Winterse huidverzorging: Het verband tussen vitamine D en een droge huid

Vitamine D En Droge Huid

In de winter is het essentieel om onze huid extra aandacht te geven. In deze blog duiken we in de relatie tussen vitamine D en een droge huid, en hoe je jouw huid gezond kunt houden, zelfs tijdens de koude seizoenen. De wintermaanden brengen vaak koude temperaturen en lagere luchtvochtigheid met zich mee, wat kan leiden tot uitdroging van de huid.

Om een gezonde huid te behouden tijdens de winter, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze vitamine, ook wel bekend als de “zon” vitamine, een cruciale rol speelt. Tijdens de winter is er minder blootstelling aan zonlicht, wat invloed kan hebben op je vitamine D-niveaus. Ontdek manieren om deze niveaus te handhaven en overweeg specifieke huidverzorgingspraktijken om je huid gehydrateerd en stralend te houden gedurende de koude maanden.

Ook in deze blog gaan we praten over hoe je lichaam vitamine D aanmaakt en welke voedingsmiddelen deze belangrijke vitamine bevatten.

De vorming van deze vitamine begint met de blootstelling van de huid aan ultraviolet B (UVB) stralen van de zon. Wanneer deze stralen de huid raken, start een complex proces waarbij een precursor molecuul, 7-dehydrocholesterol genaamd, wordt omgezet in vitamine D.

Het avontuur van deze vitamine stopt hier niet. Na de vorming in de huid ondergaat de vitamine een reeks metabole transformaties in de lever en nieren. In de lever wordt het omgezet in calcidiol, ook wel 25-hydroxyvitamine D genoemd. Vervolgens, in de nieren, wordt het verder gemetaboliseerd tot calcitriol, de actieve vitamine vorm die diverse biologische functies reguleert.

Cholecalciferol, calcidiol en calcitriol zijn drie vormen van vitamine D die betrokken zijn bij het complexe metabolisme van deze vitamine in het lichaam. Hier is een kort overzicht van de verschillen tussen deze drie vormen:

1. Cholecalciferol (Vitamine D3):

 • Bron: Cholecalciferol is de inactieve vitamine vorm en wordt voornamelijk gesynthetiseerd in de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan ultraviolet B (UVB) stralen van zonlicht.
 • Omzetting: Cholecalciferol wordt omgezet in de lever tot calcidiol door het enzym 25-hydroxylase.
 • Rol: Het wordt gesynthetiseerd in de huid of die wordt ingenomen via voeding of supplementen.

2. Calcidiol (25-Hydroxyvitamine D):

 • Bron: Calcidiol is de tussenliggende vitamine vorm en wordt geproduceerd in de lever door de hydroxylering van cholecalciferol.
 • Omzetting: Calcidiol wordt in de nieren verder omgezet tot calcitriol door het enzym 1-alpha-hydroxylase.
 • Rol: Deze vorm wordt het vaakst gemeten in bloedtests om de algemene status van het lichaam te bepalen.

3. Calcitriol (1,25-Dihydroxyvitamine D):

 • Bron: Calcitriol is de actieve vitamine vorm en wordt geproduceerd in de nieren door de omzetting van calcidiol.
 • Rol: Calcitriol reguleert calcium- en fosfaathomeostase in het lichaam en is cruciaal voor de opname van calcium en fosfaat in de darmen en nieren.

Kortom, cholecalciferol is de vorm van vitamine D die wordt gesynthetiseerd in de huid of ingenomen via voeding, calcidiol is de tussenliggende vorm die wordt gemeten in bloedtests, en calcitriol is de actieve vorm die essentieel is voor de regulatie van calcium en fosfaat in het lichaam.

De gevolgen van lage vitamine D-spiegels zijn gevarieerd en kunnen invloed hebben op verschillende aspecten van de gezondheid. Het speelt een cruciale rol in het handhaven van gezonde botten en het reguleren van het immuunsysteem. Een tekort aan daaraan kan leiden tot verzwakte botten, verminderde immuniteit en een verhoogd risico op bepaalde ziekten.

Normale waarden voor deze vitamine worden vaak gemeten in termen van 25-hydroxyvitamine D-spiegels in het bloed. De aanvaarde normale waarden variëren, maar over het algemeen wordt een bloedspiegel hoger dan 50 nmol/L, en streven naar 80 nmol/L (tachtig is prachtig) beschouwd als voldoende voor de meeste mensen. Waarden onder dit niveau kunnen als een tekort worden beschouwd.

Een studie met 83 deelnemers (blanke en donkere huid) heeft onderzocht hoe het niveau van vitamine D in het bloed samenhangt met de geleidbaarheid van de bovenste huidlaag. Ze hebben ook gekeken naar wat er gebeurt wanneer je cholecalciferol (vitamine D(3)) rechtstreeks op een droge huid aanbrengt. Na een week zonder speciale huidverzorging hebben ze zowel het vitamine D-niveau in het bloed als de geleidbaarheid van de huid gemeten.

De geleidbaarheid van de huid is het vermogen van de huid om elektrische signalen door te laten. Het meten ervan kan ons meer vertellen over hoe gezond de huid is en hoe het reageert op vitamine D. In dit onderzoek wilden ze begrijpen of hogere vitamine D-niveaus in het bloed geassocieerd zijn met betere geleidbaarheid van de huid. Ook wilden ze weten of het direct aanbrengen van vitamine D op de huid een positief effect heeft, vooral op een droge huid.

Er werd een correlatie waargenomen tussen vitamine D-niveaus en de vochtigheid van de huid. Personen met lagere vitamine D-niveaus vertoonden gemiddeld een lagere huidvochtigheid. Vervolgens werd een klinische studie uitgevoerd op 61 individuen met onvoldoende vitamine D niveaus in het bloed. Topische suppletie, dus smeren met cholecalciferol resulteerde significant in verbeteringen in huidbevochtiging en subjectieve beoordelingen van een droge huid.

De bevindingen leggen een verband tussen serum vitamine D(3) (25(OH)D) niveaus en hydratatie van de bovenste huidlaag, en tonen ze aan dat het topisch aanbrengen van vitamine D(3) aanzienlijke voordelen biedt voor de hydratatie van de huid.

Vitamine D

Een gezonde vitamine D-spiegel wordt meestal beschouwd als het tussen 50-120 nmol/L voor 25-hydroxyvitamine D is. Toxiciteit kan beginnen te verschijnen bij bloedwaarden boven 250 nmol/L

Te hoge bloedwaarden wordt ook wel bekend als vitamine D-toxiciteit of hypervitaminose D, kunnen optreden bij langdurige inname van extreem hoge doses supplementen.

Hier zijn enkele lichamelijke verschijnselen die kunnen optreden bij vitamine D-toxiciteit:

 1. Hypercalciëmie: Een van de meest opvallende effecten is een verhoogd calciumgehalte in het bloed (hypercalciëmie). Dit kan leiden tot symptomen zoals:
 • Misselijkheid en braken
 • Buikpijn
 • Constipatie
 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Verwardheid en desoriëntatie
 1. Nierproblemen: Overmatig calcium in het bloed kan nierschade veroorzaken en leiden tot nierstenen.
 2. Verkalking van weefsels: Te veel kan leiden tot ongewenste verkalking van zachte weefsels in het lichaam, zoals bloedvaten en nieren.
 3. Gewrichts- en spierpijn: Sommige mensen ervaren pijn in gewrichten en spieren.
 4. Vermoeidheid:

Het is belangrijk op te merken dat vitamine D-toxiciteit zeldzaam is en meestal voorkomt bij mensen die extreem hoge doses supplementen nemen over een langere periode. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid varieert, maar het is essentieel om de aanbevelingen van gezondheidsprofessionals te volgen en geen excessieve hoeveelheden supplementen in te nemen zonder overleg met een arts. Het lichaam kan overmatige hoeveelheden vetoplosbare vitamine niet gemakkelijk afbreken, wat kan leiden tot de genoemde symptomen.

Het komt niet in grote hoeveelheden voor in veel voedingsmiddelen, maar er zijn enkele natuurlijke bronnen en voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Hier is een overzicht van voedingsmiddelen:

Vitamine D En Voeding

Vette Vis:

 • Zalm
 • Makreel
 • Tonijn
 • Haring
 • Sardines

Levertraan:

 • Levertraan is een rijke bron aan deze vitamine, maar het wordt niet veel geconsumeerd vanwege de sterke smaak.

Eieren:

 • Eigeel bevat in kleine hoeveelheden.

Zuivelproducten:

 • Halverine, margerine (verrijkt)
 • Kaas (sommige soorten zijn verrijkt)

Paddestoelen:

 • Sommige paddestoelen, zoals shiitake en maitake, bevatten vitamine D2. Blootstelling aan UV-licht kan het gehalte in paddestoelen verhogen.

Verrijkte voedingsmiddelen:

 • Veel voedingsmiddelen, zoals ontbijtgranen, sinaasappelsap, bak en braadproducten zijn ook verrijkt met deze vitamine.

Het is belangrijk om te weten dat de meeste mensen hun vitamine D-niveaus voornamelijk verkrijgen via blootstelling aan zonlicht.

Naast het bevorderen van een optimale zon vitamine, kan Iconic Elements je huidverzorging verder verbeteren. Ervaar een extra dosis hydratatie door de toevoeging van de Iconic Elements Natural Moisturizer Cream aan je routine.

Deze crème, specifiek ontworpen voor de droge huid, biedt diepgaande hydratatie, waardoor je huid soepel en goed gehydrateerd blijft. Verwen je huid met de weldadige natuurlijke ingrediënten en geniet van een stralende teint.

Droge Huid, Eczeem, Vitamine D

De sensatie van een schilferige, droge huid die intens jeukt, roept vaak vragen op over de mogelijke oorzaken. Is het eczeem, of wordt dit veroorzaakt door simpelweg een extreem droge huid? Het onderscheiden van deze twee huidaandoeningen kan verwarrend zijn, maar er zijn subtiele aanwijzingen die kunnen helpen om helderheid te verschaffen.

Ontdek de verschillen tussen eczeem en een droge huid en krijg inzicht in de karakteristieken van elk, zodat je gericht kunt werken aan de juiste verzorging voor jouw specifieke situatie. Wil je meer weten over effectieve behandelingsmogelijkheden en preventieve maatregelen? Ontdek het op onze speciale blog.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.