Vloeibare zeep of een blokje, wat is beter?

TROSRADAR INTERVIEW

Het belang van handen wassen is de afgelopen jaren extra benadrukt, dat hoeven we je niet te vertellen. Maar wellicht sta je er niet bij stil welke handzeep je gebruikt, kies je voor vloeibare zeep uit een flesje of toch liever een stuk zeep in een zeepbakje? Velen denken dat een zeeppompje hygiënischer is, maar is dat eigenlijk wel zo? Bovendien kunnen we tegenwoordig niet meer om de vraag heen: wat is beter voor het milieu?

Het idee heerst dat zeep zonder verpakking niet hygiënisch is, maar volgens dr. Francis P.K. Wu van het Dermatologisch Centrum Utrecht klopt dat niet: ‘Onderzoek wijst uit dat een ‘gecontamineerd’ zeepblok geen bacteriën overdraagt naar je handen.’ Je neemt dus de bacteriën niet over van de personen die voor jou hun handen hebben gewassen met hetzelfde stuk zeep.

Een stuk zeep verdient een goede houder

Om te voorkomen dat een zeepblok een broeinest van bacteriën en schimmels wordt, is het belangrijk om het te laten drogen. Een zeepbakje met uitsparingen waar het water uit kan lopen, is daarvoor een goede oplossing. Volgens dr. Wu kan een vochtige omgeving namelijk negatieve gevolgen hebben voor mensen met handeczeem, wondjes of een verstoorde huidbarrière. Mensen met een taaislijmziekte of die medicijnen nemen die het immuunsysteem onderdrukken, moeten ook voorzichtig zijn met een zeepblok dat in een vochtige omgeving bewaard wordt.

Voor de meeste mensen die thuis een blok zeep gebruiken, is het risico op bacteriële besmetting bijna verwaarloosbaar. Op openbare plaatsen wordt echter om dezelfde reden geen vast stuk zeep gebruikt: een zeepblokje wordt daar vaak elke paar minuten aangeraakt en kan tussendoor niet opdrogen. Daarom zijn op luchthavens, in restaurants en cafés voornamelijk zeepdispensers te vinden.

Extra schuimend effect moet je overtuigen 

Zeep

Een (opgedroogd) stuk zeep is dus hygiënisch, maar is zeep oppompen een nog schonere keuze? ‘Je zou denken van wel,’ stelt dr. Wu, ‘maar er zijn verschillende soorten vloeibare handzeep, met andere samenstellingen. De een bevat hydraterende ingrediënten, waardoor de huid minder trekkerig en droog aanvoelt na het wassen, in de ander zitten ontvettende of antibacteriële bestanddelen.’

Handzeep kan je ook doen gelóven in zijn hygiënische werking, en niet zonder risico: ‘Sommige pompjes bevatten cocamidopropyl betaine, een optische schuimmaker die je het gevoel geeft dat je je huid extra schoonmaakt. Het heeft geen toegevoegde hygiënische werking. Het is echter wel een allergeen die wij als oorzaak van eczeem zien’, duidt de dermatoloog.

Niet alle zeeppompjes zijn schoon

Over schuim gesproken: ook het wolkje zeep dat voornamelijk uit dispensers op openbare plaatsen komt, is minder betrouwbaar. Een ander onderzoek wees namelijk uit dat schuimzepen (aerosolvormige vloeibare soorten) ‘microbiële handflora minder effectief elimineren’ dan vloeibare zepen.

Vergeten we niet aan te tikken dat je een zeepdispenser vaak aanraakt, en dat het materiaal van het pompje niet bacteriewerend is, althans minder dan een stuk handzeep. Het advies is daarom om je zeepflesje dagelijks schoon te maken. Maar ook voor een stuk zeep geldt een bijkomend advies, stelt dr. Wu: ‘Het is beter om je handen 20 seconden of langer te wassen met vaste zeep.’

Blokzeep is véél duurzamer

Zeep

Het milieuaspect is nog niet eens genoemd, dat er steeds meer consumenten en bedrijven voor blokken zeep kiezen. Volgens de Nederlandse milieuorganisatie Plastic Soup Foundation gebruikt de wereldbevolking per minuut één miljoen niet-afbreekbare plastic flesjes. Het grootste deel daarvan eindigt op vuilnisbelten, in de natuur en in de oceanen. De navulverpakkingen van plastic zijn evenzeer vervuilend.

Ook dr. Wu stelt dat blokzeep de duurzame keuze is: ‘Een Zwitserse studie uit 2009 toonde aan dat de ecologische voetafdruk van vloeibare zepen 25 procent hoger was dan die van blokzeep. Er is vijf keer meer energie nodig om vloeibare zeep te maken en twintig keer meer energie om het in een plastic fles te verpakken, in vergelijking met vaste zeep.’

Conclusie: beide zijn hygiënisch, maar er is maar één milieubewuste keuze

Zowel met een blok zeep als met vloeibare handzeep kun je je handen doeltreffend wassen, zolang je het blok zeep maar niet in een plas water laat liggen en het pompje van de vloeibare zeep schoonmaakt. Maar wat betreft het milieu maakt de keuze tussen vloeibare en vaste zeep wel degelijk verschil.

bron: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/vloeibare-zeep-of-een-blokje-wat-is-beter/

Over Francis Wu

‘In mijn dermatologiepraktijk vragen mensen me vaak naar huid verbeterende producten. Omdat ik wil dat je als gebruiker kunt vertrouwen op het middel dat je smeert, heb ik een eigen skincare lijn ontwikkeld: Iconic-Elements. Een complete huidverzorgingslijn die eruit springt omdat het (evidence-based) werkt!’ 

Nu je hier bent

In sommige cosmetische huidverzorging producten zijn plastic microdeeltjes verwerkt. Dit zijn  met het blote oog niet te zien, maar komen na het wassen/douchen via onze riolering in onze rivieren, zeeën en oceanen terecht. Dit heeft impact op onze ecologisch systeem, daar de zeedieren de microplastic voor voedsel aanzien, eindigt dit vaak ook op onze eigen bord als onderdeel van de voedselketen.

Het is daarom de verantwoordelijkheid van de cosmetische fabrikanten om producten te vervaardigen die vrij zijn van micro-plastic. De plasticfoodfoundation.org is een stichting die zich bezig houdt met het identificeren van schadelijke ingrediënten voor ons milieu. Met de app Beat the Microbead kan eenvoudig opgezocht worden of een product microplastic bevat.

We zijn dan ook heel trots op onze nieuwe internationale erkenning ZERO PLASTIC INSIDE. Al onze ingrediënten die we in onze huidverzorgingslijn gebruiken zijn microplastic vrij. Om in aanmerking te komen moeten alle ingrediënten gescreend worden en alleen dan ontvangt je dit certificaat.

Zeep Holistisch Skincare Line Zero Plastic Iconic Elements

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.