Wat je moet weten over scheerbulten – pseudofolliculitis barbae

Scheerbulten, razor bumps in het engels en dermatologisch ookwel pseudofolliculitis barbae genoemd. Pseudofolliculitis barbae wordt meestal veroorzaakt door scheren. Het wordt vaker, circa 60% bij donkergekleurde mannen gezien en 5% bij de blanke man. Bij vrouwen kan scheerbulten soms in de oksels, schaamstreek en benen voorkomen.

Wat is de oorzaak van pseudofolliculitis barbae?

Het wordt veroorzaakt doordat de uiteinde van de baardharen weer in de omliggende huid ingroeien en een lokale ontsteking veroorzaakt. Wanneer de uiteinde van de ingroeiende haren de lederhuid bereikt ontstaat er een steriele ontsteking. Je eigen immuunsysteem (macrofagen) proberen de ingegroeide haren op te ruimen. Een pseudofolliculitis wordt in tegenstelling tot een folliculitis niet door bacterieen, gisten of virussen veroorzaakt.

Hoe herken je het?

Op plekken waar eerder geschoren is zie je meerdere rode bulten of pustels, lokaal kan het branderig aanvoelen en/of jeuken. Wanneer dit vaker voorkomt kan er zelfs kleine littekens ontstaan.

Bij wie komt het voor?

Het is een combinatie van raciale verschillen, erfelijke factoren, onjuiste scheertechniek of onscherpe scheermessen. Mensen met kroesharen komt het vaakst voor. De haren van Mongoloïden zijn steil, die van Kaukasiërs recht of golvend terwijl die van Negroïden krullerig zijn. Dit krullend haar kan een probleem geven. Door de baardharen zeer kort te scheren, krullen de haren in de huid waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan.

Vermijdt dit

Pseudofolliculitis Barbae
Niet Tegen De Haren In Scheren

Scheerapparaten van het ‘lift and cut’ type, waarbij het haartje door het eerste mes iets wordt opgetild en door het tweede mes wordt afgesneden iets onder het niveau van de huid.

Scheermessen met multipele, > 3 mesjes kan de huid meer irriteren.

Te strak aanspannen van de huid, te vaak over het zelfde gebied heengaan of te hard duwen en tegen de haren in scheren.

Al deze factoren kunnen pseudofolliculitis veroorzaken.

Wat als je een ontsteking hebt?

Naar de arts gaan voor een behandeling om de ontstekingen af te remmen. Dit kan een antibiotica lotion of een kuur zijn en afhankelijk van de ernst ook combineren met een hormoon lotion zoals topicorte lotion. Overdag de huid goed beschermen tegen de zon om donkere vlekken te beperken. Een minerale zonnebrandcrème SPF30 is raadzaam, dit geeft het minste huidirritatie, heeft een brede dekking en werkt direct na aanbrengen.

Gevolg door….

Een methode om er van af te komen is de baard te laten staan, maar dat is niet voor iedereen acceptabel. Of overstappen op een betere scheertechniek.

Tips voor een goede scheertechniek

Pseudofolliculitis Barbae

Allereerst niet dagelijks scheren, maar om de een of twee dagen scheren.

Gebruik een professioneel scheerapparaat (trimmer, tondeuze) die is af te stellen op een veilige afscheerhoogte. Geadviseerd wordt om een lengte tussen de 0.5 en 1.0 mm te handhaven om teruggroei te voorkómen.

Gebruik een enkelvoudige tot maximaal 2 scheermessen.

Preshave, de haren gedurende 2 minuten goed voorweken met warm water, eventueel met een hete natte handdoekje. De kracht die nodig is om haren te scheren neemt drastisch af naarmate de hydratatie toeneemt. De meest significante scheerkracht vermindering van ruim 35% treedt op na 2 min voorweken met water. Na 2 minuten wordt de snijkracht van een baard niet minder.

Shave je baard met behulp van een scheerproduct (crème, gel of olie). Het product zorgt voornamelijk voor minder huid frictie waardoor er veel minder roodheid, jeuk, irritatie en ontstekingen ontstaan.

De huid niet aanspannen of overstrekken, met de richting van de haren mee scheren, niet er tegenin.  Scheer 1 streek per gebied, niet meerdere keren over hetzelfde gebied heengaan.

Vervang na 6-7 scheerbeurten de scheermes.

En tenslotte na scheren is huidhydratie belangrijk. Vaak wordt er naar after shave met alcohol gegrepen, echter kan dat meer huidirritatie en roodheid geven. Een hydraterende crème werkt vaak beter. Het herstel van de huidbarriere na scheren zorgt voor een rustige en gladdere huid.

Hoe kan Iconic Elements je helpen?

Kalmeer en hydrateer je huid na het scheren met Iconic Elements’ Calming Cream en Spot Reducer. Onze formules zijn speciaal ontwikkeld om huidirritatie te verminderen en je huid te hydrateren.

Scheerbulten Pseudofolliculitis Calming Cream Spotreducer
Iconic Elements Calming cream of Spotreducer voor hydratie en kalmeren van de huid.

Calming Cream:

Onze Calming Cream bevat enkele belangrijke ingrediënten die helpen bij het kalmeren van de huid:

  • Marshmallow Root (Althaea Officinalis Root Extract): Dit natuurlijke extract staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het kan roodheid verminderen en de geïrriteerde huid verzachten.
  • Avena Sativa (Haver) Kernel Extract: Haverextract heeft hydraterende en verzachtende eigenschappen. Het kan de huid helpen kalmeren en herstellen.
  • Ectoine: Dit ingrediënt is een natuurlijke stof die de huid beschermt tegen stressfactoren en irritatie. Het helpt de huidbarrière te versterken en kan bijdragen aan het verminderen van roodheid.

Spot Reducer Cream:

De Spot Reducer Cream bevat ook enkele belangrijke ingrediënten om pigmentvlekken te verminderen:

  • Niacinamide (Vitamine B3): Niacinamide staat bekend om zijn vermogen om de huidskleur egaler te maken. Het reguleert de melanineproductie, wat kan helpen bij het vervagen van donkere vlekken.
  • Ectoine: Het beschermt de huid tegen stressfactoren en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen die pigmentvlekken kunnen verergeren.

Nu je hier bent

Traditioneel verzorgen mannen hun huid vrij simpel. De focus ligt voornamelijk op scheren, douche producten en haarverzorging. Vaak grijpen ze vaak producten wat er in de badkamer staat. De laatste jaren en dat is mede door social media streven mannen naar een gezondere en een frissere huid. Is de huidverzorging bij mannen nou anders dan bij vrouwen? Meer ……

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.