Vitamine B5 en acne: een mogelijke oplossing?

Vitamine B5, is hetzelfde en ook bekend als pantotheenzuur. Pantotheenzuur is afgeleidt van het Grieks Panthos, wat overal betekend. Het is een in water oplosbare vitamine die een rol kan spelen bij het verminderen van acne. Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen, genetica, stress en voeding. Er is enig bewijs dat suggereert dat vitamine B5 kan helpen bij het verminderen van acne. Hieronder wordt uitgelegd hoe vitamine B5 werkt en welke natuurlijke bronnen van deze vitamine beschikbaar zijn.

Vitamine B5/pantotheenzuur

Vitamine B5 is bij de productie van Coenzym A, dat een belangrijke rol speelt bij de afbraak van vetten en koolhydraten. CoA is een essentiële voedingsstof die een rol speelt bij vele processen in het lichaam, waaronder de productie van talg. Talg is een vetachtige substantie die de huid beschermt, maar een overproductie van talg kan leiden tot verstopte poriën en acne.

Mensen met acne hebben mogelijk een tekort aan deze vitamine, wat kan leiden tot een overproductie van talg. De exacte relatie tussen vitamine B5, CoA en acne is nog niet volledig begrepen. Het is echter duidelijk dat vitamine B5 een rol speelt bij de productie van talg, en dat een tekort aan vitamine B5 kan leiden tot een overproductie van talg, wat kan bijdragen aan acne.

Meer over huidadvies: onderwerp acne

Wat is er voor onderzoek gedaan?

Een onderzoek uit 2014 bekeek de veiligheid en effectiviteit pantotheenzuur (vitamine B5) voor acne. De studie was gedaan met volwassenen die milde tot matige acne hadden. De mensen werden willekeurig ingedeeld in twee groepen: de ene groep kreeg pantothenic acid ( 2 x per dag 4.4 gram pantotheenzuur) en de andere groep kreeg een placebo. De studie duurde 12 weken.

Na 12 weken had de groep die pantotheenzuur had genomen veel minder acne dan de groep die het placebo had genomen. Ook hadden ze minder last van ontstekingen en voelden ze zich beter. Het was veilig en goed te verdragen.

In het kort: pantotheenzuur kan helpen om acne te verminderen. Het is veilig en goed te verdragen. Hoewel deze studie veelbelovend is, is er meer onderzoek nodig om de relatie tussen pantotheenzuur en acne te bevestigen.

Hier zijn enkele mogelijke manieren waarop pantotheenzuur acne kan helpen verminderen:

 • Het kan de productie van talg verminderen. Talg is een vet dat de huid beschermt, maar een te hoge productie van talg kan leiden tot verstopte poriën en acne. Pantotheenzuur kan helpen de productie van talg te reguleren, waardoor de kans op acne wordt verminderd.
 • Het kan de ontsteking verminderen. Acne wordt vaak gekenmerkt door ontsteking. Pantotheenzuur heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen de ernst van acne te verminderen.
 • Het kan de huidbarrière versterken. Een gezonde huidbarrière helpt de huid te beschermen tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen. Het kan helpen de huidbarrière te versterken, waardoor de kans op acne wordt verminderd.

Ook goed voor haren

Pantotheenzuur is belangrijk voor de groei en gezondheid van het haar. Het helpt bij de productie van keratine, een eiwit dat het haar sterk en gezond houdt. Pantotheenzuur kan ook helpen bij het voorkomen van haaruitval

Specifieke voordelen voor het haar

 • Stimuleert de haargroei: Pantotheenzuur helpt bij de productie van keratine, een eiwit dat het haar sterk en gezond houdt. Keratine is ook belangrijk voor de groei van het haar.
 • Versterkt het haar: Het helpt bij het versterken van de haarschacht, waardoor het haar minder kwetsbaar is voor breuk.
 • Helpt bij het voorkomen van haaruitval: Pantotheenzuur kan helpen bij het voorkomen van haaruitval door de productie van keratine te stimuleren en de haarschacht te versterken.

Natuurlijke bronnen van vitamine B5

Het is een in water oplosbare vitamine die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die pantotheenzuur bevatten:

 • Vlees (vooral orgaanvlees zoals lever en nieren)
 • Vis (zoals zalm en tonijn)
 • Eieren
 • Zuivelproducten (zoals melk en kaas)
 • Avocado
 • Champignons
 • Zoete aardappelen
 • Broccoli
 • Biergist
 • Zemelen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B5 voor tieners, jong volwassenen en volwassenen is 4-5 milligram per dag. Er is geen specifieke aanbevolen dosering voor vitamine B5 voor mensen met acne. Sommige studies suggereren dat een dosering van 250 milligram vitamine B5 per dag effectief kan zijn voor het verminderen van acne.

Met andere woorden

Hoewel vitamine B5 geen wondermiddel is voor acne, kan het helpen bij het verminderen van talgproductie en ontstekingen in de huid. Het is belangrijk om een ​​gezond dieet te volgen dat rijk is aan vitamine B5 en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde huid.

Hoe kan Iconic Elements je helpen om acne te behandelen?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die kan leiden tot puistjes, mee-eters en andere oneffenheden. Er zijn verschillende soorten acne, die elk verschillende oorzaken en behandelingen hebben.

Herkent de juiste vorm van acne

De eerste stap bij het behandelen van acne is om de juiste vorm van acne te herkennen. Er zijn vier hoofdtypen acne:

 • Comedonen: Dit zijn mee-eters die zich vormen wanneer de poriën verstopt raken met olie en dode huidcellen.
 • Papels: Dit zijn stevige, verheven plekken die meestal minder dan een centimeter in diameter zijn. Ze kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Ze beginnen stevig, en kunnen  na een paar dagen vol raken met pus en een puist worden.
 • Pustels: Dit zijn grotere, gevulde met pus bultjes die zich vormen wanneer de ontsteking ernstiger is.
 • Nodules/cystes: Dit zijn diepe, harde bultjes die zich vormen wanneer de ontsteking zich verder in de huid verspreidt.
Acne Vormen

Meer over de verschillende vormen van acne

Als je last hebt van milde tot ernstige acne, is het belangrijk om een ​​dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan je helpen de juiste behandelplan op te stellen en met name littekens te beperken of voorkomen.

Let op je voeding

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen en supplementen acne kunnen verergeren.

Een meta-analyse onderzoek toonde een positieve correlatie tussen de consumptie van zowel volle melk als magere melk en het optreden van acne. Dit betekent dat er een verband is waargenomen tussen het drinken van deze melksoorten en de kans op het ontwikkelen van acne. Er werd daarentegen geen significante associatie tussen yoghurt/kaas en de ontwikkeling van acne gezien.

Ook verzadigde vet en suiker kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Vette voedingsmiddelen, zoals fastfood, kunnen de vrijgave van vrije vetzuren bevorderen, wat de ontwikkeling van acne kan stimuleren. Een verhoogde suikerinname (≥100 g/dag) en frequent gebruik (≥7 keer per week) van frisdranken, zoals koolzuurhoudende frisdranken, gezoete thee en vruchtendranken, vertoonden significant positieve associaties met acne.

Overmatige inname van vitamine B6 supplement is in verband gebracht met acne-uitbraken. Vitamine B6 speelt een rol bij de regulering van hormonen die de talgproductie beïnvloeden. Een teveel aan vitamine B6 kan leiden tot overmatige talgproductie, wat kan bijdragen aan het ontstaan van acne.

Vitamine B12 is een essentiële vitamine die nodig is voor de vorming van rode bloedcellen en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Er is enig bewijs dat suggereert dat hoge doses vitamine B12 verband kunnen houden met het ontstaan van acne. Meer over vitamine B12 en acne

Er is een verband gevonden tussen het gebruik van kelp-supplementen, die rijk zijn aan jodium, en acne. Deze vorm van acne is herkenbaar aan monomorfe, inflammatoire puistjes op het gezicht en de bovenste romp.

Whey-eiwitsupplementen, afkomstig van melk en vaak gebruikt in de bodybuilding, worden geassocieerd met papulonodulaire acne die de romp en soms het gezicht aantast.

Huidverzorgingsroutine

Een gezonde huidverzorgingsroutine bestaat uit de volgende stappen:

 • Bescherm je huid goed tegen de zon.
 • Reinig je huid twee keer per dag met een milde reiniger. Meer weten: huidadvies: onderwerp gezicht reinigen
 • Exfolieer regelmatig om dode huidcellen te verwijderen.
 • Gebruik een product met niacinamide om de talgproductie te reguleren en ontstekingen te verminderen. Lees hierover wat niacinamide doet.

Iconic Elements producten:

Iconic Elements biedt een aantal producten die kunnen helpen om acne te behandelen. De volgende producten zijn geschikt voor mensen met acne:

Cleansingmilk Step 1 en cleansinglotion Step 2: 

Vitamine B5 Huidreiniging
Iconic Elements Selection

Onze Cleansing Lotion Step 1 is samengesteld met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, waaronder hydraterende zonnebloemolie, voedende amandelolie en kalmerende jojoba-olie. Deze formule is speciaal ontworpen om je huid op een zachte, effectieve manier te reinigen, terwijl het tegelijkertijd de natuurlijke vochtbalans van je huid behoudt. Het is de ideale eerste stap in je dagelijkse huidverzorgingsroutine.

Cleansing Milk Step 2 is verrijkt met verfrissend komkommerextract, kalmerend lavendel extract en verzachtende kamille. Deze krachtige combinatie van natuurlijke ingrediënten zorgt voor een diepe reiniging van je huid, waarbij overtollige olie en onzuiverheden voorzichtig worden verwijderd. Het resultaat is een schone, frisse huid die klaar is om de voordelen van je verdere huidverzorgingsroutine volledig op te nemen.

Samen bieden deze producten een complete reinigingservaring die je huid zacht, fris en optimaal voorbereidt op de volgende stappen in je schoonheidsroutine. Ontdek het verschil van Iconic Elements Cleansing Lotion Step 1 en Cleansing Milk Step 2 voor je huid.

Spotreducer Cream: Deze huidverzorging met Niacinamide is samengesteld om vroegtijdige vlekken en ontstekingen doeltreffend te verminderen. Deze formule werkt diep in de huid om de pigmentproductie te reguleren en helpt daardoor de zichtbaarheid van ongewenste plekjes te verminderen. Het is de ideale keuze voor degenen die streven naar een egale teint.

Vitamine B5
Iconic Elements Selection

Targeted Pigment Serum met Arbutine en Niacinamide: Ons Targeted Pigment Serum is speciaal samengesteld om vlekken veroorzaakt door acne aan te pakken. Het bevat krachtige ingrediënten zoals Arbutine en Niacinamide, die samenwerken om de huidtextuur te verbeteren en pigmentatie te verminderen. Dit serum dringt diep door om pigment intenser aan te pakken en geeft je een stralendere, egale huid.

Firming Booster Serum met Bakuchiol en Cyclopeptide-5: Het Firming Booster Serum is je bondgenoot in het herstellen van huidbeschadigingen als gevolg van ontstekingen. Met Bakuchiol, een effectief alternatief voor retinol, en Cyclopeptide-5, richt dit serum zich op het verstevigen en verjongen van de huid. Het stimuleert de collageenproductie, waardoor fijne lijntjes en rimpels verminderen, terwijl het de huid verstevigt en herstelt voor een jeugdige uitstraling.

Deze Iconic Elements-producten zijn zorgvuldig samengesteld om je te helpen bij het bereiken van een stralende, egale en jeugdige huid. Voeg ze toe aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine en ontdek zelf de voordelen van deze krachtige formules.

Iconic Elements crèmes en serums kunnen gelijktijdig worden gebruikt, wat ook wel bekend staat als ‘layering’. Begin met het aanbrengen van het serum en laat het volledig intrekken voordat je de Spotreducer aanbrengt.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.