Witte vlekken op je huid, is niet altijd vitiligo

In de lente en zomer maanden vallen witte vlekken op je huid vaker op. Dat komt doordat de niet aangedane huiddeel donkerder worden en witte vlekken kleuren veel trager tot niet mee. Een witte vlek zelf-diagnose wordt vaak als vitiligo bestempeld. Maar er zijn andere huidaandoeningen die witte vlekken kunnen geven. In tegenstelling tot donkere pigmentvlekken, waarbij pigmentcellen (melanocyten) meer pigment produceren, zitten er in witte vlekken minder tot geen pigment in de huid. Net als bij donkere vlekken worden witte vlekken ook cosmetisch storend ervaren.

Deze witte vlekken kunnen zijn:

Hypomelanosis guttata idiopathica

Letterlijk betekent dit ‘witte rondjes met onbekende oorzaak’. In de volksmond wordt het ook wel confetti huid genoemd. Deze kleine rondjes van enkele mm in doorsnede komen voornamelijk op de onderarmen en onderbenen voor. Bij mensen ouder dan 50 jaar is het in 70% van de gevallen aanwezig. Het komt zelden voor bij mensen met een donkere huid en het vaakst onder blanke mensen.

Vitiligo Wittte Vlekken Hypomelanosis Guttata Idiopathica Confetti Huid
Witte Confetti Vlekjes – Confetti Huid

De witte vlekken veroorzaken geen klachten en ontaard ook niet. Het wordt voornamelijk als cosmetisch hinderlijk ervaren en jammer genoeg is er geen succesvolle behandeling hiervoor.

Pityriasis Versicolor

Eveneens een veelvoorkomende goedaardige huidaandoening en betekent meerkleurige fijne schilferingen. Het zit voornamelijk op de romp en wordt veroorzaakt door een niet- besmettelijke gist, Pityrosporon Ovale. Normaliter bevinden deze gisten op plaatsen waar veel talgklieren zitten zoals oksels, tussen de borsten, wenkbrauwen, nasolabiale plooien, liezen en genitale regio. En onder bepaalde omstandigheden zoals verminderde weerstand, suikerziekte, warme vochtige gebieden, veel transpireren en vaak douchen en zeepgebruik kunnen deze gisten vermeerderen. Meer over pityriasis versicolor

De witte verkleuring ontstaat doordat de  gisten een stofje produceren die pigmentaanmaak TIJDELIJK remmen. Het contrast is groter als je een donkere huid hebt. Het kan maanden duren voordat de huidskleur weer herstelt, ook al zijn de gisten daar verdwenen. De meest voorkomende klachten zijn fijne schilferingen, jeuk en cosmetische huidskleur verschillen.

Wat kan je er tegen doen?

  1. Anti-schimmel crème als er maar enkele plekken aanwezig zijn
  2. Bij uitgebreidere velden combineert een antischimmel crème met een anti-roosshampoo, bijvoorbeeld Resdan shampoo. De shampoo breng je in de avond onverdund aan op je aangedane huid, niet in de genitale regio, gezicht of op wondjes. Vanwege de sterke geur en in je kleding kan zitten, trek een oude t-shirt aan. Bij sommige mensen kan deze shampoo een huidirritatie  veroorzaken. In zo een situatie, stop dan enkele dagen om de huid te laten rusten. Als de gist nog aanwezig is, gebruikt Resdan als een bodywash door het licht te verdunnen met water en brengt het dan op je  huid.  Laat het voor enkele minuten intrekken en spoelt het onder de douche uit.
  3. Als dat niet helpt dan zijn er nog antischimmel pillen, zoals Trisporal of Diflucan.

Wanneer is het weg? Doe de strektest.

De gistinfectie is weg als er geen jeuk en schilferingen zichtbaar zijn. Een truc die we gebruiken is de strektest. Bij het straktrekken (overstrekken) van de huid ontstaat er in de witte vlekken hele fijne poedervormige schilfering. Als het schilfert dan is  de infectie nog actief en als er alleen een witte vlek te zien is dan noemen we het negatief.  Dit trucje is een Nederlandse vinding van een dermatoloog uit het AMC – Amsterdam en wordt wereldwijd toegepast.

Pityriasis versicolor op Youtube

Postinflammatoire Hypopigmentatie

Postinflammatoire hypopigmentatie is een witte vlek met een grillige vorm die ontstaat op de plek waar eerder een huidaandoening, zoals eczeem, psoriasis, acne of lokale huidbeschadiging, heeft gezeten. De ontsteking onder de huid kan ervoor zorgen dat de pigmentcellen tijdelijk gestrest raken en geen pigment meer aanmaken. Gelukkig is dit tijdelijk van aard en verdwijnt het vanzelf na enkele weken tot maanden.

Halo naevus

Een goedaardige moedervlek, letterlijk betekent dit ‘verlichte moedervlek’. Er is een witte hof rondom een bruine moedervlek. Oorzaak is een immuun reactie tegen eigen pigmentcellen. Hierdoor kan de gehele moedervlek verdwijnen en blijft er een witte vlek achter. Bij sommige mensen verdwijnt de witte vlek na jaren. Bij 20% van de mensen met meerdere halo naevi hebben ook vitiligo.  Een andere studie suggereerde dat halo naevus een afweer reactie is tegen onrustige moedervlekken. De prognose van halo naevus is goed en hoeft geen behandeling.

Witte Vlekken
Halo Naevus

Pityriasis Alba

Een veelvoorkomende onschuldige huidaandoening, vooral bij kinderen tussen 2-16 jaar. Zowel bij jongens en meisjes komt het even vaak voor en is meer zichtbaar bij mensen met een getinte huid.

Pityriasis alba betekent witte schilferingen en komt voornamelijk in het gezicht voor. Je ziet dan matig scherp begrensde witte ronde tot ovale velden in het gezicht (wangen, kin en voorhoofd), maar ook op het lichaam kan het voorkomen. Het is vaak zichtbaar in de zomer omdat de aangedane huid minder snel meekleurt.

De oorsprong van dit verschijnsel is onbekend, maar het komt vaak voor bij kinderen die aanleg hebben voor hooikoorts, astma of eczeem, wat ook wel atopie genoemd wordt. Sommige experts beschouwen het als een milde vorm van eczeem. Het is belangrijk om te weten dat dit niet besmettelijk is en niet wordt veroorzaakt door parasieten, schimmels of bacteriën. De behandeling bestaat uit tweemaal daags het aanbrengen van een vette crème en eventueel een anti-eczeem middel. Het goede nieuws is dat het vanzelf verdwijnt.

Naevus anemicus

Het is een zeldzame moedervlek vorm, die vanaf de geboorte aanwezig is, die soms nauwelijks zichtbaar is. Het enige wat je ziet, is een plek die lichter is dan de omringende huid. De oorzaak is doorbloeding, doordat de capillairen in de moedervlek ongevoelig zijn voor stoffen die vaatverwijding veroorzaken zoals histamine (of bradykinine, acetylcholine, serotonine, 5-hydroxytryptamine). Daarom wordt het ook een farmacologische naevus genoemd.

Naevus Anemicus

Overige witte vlekken

  1. Lichen sclerosus – Een chronische inflammatoire huidaandoening die meestal vrouwen in de genitale regio treft en witte, jeukende vlekken op de huid veroorzaakt.
  2. Albinisme – Een genetische aandoening waarbij de pigmentcellen in de huid, het haar en de ogen niet goed functioneren, wat resulteert in witte vlekken op de huid en het ontbreken van pigment in het haar en de ogen.
  3. Piebaldisme – een aangeboren aandoening die witte vlekken op de huid en wit haar veroorzaakt.
  4. Tuberous Sclerosis – een genetische aandoening die witte vlekken kan veroorzaken in combinatie met andere symptomen zoals epileptische aanvallen en huidknobbeltjes.
  5. Lichen planus – een inflammatoire huidaandoening die witte, jeukende bultjes op de huid kan veroorzaken.
  6. morfea is een huidaandoening die witte vlekken op de huid kan veroorzaken. Morfea, ook wel bekend als lokale sclerodermie, is een aandoening waarbij er verharding en verdikking van de huid ontstaat. De aangedane huid kan verschillende kleuren hebben, waaronder witte vlekken, rode vlekken, paarse vlekken of bruine vlekken. Morfea komt vaak voor op de romp, maar kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam. De aandoening kan gepaard gaan met jeuk, pijn en stijfheid van de huid. De oorzaken van morfea zijn niet helemaal duidelijk, maar het wordt verondersteld dat het een auto-immuunziekte is.

en tot slot Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij er sprake is van pigmentverlies van de huid en haren. Het kan zich bij 70-80% van de mensen voor de dertigste levensjaar voordoen en verschijnt als melkwitte vlekken van verschillende grootte. Deze vlekken kunnen voorkomen op het gelaat, in lichaamsplooien, de genitale regio, handen en voeten, en zelfs op het behaarde hoofd in de vorm van witte haarlokken.

Vitiligo kan grofweg in twee groepen worden ingedeeld: de gegeneraliseerde non-segmentale vorm en de segmentale vorm. Bij de gegeneraliseerde vorm zijn de plekken symmetrisch en dus aanwezig aan beide zijden van het lichaam, terwijl de segmentale vorm zich op één plek bevindt. In het begin is het soms lastig om een gegeneraliseerde vitiligo te onderscheiden van een segmentale vorm.

Witte Pigmentvlekken, Vitiligo

De oorzaak is onbekend. Er zijn vele theorieën over het ontstaan van vitiligo, waarvan de auto-immuun theorie de meest waarschijnlijke is. Bij auto-immuun is het afweersysteem gericht tegen weefsels en/of afzonderlijke cellen van het eigen lichaam. In het geval van vitiligo wordt aangenomen dat deze immunologische reactie de vernietiging van melanocyten (pigmentcellen) veroorzaakt.  Hierdoor gaan de melanocyten te gronde. Deze theorie wordt ondersteund door de aanwezigheid van een T-lymfocyten infiltraat in de rand van vitiligo plekken,  antistoffen in het bloed tegen pigmentcel antigenen, en het vaker voorkomen van bepaalde auto-immuunziekten bij vitiligopatiënten (auto-immuun-schildklierziekte, diabetes type 1, alopecia areata).

Behandeling van vitiligo zijn:

Uitwendige topicale behandelingen zijn, zoals met hormoonzalven of corticosteroide vrije zalf Tacrolimus of Pimecrolimus.

Camouflage van de witte plekken met een huidkleurige make-up in combinatie met zonbescherming. Een huidtherapeute en schoonheidsspecialiste kunnen je daar goed bij helpen.

Zelfbruinende middelen, eerst de huid scrubben en dan het zelfbruinende middel aanbrengen op de aangedane plekken. Dit geeft een egalere kleur.

Lichttherapie (UVB-TL01) bij uitgebreide vitiligo plekken die niet met lokale behandeling te verbeteren is. Lichttherapie vindt in een dermatologische centrum plaats en de sterkte en frequentie wordt afgestemd op basis van je huidtype (Fitzpatrick) en uitgebreidheid van de plekken.

Huidtransplantaties is mogelijk als vitiligo stabiel is en geen nieuwe plekken ontstaan. Met behulp van kleine appelboortjes  (biopteur) van 1-2 mm worden normale huid naar de aangedane witte huid getransplanteerd. Ervaring van de uitvoerende arts bepaald de succes van de transplantatie.

Nieuw alternatief , off label is Latanoprost!

Latanoprost, is een afgeleide van prostaglandine F 2alpha (PGF2a), dat normaal wordt voorgeschreven voor glaucoom, heeft onlangs de aandacht getrokken vanwege zijn potentieel om huidpigmentatie te stimuleren. Hier is een voorbeeld waarbij Latanoprost werd gebruikt. Het betrof dagelijkse toepassing van 1-2 druppels op een vitiligo-plek gedurende een periode van 28 dagen. De persoon die deze behandeling probeerde, heeft geen bijwerkingen of huidirritaties ervaren.

Het is vermeldenswaard dat tijdens deze 28 dagen de persoon hoofdzakelijk binnenshuis verbleef en weinig naar buiten ging. Voordat Latanoprost werd gebruikt, had deze persoon al enkele maanden dagelijks een hormoonzalf geprobeerd, maar met weinig resultaat. Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van Latanoprost voor de behandeling van vitiligo een off-label toepassing is en niet de standaardprocedure is voor deze aandoening. Voor het gebruik overleg het met een dermatoloog.

Witte Vlekken Lantanoprost Trial

De vooruitzichten zijn minder gunstig wanneer vitiligo zich voordoet op de slijmvliezen (zoals in de mond of op de lippen), op de handen, of wanneer het zich op latere leeftijd ontwikkelt.

Witte vlekken – hoe verzorg je je huid?

Om huidverkleuringen te voorkomen of te beperken, is het belangrijk om beschadigingen van de huid te vermijden, zoals sneetjes, wondjes en krabben. Elke beschadiging kan namelijk leiden tot huidverkleuringen, zoals donkere of witte vlekken (postinflammatoire hypopigmentatie).

Daarnaast is het essentieel om te zorgen voor een optimale huidbarrière. Dit kan onder andere worden bereikt door niet te lang en te warm te douchen en het gebruik van zeep te beperken. Het warme water in combinatie met zeep kan namelijk de zuurgraad van de huid verstoren. De ideale zuurgraad van de huid ligt rond pH 5. Een verhoogde zuurgraad van de huid kan leiden tot uitdroging van de huid en een verhoogde kans op gistinfecties, zoals pityriasis versicolor.

Meer over huidzuurgraad.

Voorkom overstimulatie van je huid door overmatig gebruik van exfoliantia (scrub). Gebruik in plaats daarvan een zachte huidreiniger en verzorg en hydrateer je huid met een moisturizer.

Hoe kan Iconic Elements je helpen

Hieronder onze uitgelichte producten om je witte vlekken te verzorgen.

Verzorg Witte Vlekken Vitiligo
Webshop

Sensitive cream, verrijkt met Avena Sativa en andere natuurlijke ingrediënten, is ideaal voor dagelijks gebruik.

Calming cream, met ingrediënten zoals Avena Sativa en Marshmallow Root, helpt het niet alleen om je huid te kalmeren, maar ook om de algehele huidtextuur te verbeteren. Bovendien is deze crème rijk aan Ectoine, dat bekend staat om zijn beschermende eigenschappen.

Natural Moisturizer cream, is speciaal samengesteld om je hele lichaam te hydrateren. Deze crème met een drievoudige werking om de natuurlijke huidbarrière te beschermen.

Wil je meer weten over witte vlekken verzorgen en algemene verzorging, ga naar onze blog: Verzorg witte vlekken met Iconic Elements huidverzorging van je dermatoloog

Nu je hier bent

Moedervlekjes, sproeten en levervlekken zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden en worden vaak ten onrechte onder de noemer moedervlekken gebracht.

Wat zijn de verschillen? De 3 zijn beter te onderscheiden onder de microscoop (biopt). Bij een sproet zijn de hoeveelheid pigmentcellen (melanocyten) gelijk, er wordt alleen meer pigment aangemaakt.
Een levervlek, ook wel een zonnevlek genoemd, heeft eigenlijk niets met je lever te maken. In de medische wereld wordt een levervlek ook lentigo genoemd. Lentigines (meervoud) bevatten zowel meer pigmentcellen als meer pigment. De pigmentcellen zijn gelijkmatig in de onderste laag van de opperhuid verdeeld.
Bij moedervlekken zijn er ook meer pigmentcellen, maar ongelijkmatig verdeeld en opgehoopt in de huid. Meer over de verschillen tussen moedervlekken, sproeten en levervlekken.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.