Waarom huidverzorging voor mannen anders is: En een dermatopsychologisch perspectief

Heb je je ooit afgevraagd waarom huidverzorging voor mannen niet altijd hetzelfde effect hebben als op vrouwen? Als dermatoloog merk ik dat de huidverzorging voor mannen vaak verschilt van die voor vrouwen. Dit heeft te maken met genetische verschillen, specifieke huidaandoeningen en de manier waarop mannen huidverzorging benaderen. Mannen hebben hun eigen unieke huidverzorgingsbehoeften, die soms over het hoofd worden gezien.

In deze blog gaan we verschillen onder de loep te nemen zoals huidstructuur, huidaandoeningen die meer bij mannen voorkomen en enkele praktische tips te delen die mannen kunnen helpen bij het ontwikkelen van een effectieve huidverzorgingsroutine.

De huidstructuur van mannen verschilt aanzienlijk van die van vrouwen, niet alleen in dikte maar ook in samenstelling en functie. Laten we eens kijken naar hoe mannenhuid zich onderscheidt van vrouwenhuid.

Mannen hebben over het algemeen een huid die ongeveer 25% dikker is dan die van vrouwen, voornamelijk vanwege de hogere niveaus van collageen. Dit geeft hun huid meer stevigheid en elasticiteit, waardoor de tekenen van veroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes, minder snel zichtbaar zijn.

Qua talgproductie zitten mannen ook anders in elkaar; ze produceren meer huidolie dankzij hun hogere testosterongehalte. Hoewel dit voordelen kan hebben, zoals het behouden van een gehydrateerde en jong uitziende huid, brengt het ook uitdagingen met zich mee, zoals een grotere kans op een vette huid en acne, vooral gedurende de tienerjaren en de jongvolwassenheid.

De structuur van mannenhuid is ook dikker, wat zorgt voor meer robuustheid maar tegelijkertijd een grovere uitstraling kan geven. Dit kan leiden tot grotere poriën en een ruwere textuur in vergelijking met vrouwenhuid.

Dan is er het scheren; een dagelijkse routine voor veel mannen die de huid extra kan belasten. Dit kan resulteren in scheerirritatie, ingegroeide haartjes en scheerbrand. Scheren verwijdert ook de bovenste huidlaag, waardoor de nieuwe huid gevoeliger kan zijn en extra verzorging nodig heeft.

Mannen hebben ook meer zweet- en geurklieren, waardoor hun huid meer geneigd is tot zweten. Dit kan, indien niet goed gereinigd, bijdragen aan een hoger risico op huidinfecties en lichaamsgeur.

Tot slot is er de UV-gevoeligheid; ondanks de dikkere huid van mannen biedt dit niet noodzakelijkerwijs meer bescherming tegen UV-stralen. Mannen hebben een hogere incidentie van huidkanker, wat het belang van zonbescherming benadrukt, ongeacht het geslacht.

Huidverzorging Voor Mannen

Voor effectieve huidverzorging is het cruciaal dat mannen producten kiezen die zijn afgestemd op hun unieke huidbehoeften, rekening houdend met hun hogere talgproductie, dikte, en textuur van de huid. Regelmatige reiniging, hydratatie, zonbescherming en aangepaste oplossingen voor specifieke huidproblemen zijn essentieel voor het onderhouden van een gezonde huid.

Er zijn verschillende huidziekten die vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. Dit kan te maken hebben met hormonale, genetische, immunologische of omgevingsfactoren. Hier zijn enkele voorbeelden van zulke huidziekten:

Plaveiselcelcarcinoom: een vorm van huidkanker die ontstaat uit de opperhuid. Het kan zich presenteren als een rode, schilferige, bloedende of zweervormige plek, meestal op aan zonlicht blootgestelde gebieden. Mannen hebben een hoger risico op plaveiselcelcarcinoom dan vrouwen, mogelijk door meer blootstelling aan UV-straling, roken, alcoholgebruik en een lagere immuniteit.

Rosacea: een chronische ontsteking van de huid in het gezicht, die zich kenmerkt door roodheid, verwijde bloedvaatjes, bultjes en puistjes. Rosacea komt vaker voor bij vrouwen, maar is vaak ernstiger bij mannen. Mannen kunnen ook last hebben van rhinophyma, een verdikking en vervorming van de neus door overmatige groei van talgklieren en bindweefsel.

Seborrhoïsch eczeem: een huidaandoening met roodheid en schilfering, vooral in het gezicht en op het behaarde hoofd. Seborrhoïsch eczeem wordt mogelijk veroorzaakt door een overmatige groei van een gistsoort, Malassezia, die normaal op de huid aanwezig is. Mannen hebben meer kans op seborrhoïsch eczeem dan vrouwen, mogelijk door een hogere talgproductie, stress, verminderde weerstand of genetische factoren .

Alopecia androgenetica: een vorm van haaruitval die wordt beïnvloed door mannelijke hormonen, androgenen. Het begint meestal met het terugtrekken van de haarlijn bij de slapen en de kruin, en kan leiden tot volledige kaalheid bij mannen. Vrouwen kunnen ook alopecia androgenetica hebben, maar meestal in een mildere vorm, met een diffuse haarverdunning over de hoofdhuid. Alopecia androgenetica heeft een sterke erfelijke component .

Acne: een huidaandoening met ontsteking van de talgklieren, die zich uit in mee-eters, puistjes en soms littekens. Acne komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, vooral in de puberteit. Dit komt door de hogere productie van mannelijke hormonen, die de talgklieren stimuleren. Acne kan ook op latere leeftijd voorkomen, bijvoorbeeld door stress, medicatie of erfelijke factoren

Psoriasis: een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening met rode, schilferige plekken, die soms jeuken of pijn doen. Psoriasis kan overal op het lichaam voorkomen, maar vooral op de ellebogen, knieën, hoofdhuid en nagels. Psoriasis komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, mogelijk door een verschil in immuunreactie of genetische factoren . Psoriasis kan verergeren door stress, infecties, medicijnen of alcohol. 

Veel mannen hebben de neiging om hun huidverzorging te beperken tot het wassen van hun gezicht met water, soms met een blokzeep, of zelfs helemaal over te slaan. Dit komt vaak door de invloed van culturele stereotypen, die een uitgebreide huidverzorgingsroutine als iets vrouwelijks of overbodigs beschouwen.

De invloed van deze stereotypen is niet te onderschatten. Ze scheppen een beeld waarin huidverzorging voor mannen als onnodig of zelfs onmanlijk wordt gezien, waardoor sommigen zich ongemakkelijk voelen bij het idee van het gebruiken of kopen van huidverzorgingsproducten. Dit kan ertoe leiden dat mannen de verzorging die hun huid nodig heeft, negeren, met de onterechte gedachte dat hun huid van nature veerkrachtig is en geen extra aandacht vereist.

Deze minimalistische benadering van huidverzorging kan echter nadelige gevolgen hebben voor de huidgezondheid en het uiterlijk van mannen. Door de huid niet goed te reinigen, te hydrateren en te beschermen, kan de huid sneller verouderen, droog of vet worden, geïrriteerd of ontstoken raken, en vatbaar worden voor acne, eczeem, huidkanker en andere huidproblemen.

Collageen speelt een cruciale rol in het huidverouderingsproces, met een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben van nature een dikkere collageenlaag in hun huid, wat bijdraagt aan een hogere dichtheid van collageen. Dit betekent dat tekenen van veroudering, zoals rimpels en verlies van huidelasticiteit, vaak later verschijnen bij mannen dan bij vrouwen. Dit latere begin van huidveroudering bij mannen heeft ertoe geleid dat velen van hen huidverzorgingsproducten niet routinematig in hun verzorgingsroutine opnemen, simpelweg omdat ze de noodzaak ervan in hun jongere jaren niet hebben ervaren.

De natuurlijke afname van collageen productie begint echter voor zowel mannen als vrouwen rond dezelfde leeftijd, ongeveer vanaf 30 jaar. Vanaf dit punt kan het niveau van collageen elk jaar met zo’n 1% afnemen. Ondanks deze afname, zorgt de oorspronkelijk dikkere collageenlaag en hogere dichtheid bij mannen ervoor dat de effecten van veroudering minder snel en minder opvallend zijn vergeleken met vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie. Dit geleidelijke proces resulteert uiteindelijk in de zichtbare tekenen van huidveroudering.

Huidverzorging Voor Mannen

Een studie, uitgevoerd door onderzoekers van The Procter & Gamble Company, hebben zich ook op de verschillen tussen mannen en vrouwen in hun houding en gewoonten met betrekking tot huidverzorging gericht. De studie onderzocht echter de huidverzorgingsbehoeften die zowel mannen als vrouwen hebben, zoals de behoefte aan behandeling van droge huid en het gebruik van vochtinbrengende middelen.

Het onderzoek omvatte een vragenlijst die werd ingevuld door 303 mannen en 313 vrouwen, gericht op hun perceptie van hun huidconditie, huidverzorgingsgewoonten, en houdingen ten opzichte van cosmetische ingrepen. De resultaten toonden een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen in het gebruik van huidverzorgingsproducten voor het lichaam. Vrouwen gebruiken vaker een product voor lichaamsverzorging dan mannen.

Desondanks was een droge huid een veelvoorkomende zorg voor beide geslachten, en vochtinbrengende crème werd erkend als de beste behandeling. Mannen bleken echter minder geneigd om vochtinbrengende crème te gebruiken, vaak vanwege de perceptie dat het te veel tijd kost. Opmerkelijk was dat mannen eerder geneigd waren om voor hun droge huid een dermatoloog te raadplegen dan vrouwen.

  1. Reinig en was je huid dagelijks: Gebruik een milde reiniger om vuil, overtollige olie en verontreinigende stoffen te verwijderen. Twee keer per dag is genoeg om je acne probleem te verminderen en je huid schoon te houden.
  2. Hydrateer regelmatig: Kies voor een crème of een zalf om de huid gehydrateerd te houden. Verschil tussen die twee hangt af hoe droog je huid is. Is je huid normaal tot vettig dan is een crème geschikt, maar is het droog en trekkerig, gebruik dan een zalf.
  3. Bescherm tegen de zon: Gebruik dagelijks zonnebrandcrème om de huid te beschermen tegen UV-stralen. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Dagelijks diagnosticeer ik op mijn dermatologische spreekuur huidkanker bij patiënten. Het komt regelmatig voor dat ik bij een persoon in de loop van de tijd meerdere huidkankers zie. De jongste patiënt is 6 jaar oud, bij 1 patient ruim 60 huidkankers geconstateerd en verwijderd.
  4. Behandel specifieke problemen: Gebruik gerichte behandelingen voor problemen zoals acne, roodheid of droge huid.
  5. Scheer slim: Gebruik een scherp scheermesje, scheer met de haargroei mee en gebruik een verzachtende scheergel.
Meer Over Baardharen

Begin je dag met een verfrissende start door je huidverzorgingsroutine in te luiden met de Cleansing Lotion en Cleansing Milk van Iconic Elements. Start met de Cleansing Lotion als eerste stap om je huid te ontdoen van onzuiverheden en overtollig talg. Ga verder met de Cleansing Milk als tweede stap, die zorgt voor een diepe reiniging en je huid fris en gehydrateerd achterlaat.

Vervolg met een dagcrème die een natuurlijke UVA-filter bevat om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen, waardoor je het risico op vroegtijdige veroudering en zonschade minimaliseert. Deze stap helpt je huid gezond, beschermd en stralend te houden gedurende de dag.

Sluit je dag af door je huid grondig te reinigen met de Cleansing Lotion en Cleansing Milk van Iconic Elements. In de avond is het cruciaal om alle sporen van de dag te verwijderen. Volg de stappen van de reiniging om ervoor te zorgen dat je huid vrij is van de opgebouwde onzuiverheden.

Na de reiniging is het een perfect moment om je huid extra te verzorgen met het Firming Booster Serum. Dit serum is ideaal om je huid te verwennen en tekenen van fijne lijntjes te verminderen. Het helpt om je huid te verstevigen en te revitaliseren.

Eindig je avondroutine met een voedende nachtcrème rijk aan co-enzym Q10. Deze krachtige antioxidant ondersteunt het nachtelijke herstelproces van je huid, waardoor je ontwaakt met een vernieuwde en verjongde uitstraling. Deze stap zorgt ervoor dat je huid optimaal kan profiteren van de herstellende kracht van de nachtrust.

Huidverzorging Voor Mannen
Bezoek onze webshop
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.