Wat is beter voor je huid een koude of een warme douche?

Het nemen van een koude of een warm douche is meer dan alleen een dagelijks hygiënisch ritueel. Het kan zowel ‘s ochtends een oppepper zijn om de dag goed te beginnen, als ‘s avonds een ontspannend moment om de dag af te sluiten. Het kan zelfs zorgen voor een beter gevoel wanneer je uit de douche stapt dan wanneer je erin stapte. Echter, heb je je ooit afgevraagd of de temperatuur van de douche invloed heeft op je lichaam?

Je temperatuur sensoren in de huid

Je huidtemperatuur is, ligt rond 30-36 graden Celsius en kan tot 12 graden verschillen afhankelijk van de lokalisatie waar je het meet. Wang en lippen zijn het meest gevoelige voor temperatuur.


In onze huid zijn er receptoren die verantwoordelijk zijn voor de waarneming van temperatuur. Er zijn twee soorten receptoren: warmte receptoren en koude receptoren. Koude receptoren bevinden zich dichter bij de oppervlakte van de huid dan warmte receptoren. Op de onderarm zijn er bijvoorbeeld 7 koude receptoren per 100 mm2, terwijl er slechts 0,24 warmte receptoren zijn op dezelfde oppervlakte. Dit betekent dat ons lichaam veel gevoeliger is voor koude prikkels dan voor warmte prikkels.

De warmte receptoren zijn: Transient receptor potential vanilloid 1-4  (TRPV 1,2,3 en 4). Er zijn ook bepaalde stoffen die de warmte huidsensoren laten prikkelen. Een voorbeeld TRPV1 reageert op capsaicine, de actieve component van een hete peper. Maar ook allicin en diallyl sulfide uit knoflook, piperine ui zwarte pepper en gingerol van gember.  Warmte pijn begint bij 44á´¼C, 1 ste graads brandwond bij 48á´¼C en 2de graads 55á´¼C .

De koude receptoren in onze huid worden aangeduid als transient receptor potential cation channel M8 (TRPM8) en transient receptor potential ankyrin 1 (TRPA1). Wanneer een stof zoals menthol op de huid wordt aangebracht, stimuleert het de TRPM8-koudereceptor, waardoor een gevoel van koelte ontstaat. Bij temperaturen lager dan -10°C vormen zich ijskristallen in de huidcellen, wat kan leiden tot bevriezing van de huid en weefsels.

Koude

Een grappig weetje over tijgerbalsem

Tijgerbalsem is bij de meeste mensen bekend als middel om de spieren te ontspannen en lokale pijn in spieren en gewrichten te verlichten. Dit populaire product bevat twee actieve ingrediënten: kamfer en menthol. Kamfer heeft de unieke eigenschap om zowel warmte- (TRPV1,3) als koudereceptoren (TRPM8) te activeren. Hierdoor kan het verlichting bieden bij verschillende soorten pijn. Menthol daarentegen stimuleert alleen de koudereceptor TRPM8 en kan dus vooral verlichting bieden bij pijn die gepaard gaat met koude sensaties. Door deze combinatie van werkzame stoffen kan tijgerbalsem dus voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Een koude douche

Een koude douche in de ochtend is voor de meesten van ons een behoorlijk onaangename manier om de dag te beginnen. Toch zijn velen in de verleiding gekomen om de gewoonte over te nemen. Onderdompelen in koud water heeft vermeende gezondheidsvoordelen heeft, zowel fysiek als mentaal.

Oorsprong koude douche

De oorsprong van een koude douche werd voor het eerst uitgevoerd om gezondheidsredenen in het begin van de 19e eeuw. Artsen behandelde hiermee ‘krankzinnigen’ om “hete, ontstoken hersenen af ​​te koelen en angst in te boezemen om de onstuimige wil te temmen”.

Halverwege de 19e eeuw realiseerden de Victorianen zich dat de douche andere functies had, namelijk wassen. Het zou nog beter zijn als het water warm was. Zo veranderde de douche van een anderhalf uur durende mentale reset therapie naar een middel dat aangenaam was en ongeveer vijf minuten duurde.

Wat is het effect van een koude douche op je lichaam

Douche Koude

Een Nederlandse studie onderzocht een groep van ruim 3.000 mensen in de maand december. Ze werden in vier groepen verdeeld en gevraagd elke dag een warme douche te nemen. Groep een werd gevraagd om het te beëindigen met 30 seconden koud water (10ᴼC), groep twee 60 seconden afdouchen met koud water en groep drie met 90 seconden koud water. De controlegroep mocht genieten van alleen een warme douche. De deelnemers werd gevraagd dit protocol een maand te volgen.

Na een follow-up periode van drie maanden werd ontdekt dat degenen die koud water hadden gebruikt, een vermindering van 29% in zelfgerapporteerd ziekteverzuim op het werk hadden. Opvallend genoeg had de duur van het koude watergebruik geen invloed op het ziekteverzuim. Bovendien vonden 64% van de deelnemers het koudwaterregime zo prettig dat ze er na een maand nog mee doorgingen! Een mogelijke verklaring hiervoor is de stimulatie van het eigen immuunsysteem.

Deze studie zag een 350% stijging van je lichaams stofwisseling na onderdompeling in koud water (14 ℃). Stofwisseling is het proces waarbij je lichaam wat je eet en drinkt omzet in energie, dus een hoger stofwisseling hoe meer verbrande energie. Dit kan helpen bij afvallen.

Een warme douche

Dat heeft ook enkele voordelen voor het lichaam. Warme douches ontspannen de spieren en in de avond kan het gevoel van vermoeidheid opwekken en slaap verbeteren. Ook warm water bevordert de bloedsomloop in de huid en spieren.

Wel heeft een warme douche minder voordelen dan een koude douche.

Voor je huid

Koud of warm water heeft invloed op je huidbarrière functie en transepidermaal waterverlies (TEWL). Hoe hoger de TEWL hoe meer vocht je uit de huid verliest en hoe slechter de barrière functie van je huid is.

Een studie uit 2000 toonde de impact van water temperatuur verschillen op de huidbarrière. Zowel warm en koud verhoogde de TEWL uit de huid en ook de huid zuurgraad verhoogd. Bij warm water meer TEWL en een lichte stijging van je zuurgraad (pH) in vergelijking met koud water. De combinatie van verstoring van je huid zuurgraad en TEWL kunnen leiden tot verstoring van je huidbarrière. Met name voor mensen met een gevoelige, droge en/of eczemateuze huid kan dat een verschil uitmaken. Voor hun is het beter om minder warm en kort te douchen. Meer over wat je meer kan doen tegen een droge huid

Natural Moisturizer Cream: Een Drievoudige Werking voor de Droge Huid

Droge huid kan jeuk, schilfering en ongemak veroorzaken. Het is essentieel om je huid gehydrateerd te houden, vooral in droge klimaten. Onze Natural Moisturizer Cream biedt de juiste oplossing met zijn unieke drievoudige werking.

  1. Natuurlijke Balsem: Onze crème bevat een rijke, natuurlijke balsem die de huid diep hydrateert en herstelt. Het voorkomt vochtverlies en houdt je huid soepel.
  2. Ceramide en Squalane: Deze ingrediënten helpen om de natuurlijke barrière van je huid te versterken, wat essentieel is om vocht vast te houden en droogheid te voorkomen.
  3. Glycerine: Glycerine trekt vocht aan en houdt het vast in de huid, waardoor je huid langdurig gehydrateerd blijft.

Voor een huid die er gezond en stralend uitziet, is hydratatie de sleutel. Probeer onze Natural Moisturizer Cream

Dus

Zowel koude als warme douches hebben elk hun eigen unieke voordelen en het hangt af van wat je wilt bereiken en je persoonlijke voorkeur. Hoewel de meesten van ons de voorkeur geven aan een heerlijk warme douche, kan een lauwe of koude douche eigenlijk beter zijn voor je lichaam. Het nemen van een koude douche kan helpen om een onrustige huid te verminderen, de natuurlijke oliën in de huid te behouden en mogelijk bij te dragen aan gewichtsverlies.

Aan de andere kant ,als je moeite hebt om in slaap te vallen of een onrustige slaap hebt, kan een warme douche voor het slapengaan helpen om je spieren te ontspannen en je geest te kalmeren, wat kan leiden tot een betere nachtrust. Kortom, de temperatuur van je douche kan meer invloed hebben dan je zou denken!

Nu je hier bent

De winter is voorbij en je dikke sjaal en zware parka wordt verruild voor een lichtere jas. Net als verandering van je kleding past je huidverzorgingsroutine aan. De droge, koude lucht buiten en de warme, droge verwarmingshitte binnen kunnen in de wintermaanden grote effecten hebben op je huid.

De winter en onze huid, wat gebeurt er?  De winterkou, wind, weinig zon, verwarming & lagere luchtvochtigheid, mogelijk dat je langer en warmer doucht of vaker in bad hebben invloeden op onze huidbarrière. Dit leidt tot verminderde hydratatie van je bovenste laag van je opperhuid, de zuurgaad (pH) van je huid stijgt en door de lagere temperatuur ga je minder zweten. In de winter wordt er ook minder ceramide in je talg gevormd, een lipide (vet) wat voor 50% van je talgsamenstelling bestaat. Dit heeft tot gevolg dat je huid droger wordt.

Meer over lente huidverzorging

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.