Vetverminderingsoperaties worden veel uitgevoerd. Het gaat hierbij om liposuctie. Vetverminderingsoperaties zijn geschikt voor mensen die plaatselijk een vermindering van vet willen behandelen. De risico’s, hoge kosten en langdurige hersteltijd van deze operaties hebben geleid tot procedures met nieuwe technieken. Er kan namelijk ook gekozen worden voor een niet-chirurgische optie om vetcellen te verminderen, namelijk met gebruik van warmte (laserlipolyse) of koeling (cryolipolyse). Deze methodes zullen de operaties met liposuctie niet kunnen vervangen, maar kunnen een geschikte methode zijn voor patiënten die geen operatie willen of kunnen ondergaan.
Er zijn verschillende methoden mogelijk: ultrasound, radio frequency, infrarood licht, vacuüm massage en met geïnjecteerde medicatie. Deze methoden worden ook wel body-contouring genoemd.
Studie vergelijking tussen cryolipolysis en laserlipolysis
In deze studie zullen twee methoden met elkaar worden vergeleken: cryolipolysis (door middel van kou) en laserlipolyse (door middel van warmte).
Bij cryolipolyse wordt een niet-invasieve koeling gebruikt om vetcellen af te breken. Bij een voldoende lage temperatuur zullen vetcellen zich aanpassen en niet meer als lichaamseigen worden gezien. Doordat het lichaam deze cellen niet meer herkent, zullen deze vervolgens worden afgebroken.
Laserlipolyse is gebaseerd op een thermisch effect om vetcellen te verminderen. Door het verwarmen van zowel de bloedvaten als de vetweefsels wordt door huidcontractie verbetering in huidelasticiteit bewerkstelligt.
Literatuur studie tussen de twee niet-chirurgische vetverminderingsmethoden
Het doel van deze studie is om meer inzicht te verkrijgen in een geschikte aanvullende behandeling voor plaatselijke vetophopingen.
Methode: In dit beschrijvend literatuuronderzoek is naar wetenschappelijke literatuur gezocht in één databank. In dit literatuuronderzoek zijn de uitkomsten van de geïncludeerde onderzoeken van voldoende kwaliteit vergeleken om te bekijken welke van de twee onderzochte behandelmethoden het meest effectief is en welke bijwerkingen deze geven.
Een zoektocht in PubMed leverde 16 resultaten op. De screening is respectievelijk uitgevoerd op titel, abstract en full-text. 4 studies voor inclusie zijn overgebleven. Er is één RCT gebruikt om de effectiviteit van cryolipolysis met laserlipolysis te vergelijken.
De geïncludeerde studie omvat vijfenveertig adolescenten met overgewicht die in drie groepen zijn verdeeld (vijftien participanten per groep). De deelnemers werden willekeurig toegewezen. Groep A (cryolipolyse en dieet), Groep B (laserlipolyse en dieet), Groep C (alleen dieet) alle groepen werden gedurende acht weken geobserveerd. Gewichts- en lengteschaal voor (verandering in gewicht), meetlint voor (taille-heupverhouding), huidplooimeter en MRI werden gebruikt als meetinstrumenten. Er was geen significant verschil tussen drie groepen na de behandeling in Body Mass Index (BMI) en lichaamsgewicht. Een significante verbetering werd gevonden in de cryolipolysis-groep in taille-heupverhouding, huidplooi en onderhuids vetweefsel dan andere groepen.
Geen van de proefpersonen uit hetzelfde onderzoek heeft aanhoudende pijn, blaarvorming, littekens, erytheem of oedeem gemeld. Alle proefpersonen waren 1 week na de behandeling pijnvrij. Daarnaast rapporteerden de participanten tien minuten na de behandeling een vermindering van het gevoel op de behandelplaats. Dit was echter tijdelijk en snel weer verdwenen.
Studie van Kilmer et al. 2015, cryolipolyse lijkt veilig en wordt goed verdragen.
Bij de behandeling van laserlipolysis versus tradionele liposuctie is in het onderzoek van Mordon & Plot (2009) matige oedeemvorming beschreven. Deze oedeemvorming verdween binnen 3-7 dagen bij alle participanten.
Conclusie op de vragen: “Wat zijn de effecten en bijwerkingen van cryolipolyse en laserlipolyse”
Aan de hand van de resultaten en de kwaliteit van de studies kan er worden geconcludeerd dat cryolipolyse een gunstiger effect lijkt te hebben dan laser lipolyse bij de reductie van vetweefsel in de taille- en heupregio en bij de huidplooien. Er is echter geen significant verschil gevonden in de reductie van BMI en lichaamsgewicht. Verder onderzoek naar het langetermijneffect van cryolipolyse wordt aangeraden
Met dank aan
Helen de Groot – huidtherapeute
Nu je hier bent
Na een beschadiging aan de huid kan een litteken ontstaan. Een litteken is bindweefsel dat de normale huid vervangt bij het genezen van een wond. Naast dat littekens cosmetisch storend kunnen zijn, kunnen ze ook pijn, jeuk en irritatie geven. Er zijn thuisproducten op de markt die beweren littekens en klachten (zichtbaar) te verminderen. Maar welke thuisproducten zijn daadwerkelijk bewezen effectief en wanneer begin je met het gebruiken hiervan? Meer over: Een litteken, en nu?