Wat is een peptide en is het nou zinvol?

Peptiden zijn tegenwoordig een populaire en veelbesproken ingrediënt in de wereld van huidverzorging. En met goede reden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat peptiden enkele positieve eigenschappen hebben als het gaat om het verbeteren van de conditie van de huid. Zo kunnen ze de collageenproductie in de huid stimuleren, wat kan leiden tot een vermindering van fijne lijntjes en rimpels. Bovendien kunnen peptiden helpen bij het verminderen van pigmentvlekken, wat vooral gunstig is voor mensen met een huid die gevoelig is voor verkleuringen.

Peptide

Maar de vraag blijft, zijn peptiden echt zo magisch als ze worden geprezen in de wereld van huidverzorging? Er zijn nog steeds veel onbeantwoorde vragen over de effectiviteit van peptiden en er is nog veel onderzoek nodig om de ware voordelen en nadelen ervan te begrijpen. Bovendien is het belangrijk op te merken dat niet alle peptiden hetzelfde zijn en dat sommige misschien meer voordelen bieden dan andere.

Het is dus belangrijk om een goede kennis te hebben van de verschillende soorten peptiden en hun effecten op de huid, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van huidverzorgingsproducten.

Wat is een peptide?

Peptiden zijn in feite korte ketens van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Ze hebben elk hun eigen specifieke eigenschappen en unieke structuur. Het is deze structuur die bepaalt hoe het peptide zal interageren met andere moleculen in de huid en hoe het zijn effect zal uitoefenen.

Wanneer peptiden worden aangebracht op de huid, fungeren ze als boodschappers die specifieke signalen afgeven om bepaalde cellen in de huid te activeren of juist te remmen. Sommige peptiden stimuleren bijvoorbeeld de aanmaak van collageen in de huid, terwijl andere peptiden juist een signaal afgeven om de vorming van pigment te remmen.

Door deze verschillende functies zijn peptiden veelzijdig inzetbaar in de huidverzorging. Ze kunnen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels, de huidtextuur verbeteren, de huid hydrateren en de teint egaliseren.

Een ander belangrijk aspect van peptiden is dat ze geschikt zijn voor mensen met een gevoelige huid. In tegenstelling tot sommige andere actieve ingrediënten, zijn peptiden over het algemeen mild en hebben ze weinig bijwerkingen.

De ene peptide is de andere niet!

Peptides zijn onder te verdelen in 4 hoofdgroepen.

Signaal peptiden – geven een signaal af en stimuleert collageen productie in de lederhuid. De geactiveerde fibroblasten in de huid worden aangezet om collageen te vormen.

Enzym remmende peptiden –  de een blokkeert proteolytische enzymen ook wel matrix metalloproteinase (MMP) genoemd en stimuleert je huid collageen productie. Een ander enzym remmende peptide remt pigmentvormende tyrosinase activiteiten.

Neurotransmitter remmende peptiden – blokkeert neurotransmitters waardoor er bijvoorbeeld minder spierbewegingen plaatsvinden. Denk aan een soort botox huidcrème.

Drager peptiden – transporteren sporenelementen zoals koper en magnesium, voor bijvoorbeeld betere wondgenezing.

Eigenschappen van een goede peptide

Om het goed te laten werken moet een peptide wel aan enkele belangrijke eisen voldoen.

Een heel belangrijke, een paradepaardje van mijn opleider professor Bos (AMC – Amsterdam), is dat een stofje kleiner dan 500 dalton moet zijn om door de huid te kunnen dringen. Dalton is een moleculair gewicht van een stofje. Als het groter is dan 500 dalton dan is het stofje te groot om door de opperhuid te dringen. Hierdoor bereikt het de lederhuid niet en is er geen werking.

Andere peptide eis is, stabiliteit. Het moet niet zo fragiel zijn dat het uit elkaar valt door contact met lucht, ultraviolette zonnestralen of in een cosmetisch product waarin een peptide zich in bevindt.

Ook niet onbelangrijk is binding affiniteit met een cel. De meeste peptide zijn lineair, ook wel langwerpig en heeft enkele raakpunten met een cel receptor. Anders is een cyclische ronde peptide dat past beter in een receptor en heeft meerdere raakpunten (zie foto hieronder). Meerdere raakpunten zorgen voor betere cel activatie en productie van bijvoorbeeld collageen.

Dus als een peptide bijvoorbeeld niet in het juiste celmembraan bindt, blijft het signaal uit en heeft het geen effect. Zelfs als je de beste kwaliteit peptiden en de meest geschikte cel hebt, zullen de gewenste effecten uitblijven als de interactie tussen de peptide en de celmembraan niet goed verloopt.

Peptide Lineair Of Circulair Iconic Elements
Lineaire Peptide Verschil Met Ciclopeptide

Dus, terwijl het idee van “magische” huidverzorging wellicht overdreven is, zijn peptiden zeker een veelbelovende toevoeging aan je huidverzorgingsroutine. Met hun unieke eigenschappen en veelzijdigheid kunnen ze helpen bij het bereiken van een gezonde, stralende huid.

Peptiden zijn korte ketens van aminozuren die specifieke signalen aan de huidcellen geven om bepaalde functies uit te voeren, zoals het stimuleren van collageenproductie of het remmen van pigmentvorming. Retinol, een vorm van vitamine A, werkt door celvernieuwing te versnellen en de collageenproductie te verhogen, maar kan irritatie veroorzaken bij sommige huidtypes. Vitamine C, een krachtige antioxidant, richt zich op pigmentatie en beschermt de huid tegen oxidatieve stress. Peptiden worden gezien als milder en hebben de unieke eigenschap om zeer gerichte signalen aan huidcellen te geven, wat ze een aanvulling maakt op de traditionele ingrediënten.

Cyclische peptiden hebben een ringvormige structuur die hen een betere binding affiniteit geeft met celreceptoren in vergelijking met lineaire peptiden, die een langwerpige structuur hebben. Deze ringvorm zorgt ervoor dat cyclische peptiden beter in de celreceptor passen en meerdere raakpunten hebben, wat leidt tot effectievere celactivatie en bijvoorbeeld de productie van collageen. Dit maakt cyclische peptiden potentieel effectiever in het bereiken van gewenste huidverzorgingseffecten zoals verbeterde huidelasticiteit en verminderde fijne lijntjes.

De effectiviteit van peptiden hangt grotendeels af van hun vermogen om door de opperhuid te dringen en de lederhuid te bereiken waar ze hun functie kunnen uitoefenen. Peptiden met een molecuulgewicht kleiner dan 500 dalton hebben een grotere kans om door de huid te penetreren. Moleculen groter dan 500 dalton hebben moeite om de huidbarrière te passeren, waardoor hun potentieel effect aanzienlijk wordt verminderd. Daarom is het cruciaal dat peptiden klein genoeg zijn om effectief in de huid te absorberen.

Peptiden moeten stabiel zijn in de formulering van huidverzorgingsproducten om effectief te zijn. Instabiele peptiden kunnen afbreken bij blootstelling aan lucht, licht of binnen de formule zelf, waardoor hun effectiviteit afneemt. Stabiele peptiden behouden hun structuur en functie vanaf het moment van aanbrengen tot het bereiken van de huidcellen, wat essentieel is voor het leveren van hun beloofde huidverzorgingsvoordelen zoals het verbeteren van de huidtextuur of het verminderen van tekenen van veroudering.

Hoewel peptiden krachtige ingrediënten zijn die significante voordelen kunnen bieden voor de huid, kunnen ze professionele behandelingen niet volledig vervangen. Professionele huidbehandelingen zoals lasertherapie, microneedling, of chemische peelings bieden diepere, meer intensieve resultaten die niet altijd bereikt kunnen worden met alleen topische producten. Peptiden kunnen echter een uitstekende aanvulling zijn op professionele behandelingen, door de huid thuis te ondersteunen en de resultaten van dergelijke procedures te verlengen.

Iconic Elements Firming Booster serum

Het Firming Booster-serum is met zorg samengesteld, waarbij gebruik is gemaakt van krachtige ingrediënten die de huid aanzienlijk kunnen verbeteren. Dit serum bevat zowel hoog als laag moleculair hyaluronzuur, wat de opname en verspreiding ervan in de bovenste huidlagen optimaliseert.

De actieve bestanddelen omvatten:

  • Bakuchiol: Dit fytochemische stofje staat bekend om zijn vermogen om huidveroudering en pigmentvlekken te verminderen. Het wordt beschouwd als een milde, niet-irriterende vervanger voor vitamine A (retinol).
  • Witte thee-extract: Afkomstig van de jonge knoppen en bladeren van de Camellia Sinensis-struik, is dit extract rijk aan antioxidanten.
  • Cyclopeptide-5: Dit hypoallergene cyclische eiwit, ook wel peptide genoemd, stimuleert biologische huidprocessen, bevordert hydratatie en ondersteunt het weefsel in de dermis. Samen dragen deze ingrediënten bij aan een effectieve verbetering van de huid.
Cyclopeptide-5 Peptide Bakuchiol Witte Thee
Webshop: Firming Booster serum

Literatuur

Gorouhi F, Maibach HI. Role of topical peptides in preventing or treating aged skin. Int J Cosmet Sci. 2009 Oct;31(5):327-45.

Bos JD, Meinardi MM. The 500 Dalton rule for the skin penetration of chemical compounds and drugs. Exp Dermatol. 2000 Jun;9(3):165-9.

Nu je hier bent

Dag in dag uit, gebruiken we routinematig dezelfde huidverzorgingsproducten om onze huid te verzorgen. Echter, geen dag is hetzelfde. Dat geldt ook voor je huid, opeens heb je een droge, geïrriteerde huid, dan is het weer normaal en een ander moment PUKKELS. Ook al is je dieet hetzelfde gebleven en heb je er geen andere verklaringen hiervoor.

De effecten van oestrogeen en progesteron op je huid

Oestrogeen is de sleutel voor een normale werking van de huid. Het wordt geassocieerd met de productie van collageen, hyaluronzuur, grotere huiddikte, verbeterde huidbarrièrefunctie, behoud van de hydratatie van de huid en talgklieractiviteit. Er zijn 3 oestrogenen: estrone (E1), estradiol (E2) (komt ook bij mannen voor) en estriol (E3). In de menopauze neemt de estrone (E1) de overhand, deze disbalans kan klachten geven. Teveel aan estradiol (E2) kan acne veroorzaken. Dus oestrogeen doet heel veel en is vrij complex.

De andere hormoon is progesteron. Het effect van progesteron op de huid is minder duidelijk. Verondersteld is dat progesteron een rol speelt bij huidelasticiteit, talgproductie en net als oestrogeen ook bij huidpigmentatie. Daarnaast heeft progesteron effect op de huiddoorbloeding.

Lees meer over: Timing huidverzorging op basis van je menstruatie cyclus

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.