Virus op je handen – handen wassen blijft belangrijk

Het coronavirus en de tweede golf houdt ons in zijn greep. Wetenschappers zijn druk bezig om een oplossing te vinden. Daarom is het van belang om praktische manieren te vinden om de verspreiding van het virus af te remmen. Het dragen van een mondmasker is aan te bevelen. Het advies om ook je handen vaak en lang met zeep te wassen. Het is een simpele en een goede strategie om verspreiding van het COVID-19 virus te voorkomen.

Een groep Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat het corona virus tot 9 uur lang op de huid kan verblijven. Zij benadrukken het belang van goed je handen wassen en/of desinfecteren.

Hirose en zijn groep hebben in een experimentele laboratorium setting de overleving bestudeerd. Zij vergeleken het corona virus enmet die van het normale griepvirus (Influenza A virus). Er werden verschillende oppervlakten onderzocht zoals plastic, glas en roestvrij staal. De overlevingstijd op andere oppervlakten bedroeg voor het coronavirus versus het griepvirus was ongeveer 8 x zo lang. Dit verschil was statistisch significant.

Voor alle onderzochte oppervlakten vonden de onderzoekers ook dat beide soorten virussen binnen 15 seconden werden geïnactiveerd na behandeling met alcohol 80%.

Het advies van de onderzoekers is  de handen goed en grondig voor minimaal 15 seconden te wassen en/of te desinfecteren om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Een ander probleem kan zich voordoen, handeczeem door vaak handen. Door je handen frequenter te wassen, desinfecterende handalcohol en andere invloeden van buitenaf kan het dunne vetlaagje verdwijnen. Hierdoor kan je huid het vocht niet goed vasthouden en ontwikkel je een droge huid. In een milde vorm is er vaak alleen schilferigheid zonder klachten, maar als de huid heel droog wordt, ontstaat er jeuk en eczeem.

Lees meer over handeczeem en hoe je het kan voorkomen:

Literatuur

Ryohei Hirose,  Hiroshi Ikegaya,  Yuji Naito et al. Survival of SARS-CoV-2 and influenza virus on the human skin: Importance of hand hygiene in COVID-19.  Clinical Infectious Diseases, 2020 Oct 3:ciaa1517

Nu je hier bent

Het dragen van een mondmasker ter preventie van het coronavirus is zinvol, echter een onverwachte bijkomende huidaandoening is maskne. Puistjes veroorzaakt door het langdurig dragen van een mondmasker. Of waar sommige ook erg last van kunnen hebben; een extreem droge huid, maar voor nu gaan we dieper in op maskne. Voor meer maskne

Volg Ons Iconic Elements Op Facebook En Instagram
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.