabole steroïden
– Overmatig eiwit intake, wheypoeders
– Hormoonzalven
– Bepaalde anti-conceptie
– Zon
– Voeding
– Temperatuurovergangen
– Warmte
– Hormoonzalven
– Hormoonzalven
– Puffers met hormonen
– Stress
– Latere leeftijd ineens eczeem: allergische reactie

Voor tips en wat je zelf kan doen hebben we een uitgebreide pagina aan toegewijd: acne, rosacea, periorale dermatitis, eczeem.

Iconic Elements: dermatologische huidverzorgingslijn

Huidverzorgingslijn Iconic Elements van dermatoloog dr. Francis Wu, kan bijdragen aan een gezonde huid. Deze huidverzorgingslijn is ontwikkeld met de nieuwste dermatologische inzichten en bevat ingrediënten die specifiek zijn geselecteerd om de huid te ondersteunen en te verbeteren. Iconic Elements is geschikt voor alle huidtypen en kan worden gebruikt bij huidproblemen. Weet je niet zeker welke producten je moet gebruiken – doe de Huidtest. We stellen je verschillende vragen over je huid en kiezen de meest geschikte producten voor je huid.

Zelfdiagnose Huidquiz

Heb je nog meer vragen stuur ons een mailje: info@iconic-elements.com

Nu je hier bent

Een mooie, gezonde huid begint van binnen, in de darmen. De darmflora, ook wel bekend als de darmmicrobiota, speelt een belangrijke rol in het behoud van een gezonde huid. In dit artikel zal ik uitleggen hoe een gezonde darmflora bijdraagt aan een gezonde huid en hoe een verstoorde darmflora kan leiden tot huidproblemen.

Een gezonde huid heeft een goede balans tussen de verschillende lagen van de huid en de functies van de huidcellen. Een goede huidbarrière voorkomt uitdroging en infecties en zorgt ervoor dat de huid er stralend en gezond uitziet. Om een gezonde huid te behouden is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden en de huid goed te verzorgen met passende huidverzorgingsproducten.

Verschillende huidziekten, zoals acne, rosacea en eczeem, kunnen worden veroorzaakt door een verstoorde darmflora. Dit komt doordat de darmflora een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem van het lichaam. Een verstoorde darmflora kan leiden tot een overactief immuunsysteem, wat kan leiden tot ontstekingen en huidproblemen. Meer over voeding bij acne, psoriasis, huidkanker en rosacea

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.