Vitamine B12, een oorzaak voor puisten?

Vitamine B12 is een vrij populaire supplement en vooral vegetariërs, veganisten en mensen die weinig vlees eten. Het gevonden in veel vlees en zuivelproducten. Het zorgt voor een betere hersenfunctie en voorkomt bloedarmoede. In de huid kan deze vitamine de genetische samenstelling van acne bacteriën veranderen, waardoor een huid ontsteking ontstaat en zo de vorming van puistjes bevorderd.

Korte samenvatting

Acne

Acne niet alleen voor tieners. In feite treft het de meesten van ons op een bepaald moment in ons leven, met een geschatte wereldwijde prevalentie (voor alle leeftijden) van 9,38%. De ongelukkigen van ons zullen tot ver na hun dertigste levensjaar last hebben van huidontstekingen.

Een puist is een ontsteking van de haar-talgklier complex. De oorzaken omvat vier hoofdprocessen: overproductie van androgenen, overmatige talgproductie, ontsteking en proliferatie van Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes). 

Oorzaken puisten zijn:

  • Gebruik van medicijnen zoals lithium, corticosteroïden, testosteron en anticonvulsiva
  • Blootstelling aan teveel zonlicht
  • Gebruik van mondkapjes, occlusieve kleding zoals schoudervullingen, hoofdbanden, rugzakken en beugelbeha’s
  • Endocriene aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom en zelfs zwangerschap
  • Genetische factoren. Erfelijkheidsschattingen variëren van 50-90%
  • Er is een relatie tussen suiker/koolhydraten en acne 

Meer over acne

Vitamine B12 en acne onderzoek

In 2015 werd een studie gedaan naar de relatie tussen vitamine b12 en acne. Het is bekend dat acne bacterie zelf vitamine B12 produceert. Eerst bestudeerden ze de moleculaire route van vitamine B12 in de huidbacterie Cutibacterium acnes. De onderzoekers vergelijken deze bij mensen met een normale ‘gave’ huid en mensen met een huid die gevoelig is voor acne. Ze ontdekten dat de biosynthese route van vitamine B12 in C. acnes significant lager gereguleerd was bij de acne patiënten in vergelijking met de patiënten met een gezonde huid.

Vervolgens wilden ze testen wat de effecten van een verhoogde B12 en huidbacteriën zijn. Bij 10 vrijwilligers met een gave en gezonde huid, kregen een vitamine B12-injectie. Wat blijkt, de extra suppletie onderdrukte de expressie van vitamine B12-biosynthese genen in C. acnes zelf en hierdoor veranderde het transcriptoom van deze huidbacterie waardoor er meer acne ontstond. Met andere woorden, door de extra vitamine B12-toediening remde het de vitamine B12 productie van de bacterie zelf. Dit leidde tot een veranderde bacterie stofwisseling waardoor er meer bacterie porfyrines werden geproduceerd. Porfyrines zorgt voor huid ontsteking en acne.

Dosering

Vitamine B12

Of vitamine B12 wel of niet acne veroorzaakt op een gave huid, hangt sterk af van het individu. Als je een tekort hebt, hou je dan aan een aanbevolen dosering. De normale dosering voor volwassen mannen en vrouwen is slechts 2.8 microgram per dag.

Een case report studie toonde een acne uitbraak bij een B12 injectie met 1000 microgram binnen 2 dagen. B12-Injecties wordt volledig in het lichaam in tegenstelling tot een tablet. Er zijn geen studies die specifiek hebben gekeken naar hoe verschillende doses B12 acne beïnvloeden, maar injecties van deze grootte komen overeen met minimaal 5000 microgram oraal B12.

Wat is vitamine B12

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Het is water oplosbaar die alleen voorkomt in dierlijke producten zoals zuivelproducten, vlees, vis, melk en eieren. Soms wordt zeewier en algen aangeprezen als een vegan B12-alternatief, maar jammer genoeg wordt het niet goed in het lichaam opgenomen.

Zeewier en algen, als alternatief vegan B12 worden NIET goed in het lichaam opgenomen!

De natuurlijke vormen van vitamine B12 die in voedingsmiddelen en dranken worden aangetroffen, zijn methylcobalamine, hydroxycobalamine en S-adenosylcobalamine. Vitamine B12-verrijkte voedingsmiddelen of supplementen gebruiken hydroxycobalamine of synthetische cyanocobalamine. Kies voor methylcobalamine of hydroxycobalamine als je extra B12 nodig hebt.

Het is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te transporteren. Daarnaast is het nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel.

Vitamine B12-tekort komt zelden voor, deels omdat het lichaam vitamine B12 kan opslaan en er dus genoeg van heeft. Als je langdurig te weinig vitamine B12 binnenkrijgt, merk je dat pas veel later. Vaak pas na een paar maanden of zelfs een jaar. De klachten als je een tekort hebt zijn: hartkloppingen, oorsuizen, vermoeidheid, tintelingen, geheugenstoornis, spierzwakte vooral in de benen en spier coördinatie stoornis.

Hoe kan Iconic Elements je helpen?

Iconic Elements biedt een reeks huidverzorgingsproducten die effectieve oplossingen bieden voor verschillende huidproblemen. Hier is hoe Iconic Elements je kan helpen:

  1. Spot Reducer met Niacinamide: Onze Spot Reducer bevat 5% niacinamide, een krachtig ingrediënt dat bekend staat om zijn vermogen om hyperpigmentatie en ongelijkmatige huidskleur te verminderen. Onderzoek suggereert zelfs dat niacinamide 4% vergelijkbare resultaten kan opleveren als het voorgeschreven antibioticum lotion clindamycine 1%. Dit maakt het een effectieve keuze voor mensen met acne en postinflammatoire hyperpigmentatie.
  2. Reinigingsproducten – Cleansing Milk (Stap 1) en Cleansing Lotion (Stap 2): Een gezonde huid begint met een goede reiniging. Iconic Elements biedt milde en doeltreffende reinigingsproducten die geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Stap 1 en Stap 2 bevatten natuurlijke ingrediënten om vuil, overtollige olie en onzuiverheden zachtjes te verwijderen, waardoor je huid fris en schoon aanvoelt.
  3. Vegan en Microplastic Vrij: Iconic Elements is toegewijd aan het gebruik van ingrediënten die zowel veganistisch als vrij van microplastics zijn. Dit betekent dat onze producten niet alleen vriendelijk zijn voor de huid, maar ook voor het milieu. We geloven in verantwoorde schoonheid die zowel goed is voor jou als voor de planeet.

Door Iconic Elements in je huidverzorgingsroutine op te nemen, kun je genieten van producten die niet alleen effectief zijn, maar ook ethisch verantwoord en milieuvriendelijk.

Vergeet niet om altijd zonnebrandcrème te gebruiken om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, vooral als je producten gebruikt die de huid gevoeliger kunnen maken voor de zon.

Nu je hier bent

Clownseczeem of medisch gezegd periorale dermatitis is een uitslag die het vaakst voorkomt bij vrouwen tussen de 16 en 45 jaar. Maar ook kinderen tussen de 7 maanden en 13 jaar blijven er niet van gespaard.

 De huidaandoening bestaat uit kleine inflammatoire papels en pustels en/of rood/roze schilferige velden rond de mond of ogen. De bultjes zijn geen echte puistjes, het zijn eerder eczeem bultjes, gevuld met vocht. Meer over clownseczeem en de lijst van oorzaken.

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.