Wat is beter, een uitgebreide huidverzorgingsroutine of simpel houden?

Verzorging van je huid wordt vaak geadviseerd door huidspecialisten en gepromoot door cosmetische huidverzorging branche. De gedachte hierachter is het herstel en verbetering van de dagelijkse ‘wear and tear’ van je huid. Je huid wordt door verschillende factoren van buitenaf en binnenuit (voeding, hormonaal, stress, slaapgebrek) beïnvloedt. Recentelijk is er een onderzoek gepubliceerd over wat de beste verzorgingsroutine is voor je huid: simpel of uitgebreid.

Zoveel huidverzorgingsroutines en keuzes?

Er zijn zoveel verschillende producten en huidverzorgingsroutines. Denk aan verschillende trends op social media, ik-heb-het-van-mijn moeder geleerd en van je dermatoloog: smeer-maar-vaseline routine. Wat moet ik nou doen, hou ik het simpel of is een uitgebreide ritueel beter? Gelukkig is er onderzoek naar gedaan.

Zweeds onderzoek, wat is nou beter?

In 2020 gepubliceerd onderzoek probeerde Zweedse onderzoekers deze vraag te beantwoorden. Negenenveertig vrouwen met de leeftijd tussen 25-55 jaar jong werden verdeeld in twee groepen. 

Groep 1 (AR), geavanceerde huidverzorgingsroutine 5-stappen:  cleanser / toner / oogcrème / serum / dag- of nachtcrème, in de ochtend en avond.

Groep 2 (SR), simpele routine: een keer per dag een Cleanser en een Dagcrème.

Bij aanvang van het onderzoek en na 4 weken werden verschillende parameters gedocumenteerd, oppervlakkige en diepe huid hydratatie, pigment, rimpels (kraaienpoten en nasolabiale gezichtsplooien) en huidporiën grootte.

Conclusie van het onderzoek

De hydratie van de huid, pigmentvlekken, rimpels en huid poriën werden bij aanvang en na 4 weken gemeten.

De resultaten lieten zien dat een uitgebreide huidverzorging 2 x per dag routine beter was dan een simpele verzorging.  Huidhydratie was in de geavanceerde (AR) groep met 92% versus 16% in de simpele (SR) groep verbeterd.

Pigment vlekken vermindering was 11.7% minder in de AR groep en -2.7% in de SR groep.

Rimpels (kraaienpoten en nasolabiale plooien), in de AR kraaienpoten groep was 7.3% minder plooien versus 2.5% meer rimpels in de SR groep. Nasolabiale plooien verminderde in beide groepen, 10.7% in de AR en 8.3% in de SR simpele routine groep.

En tenslotte huid ruwheid en poriën grootte. In de AR groep was de huid – 9.1% minder ruw en – 14.4% minder groot. In de SR groep waren de verschillen minder groot.  -1.7% Minder ruwe huid en – 1.2% minder grote poriën.

De studie toonde een huid verbetering op alle punten als je de huid intensiever verzorgt en waren de vrouwen in groep 1 ook meer tevreden met hun huid dan groep 2.

Een uitgebreide routine is beter dan een simpele huidverzorging

Kanttekening van dr. Francis Wu.

Deze studie geeft meer inzicht over huidverbetering als je de huid intenser behandeld door de routine uit te breiden. Er zijn niet veel studies die dit hebben onderzocht. Echter zijn er enkele kanttekeningen.

De studie groepen waren klein, slechts 49 personen in totaal. Ik ben ook benieuwd wat de huid resultaten zal zijn als de periode langer was geweest, bijvoorbeeld na 3 maanden in plaats van 4 weken. Collagene stimulatie in de huid begint dan beter op gang te komen.

De ene cosmetisch ingrediënt is de andere niet. De vraag is of de resultaten anders waren als je andere huidverzorgings ingrediënten had onderzocht. Siliconen geven een instant vermindering van je rimpels door de oppervlakkige (epidermale) huidrimpels op te vullen. Terwijl je het liefst een collagene stimulatie in de lederhuid wilt hebben. Een meetcamera op de huid kan deze verschil niet maken. Een invasieve huidbiopt daarentegen wel, maar dat geeft weer cosmetische bezwaren.

En persoonlijk zou ik naast een grotere groep ook een heterogene vrouwen groep willen includeren. Een Aziatische vrouw heeft andere huideigenschappen en wensen dan een blanke vrouw. Dat geldt ook voor vrouwen uit het Midden-Oosten of vrouwen met een donkere huid.

Huidverzorgingsroutine Resultaten Iconic Elements

Literatuur

Messaraa C, Robertson N, Walsh M, Hurley S, Doyle L, Mansfield A, Daly L, Tansey C, Mavon A. Clinical evidence of benefits from an advanced skincare routine in comparison with a simple routine. J Cosmet Dermatol. 2020 Aug;19(8):1993-1999.

Over Francis Wu

‘In mijn dermatologiepraktijk vragen mensen me vaak naar huidverbeterende producten. Omdat ik wil dat je als gebruiker kunt vertrouwen op het middel dat je smeert, heb ik een eigen skincare lijn ontwikkeld: Iconic-Elements. Een complete huidverzorgingslijn die eruit springt omdat het (evidence-based) werkt!’ 

Nu je hier bent

Parabenen heeft geen goede reputatie  en  tijdens mijn spreekuur krijg ik regelmatig vragen hierover.

Parabenen zijn preservatieven, ookwel conserveringsmiddelen genoemd. Een synthetisch stofje gemaakt door carbonzuur te laten reageren met alcohol (esterificatie). In de natuur komt parabenen nauwelijks voor. Het is een misleidende claim dat parabenen verkregen kan worden uit groente en fruit. Parabenen worden vooral gebruikt als conserveringsmiddelen in de farmaceutische- en cosmetica industrie, voedingsmiddelen en overige. Hun antimicrobiële eigenschappen zijn het meest effectief tegen schimmels en grampositieve bacteriën, zoals staphylococcus Aureus. Voor meer: Parabenen, wat is nou het probleem?

Volg Ons Iconic Elements Of Instagram En Facebook
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Aanbevolen berichten

Haar
Geen onderdeel van een categorie

Biologische haargroei processen

Op 15 juni 2019 geeft dr. Francis Wu een lezing aan collega dermatologen over biologische haargroei processen op de halfjaarlijkse NCVD symposium, waar hij als

Lees meer »
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.