Witte vlekken op je huid, is niet altijd vitiligo

In de lente en zomer maanden vallen witte vlekken op je huid vaker op. Dat komt doordat de niet aangedane huiddeel donkerder worden en witte vlekken kleuren veel trager tot niet mee. Een witte vlek zelf-diagnose wordt vaak als vitiligo bestempeld. Maar er zijn andere huidaandoeningen die witte vlekken kunnen geven. In tegenstelling tot donkere pigmentvlekken, waarbij pigmentcellen (melanocyten) meer pigment produceren, zitten er in witte vlekken minder tot geen pigment in de huid. Net als bij donkere vlekken worden witte vlekken ook cosmetisch storend ervaren.

Deze witte vlekken kunnen zijn:

  • Hypomelanosis guttata idiopathica – witte rondjes zonder bekende oorzaak
  • Pityriasis Versicolor – meerkleurige fijne schilferingen

Hypomelanosis guttata idiopathica

Letterlijk betekent dit ‘witte rondjes met onbekende oorzaak’. In de volksmond wordt het ook wel confettihuid genoemd. Deze kleine rondjes van enkele mm in doorsnede komen voornamelijk op de onderarmen en onderbenen voor. Bij mensen  ouder dan 50 jaar is het in 70% van de gevallen aanwezig. Het komt zelden voor bij mensen met  een donkere huid en het vaakst onder blanke mensen.

Vitiligo Wittte Vlekken Hypomelanosis Guttata Idiopathica Confetti Huid
Witte Confetti Vlekjes – Confetti Huid

De witte vlekken veroorzaken geen klachten en ontaard ook niet. Het wordt voornamelijk als cosmetisch hinderlijk ervaren en jammergenoeg is er geen succesvolle behandeling hiervoor.

Pityriasis Versicolor

Eveneens een veelvoorkomende goedaardige huidaandoening en betekent meerkleurige fijne schilferingen. Het zit voornamelijk op de romp  en wordt veroorzaakt door een niet- besmettelijke gist, Pityrosporon Ovale. Normaliter bevinden deze gisten op plaatsen waar veel talgklieren zitten zoals oksels, tussen de borsten, wenkbrauwen, nasolabiale plooien, liezen en genitale regio. En onder bepaalde omstandigheden  zoals verminderde weerstand, suikerziekte, warme vochtige gebieden, veel transpireren en vaak douchen en zeepgebruik kunnen deze gisten vermeerderen.

De witte verkleuring ontstaat doordat de  gisten een stofje produceren die pigmentaanmaak TIJDELIJK remmen. De contrast is groter als je een donkere huid hebt. Het kan maanden duren voordat de huidskleur weer herstelt, ookal zijn de gisten daar verdwenen. De meest voorkomende klachten zijn fijne schilferingen, jeuk en cosmetische huidskleur verschillen.

Wat kan je er tegen doen?

  1. Anti-schimmel crème als er maar enkele plekken aanwezig zijn
  2. Bij uitgebreidere velden combineer een antischimmel crème met een anti-roosshampoo, bijvoorbeeld Resdan shampoo. De shampoo breng  je in de avond onverdund aan op je aangedane huid, niet in de genitale regio, gezicht of op wondjes. Vanwege de sterke geur en in je kleding kan zitten, trek een  oude t-shirt aan. Bij sommige mensen kan deze shampoo een huidirritatie  veroorzaken. In zo een situatie, stop dan enkele dagen om de huid te laten rusten. Als de gist nog aanwezig is, gebruikt Resdan als een bodywash door het licht te verdunnen met water en brengt het dan op je  huid.  Laat het voor enkele minuten intrekken en spoelt het onder de douche uit.
  3. Als dat niet helpt dan zijn er nog antischimmel pillen, zoals Trisporal of Diflucan.

Wanneer is het weg? Doe de strektest.

De gistinfectie is weg als er geen jeuk en schilferingen zichtbaar zijn. Een truk die we gebruiken is de strektest. Bij het straktrekken (overstrekken) van de huid ontstaat er in de witte vlekken hele  fijne poedervormige schilfering. Als het schilfert dan is  de infectie nog actief en als er alleen een witte vlek te zien is dan noemen we het negatief.  Dit trukje is een Nederlandse vinding van een dermatoloog uit het AMC – Amsterdam en wordt wereldwijd toegepast.

Postinflammatoire Hypopigmentatie

Een grillig gevormde witte vlek waar voorheen een huidaandoening heeft gezeten. Dat kan bijvoorbeeld eczeem, psoriasis, acne of een lokale huidbeschadiging zijn. Door de onderhuids inflammatie worden de pigmentcellen tijdelijk gestrest waardoor  ze geen pigment vormen. Dit is tijdelijk van aard en verdwijnt na weken tot maanden uit zichzelf.

Pityriasis versicolor op Youtube

Halo naevus

Een goedaardige moedervlek, letterlijk betekent dit ‘verlichte moedervlek’. Er is een witte hof rondom een bruine moedervlek. Oorzaak is een immuun reactie tegen eigen pigmentcellen. Hierdoor kan de gehele moedervlek verdwijnen en blijft er een witte vlek achter. Bij sommige mensen verdwijnt de witte vlek na jaren. Bij 20% van de mensen met meerdere halo naevi hebben ook vitiligo.  Een andere studie suggereerde dat halo naevus een afweer reactie is tegen onrustige moedervlekken. De prognose van halo naevus is goed en behoeft geen behandeling.

Pityriasis Alba

Een veelvoorkomende onschuldige huidaandoening, vooral bij kinderen tussen 2-16 jaar. Zowel bij jongens en meisjes komt het even vaak voor en is meer zichtbaar bij mensen met een getinte huid.

Pityriasis alba betekent witte schilferingen en komt voornamelijk in het gezicht voor. Je ziet dan matig scherp begrensde witte ronde tot ovale velden in het gezicht (wangen, kin en voorhoofd), maar ook op het lichaam kan het voorkomen. Het is vaak zichtbaar in de zomer omdat de aangedane huid minder snel meekleurt.

De oorzaak is onbekend. Het  wordt vaak gezien bij kinderen met een aanleg voor hooikoorts, astma of eczeem, ookwel atopie genoemd. Sommige beschouwen het als een milde eczeem vorm. Belangrijk om te weten dat dit niet besmettelijk is en niet door een parasiet, schimmel of bacteriën worden veroorzaakt. De behandeling is 2 x per dag een vette crème aanbrengen en eventueel een anti-eczeem middel erbij. Het goede nieuws is dat het vanzelf weggaat.

en tot slot Vitiligo

Bij vitiligo is er sprake van pigmentverlies van de huid en haren. Bij 70-80% van de mensen kan het  voor de dertigste levensjaar verschijnen. De melkwitte vlekken kunnen verschillende grootte hebben en zijn gelocaliseerd in het gelaat, lichaamsplooien, genitale regio, handen en voeten. Ook in het behaarde hoofd kan het aanwezig zijn en gaat gepaard met witte haarlokken. Grofweg is vitiligo in twee groepen in te delen: gegeneraliseerde non-segmentale en segmentale vorm. De gegeneraliseerde variant is symmetrisch – dus plekken zijn links en rechts aanwezig. De segmentale, lokale vorm bevindt zich op 1 plek. In het begin is een gegeneraliseerde vitiligo moeilijk te onderscheiden van en segmentale vorm.

Witte Pigmentvlekken, Vitiligo

De oorzaak is onbekend. Er zijn vele theorien over het ontstaan van vitiligo, waarvan de auto-immuun theorie de meest waarschijnlijke is. Bij auto-immuun is het afweersysteem gericht tegen weefsels en/of afzonderlijke cellen van het eigen lichaam. In het geval van vitiligo wordt aangenomen dat deze immunologische reactie de vernietiging van melanocyten (pigmentcellen) veroorzaakt.  Hierdoor gaan de melanocyten te gronde. Deze theorie wordt ondersteund door de aanwezigheid van een T-lymfocyten infiltraat in de rand van vitiligo plekken,  antistoffen in het bloed tegen pigmentcel antigenen, en het vaker voorkomen van bepaalde auto-immuunziekten bij vitiligopatiënten (auto-immuun-schildklierziekte, diabetes type 1, alopecia areata).

Behandeling van vitiligo zijn:

Uitwendige topicale behandelingen zijn, zoals met hormoonzalven of corticosteroide vrije zalf Tacrolimus of Pimecrolimus.

Camouflage van de witte plekken met een huidkleurige make-up in combinatie met zonbescherming. Een huidtherapeute en schoonheidsspecialiste kunnen je daar goed bij helpen.

Zelfbruinende middelen, eerst de huid scrubben en dan het zelfbruinende middel aanbrengen op de aangedane plekken. Dit geeft een egalere kleur.

Lichttherapie (UVB-TL01) bij uitgebreide vitiligo plekken die niet met lokale behandeling te verbeteren is. Lichttherapie vindt in een dermatologische centrum plaats en de sterkte en frequentie wordt afgestemd op basis van je huidtype (Fitzpatrick) en uitgebreidheid van de plekken.

Huidtransplantaties is mogelijk als vitiligo stabiel is en geen nieuwe plekken ontstaan. Met behulp van kleine appelboortjes  (biopteur) van 1-2 mm worden normale huid naar de aangedane witte huid getransplanteerd. Ervaring van de uitvoerende arts bepaald de succes van de transplantatie.

De prognose is slecht als het op de slijmvliezen bevindt (mond, lippen), handen en als het op latere leeftijd ontstaat.

Witte vlekken – hoe verzorg je je huid?

In het algemeen voorkom of beperk huidbeschadigingen zoals sneetjes, wondjes en hard krabben. Elke beschadigingen kan huidverkleuringen geven. Dat kan zowel donkere of witte vlekken (postinflammatoire hypopigmentatie) zijn.

Zorg voor een optimale huidbarrière door niet te lang douchen, te warm en beperk zeepgebruik. Het warme water in combinatie met zeep verstoort je onder andere je huidzuurgraad. Je ideale huidzuurgraad ligt rond de pH5. Een verhoogde huidzuurgraad kan tot huiduitdroging leiden maar ook verhoogde kans op gistinfecties zoals pityriasis versicolor.

Meer over huidzuurgraad.

Overprikkel je huid niet teveel door overmatig gebruik van exfoliantia (scrub), gebruik een milde huidcleanser en kalmeer & hydrateer je huid met een moisturizer.

Vitiligo Moisturizer Squad
Naar je Squad – klik op plaatje

Nu je hier bent

Moedervlekjes, sproeten en levervlekken zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden en worden vaak ten onrechte onder de noemer moedervlekken gebracht.

Wat zijn de verschillen? De 3 zijn beter te onderscheiden onder de microscoop (biopt). Bij een sproet zijn de hoeveelheid pigmentcellen (melanocyten) gelijk, er wordt alleen meer pigment aangemaakt.
Een levervlek, ook wel een zonnevlek genoemd, heeft eigenlijk niets met je lever te maken. In de medische wereld wordt een levervlek ook lentigo genoemd. Lentigines (meervoud) bevatten zowel meer pigmentcellen als meer pigment. De pigmentcellen zijn gelijkmatig in de onderste laag van de opperhuid verdeeld.
Bij moedervlekken zijn er ook meer pigmentcellen, maar ongelijkmatig verdeeld en opgehoopt in de huid. Meer over de verschillen tussen moedervlekken, sproeten en levervlekken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat een reactie achter

Aanbevolen berichten

Lipoma are adipose tumors located in the subcutaneous tissues.
Geen onderdeel van een categorie

NPO-1 Zorgwaakhond

Eerder hadden we in maart 2018 over een zeer zeldzaam probleem, de ziekte van Dercum, geschreven. Een aandoening gekenmerkt door pijnlijke vetbulten en ook andere

Lees meer »
Iconic-Elements.com maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken onder meer analytische cookies (met Google Analytics) om onze site continu te verbeteren. Lees onze privacybeleid voor meer informatie. Indien je de analytische cookies wilt uitschakelen, klik hier.