Wat kan je doen tegen een rood jeukende plakkaat?

Jeuk Rode Plakkaat Lichen Simplex Chronicus Eczeem
Klassiek Beeld Van Rond De Enkel

Zo een rode jeukende plakkaat kan passen bij een lichen simplex chronicus (LSC) Het is een chronische, intens rood jeukende plakkaat op de huid en wordt veroorzaakt door herhaaldelijk krabben van de huid. Dit kan dwangmatig gebeuren, maar ook onbewust (vooral tijdens de slaap of op je werk tijdens een vergadering). De jeuk is vaak aan het eind van de dag het ergst en in rust (als er geen afleidende andere prikkels zijn).

De aandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen, vooral bij patiënten met een getinte huid. Leefijd tussen de 30-50ste levensjaar. Lichen Simplex Chronicus komt vaak voor op typische plaatsen: de nek, armen, billen, scrotum en onderbenen, vooral boven de enkels. Klinisch gezien zijn het vrij scherp begrensd met ruwe plekken met korstvorming en schilfers.

Hoe ontstaat zo een rode jeukende plakkaat?

Lichen simplex chronicus ontwikkelt zich vaak nadat een persoon een emotionele of stressvolle periode heeft doorgemaakt. Als gevolg hiervan wordt de huid geplukt of geplukt. Een huidaandoening zoals eczeem of een droge huid kan jeuk veroorzaken en leiden tot lichen simplex chronicus. Andere oorzaken zijn insectensteken, na een herpes zoster en spataderen. Een relatie tussen het gebruik van lithium, een middel tegen manische depressie, en lichen simplex chronicus is beschreven.
Krabben is in het begin geen probleem, maar als de huid wordt opengekrabd ontstaan ​​er wondjes. Genezing van wondjes veroorzaakt weer jeuk. En zo komt de patiënt in een jeuk-krabben-genezen-jeuk cyclus. Meer over jeuk

Zelfverzorgingstips voor thuis

Jeuk Plakkaat Krabben
Nagels Kort Houden En Probeer De Huid Niet Te Beschadigen

Houd je nagels kort. Door op de huid te kloppen of te drukken, kan de jeuk ook tijdelijk worden verminderd.
Niet krabben, hoe moeilijk het ook is. Krabben irriteert de huid en jeukt weer. Zorg ervoor dat u ook niet de kans krijgt om onbewust te krabben. U kunt dit doen door een pleister of film op de jeukende plekken aan te brengen voordat u naar bed gaat. Als je dan ‘s nachts krabt, is de huid beschermd en kan het genezingsproces doorgaan.


Het duurt ongeveer 3-8 weken voordat de huid is genezen, afhankelijk van de grootte van de vlek en het tijdstip waarop de vlek verscheen. Stop niet te snel met de behandeling, maar ga nog 2 weken door om er zeker van te zijn dat de huid volledig is gekalmeerd en het probleem niet opnieuw begint.


Douch niet te warm en gebruik geen zeepproducten of douchegel. Deze producten kunnen de huidbarrière verstoren en de huid meer uitdrogen. Je beschermende talglaag wordt door zowel water als zeep producten weg gestript en je huidzuurgraad verstoort. Meer over je huidzuurgraad

Als je merkt dat het herhaaldelijk krabben ook te wijten is aan psychologische factoren, zoals emotie of stress, kun je de huisarts doorverwijzen naar een psycholoog.

Wat kan je het beste smeren?

Smeert de huid goed. Een droge huid jeukt meer. Meer over droge huid. Gebruik een vollere crème, zalf, huidolie of zure vaseline. Liever geen huidlotions doordat de huid meer kan uitdrogen. De samenstelling van een lotion bevat relatief meer water in vergelijking tot een zalf, crème of olie. Het water in de lotion verdampt op de huid. Door de verdamping onttrekt er meer vocht uit de huid wat leidt tot een drogere huid.

Iconic Elements Natural Moisturizer cream:

Onze Natural Moisturizer Cream met een drievoudige werking. Deze bodycrème is doordrenkt met natuurlijke balsem, ceramide/squalane en glycerine om vocht in de huid aan te trekken en vast te houden. Geniet van een uitstekende hydratatie voor je hele lichaam en houd je huid soepel en gehydrateerd, zelfs in de koudere klimaten.

Jeuk Lichen Simplex Chronicus Plakkaat Bodycream
Huidbarrière herstel met 3-voudige werking

Huid ingrediënten die je natuurlijke huidbarrière stimuleren zijn Niacinamide (vitamine B3), signaalpeptide (meer over peptides), Allantoine, Avena sativa (haverextract), glycyrrizine (zoethoutwortel) en laminaria ochroleuca (kombu – gouden kelp).

Nu je hier bent

Als je meerdere crèmes voor een dermatologische behandeling hebt gekregen, kan het soms lastig zijn om precies te weten welke crème je waarvoor moet gebruiken. Hoe combineer je een hormoonzalf, antibiotica zalf en een huidverzorgende crèmes? Lees meer over: Meerdere crèmes tegelijk smeren, hoe doe ik dat?

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.