Wat je moet weten als je een droge huid hebt

Een veelvoorkomend probleem is een droge huid (in het Grieks xerosis cutis). De oorzaken hiervan zijn gure weersomstandigheden, lage luchtvochtigheid ten gevolge van airconditioning of verwarming, frequent douchen en zeepgebruik. Daarnaast kunnen verschillende lichamelijke condities zoals nierfunctie problemen, vertraagde schildklier, erfelijkheid (zoals atopie en ichthyosis vulgaris) en bepaalde medicatie voor acne zoals isotretinoine de huid  droger maken. In een milde vorm is er vaak alleen schilferigheid zonder klachten, maar je kan naast schilferingen ook roodheid, een trekkerig gevoel en zelfs eczeem (asteatotisch eczeem) ontwikkelen.

Eigen huidbarrière

Onze natuurlijke bescherming is de epidermis, de bovenste huidlaag, dat bestaat uit keratinocyten. Ertussen bevinden zich vulstoffen zoals lipiden en eiwitten. Het lipide-deel van de epidermis helpt bij het voorkomen van vochtverlies en bestaat uit ceramide, cholesterol en essentiële vetzuren.

Natural moisturizing factoren (NMF) zijn onze natuurlijke wateraantrekkende stoffen die zich exclusief in het stratum corneum van de bovenste huidlaag bevinden. Deze stoffen bestaan uit  2-pyrrolidone-5-carboxylic acid (PCA),  urocaan zuur (UCA) en  zouten zoals magnesium, calcium, lactaat en ureum.

Het zorgt ervoor dat het water aangetrokken en gebonden wordt, zelfs in een omgeving met een lage (< 50%) vochtigheidsgraad. De invloed van een hoge zuurgraad (pH), zoals douchen en zeepgebruik, heeft een negatieve invloed op de vorming van een huideigen NMF.

De talgklier speelt ook een rol; de gevormde talg zorgt als het ware voor een coating op onze huid en haren om onder andere vocht in je huid vast te houden. Echter verminderd onze eigen huidtalgproductie vanaf onze twintigste levensjaar met 23% per decade! We drogen langzaam uit.

Huidbarrière in de baarmoeder gevormd

Onderzoek wijst uit dat de huidbarrière in de baarmoeder na de vierendertigste zwangerschapsweek is gevormd. Na de geboorte is de babyhuid in de eerste maand droger en gedurende een periode van twee jaar neemt het watergehalte in de huid toe. Aanvankelijk is de stratum corneum (bovenste huidlaag) van een baby ruwer en wordt geleidelijk gladder. 

Naarmate we ouder worden krijgen we meer te maken met een drogere huid door afname van onze huidlipiden zoals ceramide, vertraagde epidermale celvernieuwing en verandering in de huidkeratine, een onoplosbaar eiwit dat ons tegen de buitenwereld beschermt. Keratine maakt onze huid taaier en waterafstotend. Bij het ouder worden nemen keratine K1 en K10 gelegen in de bovenste epidermale laag af. K5 en K14 die zich in de basale onderste laag bevinden nemen toe. Dit alles resulteert in vochtverlies in de huid, oftewel transepidermaal waterverlies (TEWL).

Ideale watergehalte in de huid

De huid heeft een watergehalte tussen de 10-15% nodig om het soepel en intact te houden. Onder de 10% watergehalte is een droge huid zichtbaar in de vorm van schilferigheid. En wanneer de bovenste huidlaag, stratum corneum, verder uitdroogt dan leidt dat tot schilferingen maar ook tot ruwheid en zelfs kleine barstjes.

Moisturizer categorieeën

Er zijn veel moisturizers op de markt en kunnen eigenlijk in 3 verschillende categorieën onderverdeeld worden, elk met een eigen functie.

Emollentia (ruimtevullers)

Zijn voornamelijk lipiden en oliën en vullen de ruimte tussen de keratinocyten in de bovenste huidlagen op. Vergelijk het met cement tussen de bakstenen. Emollentia hebben ook een lichte barrièrefunctie om waterverlies in de huid tegen te gaan, waarbij het  een soepele, gehydrateerde en zachtere huid geeft. Bekende voorbeelden hiervan zijn ceramide, squalene, canola, olijf-, palm- en kokosolie. Onze natuurlijke ceramide en squalene spelen een belangrijke rol in de huidbarrière.  Een onderzoek toonde aan dat door de toevoeging van een ceramide-houdende crème naast een sterke hormoonzalf de behandeling bij patiënten met eczeem de symptomen verminderden, ziekteduur verkortte en genezing versnelde.

Humectants (wateraantrekkers)

Humectants zijn stoffen die water aantrekken, hierdoor verbetert de hydratatie van de stratum corneum, betere cohesie van de keratinocyten en vermindering van schilferingen. Typische humectants zijn hyaluronzuur, glycerine, sorbitol, ureum, honing en alpha hydroxy acids (AHA). Humectants onttrekken het vocht uit de huid en niet uit vocht van de omgeving. Dit kan bij sommigen meer droogheid en trekkerig gevoel in de huid geven.

Occlusieven (barrière)

Houdt het vocht in de huid vast door het fysiek te blokkeren. De TEWL wordt hierdoor tegengehouden. Voorbeelden van occlusieven zijn vaseline, lanoline, siliconen en wassen. 5% Vaseline vermindert de TEWL met 98% gevolgd door lanoline, minerale olie (paraffine) en siliconen dat slechts 20-30% TEWL reductie geeft. Op de huid kunnen occlusieven  glimmen, zwaar en plakkerig aanvoelen. Door het occlusief effect om vochtverlies uit de huid tegen te gaan, komt er nog een ander nadeel bij: het afsluiten van de poriën en afvoergang van talg. Met ontstekingen als gevolg, een fenomeen dat comedogeen wordt genoemd. Met name zijn cacaoboter, myristyl myristate, synthetisch lanoline, sodium lauryl sulfate en octyl stearate comedogeen (acne bevorderend)

(TEWL –Transepidermal Water Loss)

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream tegen een droge huid

Heeft deze drie (occlusief, humectant en emollients) elementen verwerkt om de droge huid beter aan te pakken.
Is ongeparfumeerd, geschikt voor droge, gevoelige huid en kinderen.
Geen synthetische ingrediënten, geen minerale oliën.

Droge Huid

Natural Moisturizer cream | pH5 | Zero Plastic inside

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.