Zomergist – Pityriasis Versicolor: Symptomen, behandeling en een zelftest tip!

Pityriasis Versicolor, ook bekend als zomergist, is een veelvoorkomende huidaandoening die vaak optreedt tijdens de warme lente- en zomermaanden. We kijken naar de oorzaken, symptomen en bieden advies over effectieve behandelingsopties. Daarnaast een handige test om de diagnose te stellen en genezing van de aandoening te beoordelen.

Wat is Pityriasis Versicolor?

Pityriasis Versicolor is een goedaardige huidaandoening die gekenmerkt wordt door meerkleurige fijne schilferingen. Het komt voornamelijk voor op de romp en wordt veroorzaakt door een gist genaamd Pityrosporon Ovale. Normaal gesproken bevinden deze gisten zich op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn, zoals borsten, schouders, rug, liezen en genitale regio. Onder bepaalde omstandigheden, zoals verminderde weerstand, suikerziekte, warme vochtige gebieden, overmatig transpireren en frequent warm douchen met zeep, kunnen deze gisten zich vermenigvuldigen.

Symptomen en cosmetische gevolgen:

Het wordt gekenmerkt door witte verkleuringen op de huid. Deze verkleuringen ontstaan doordat de gist Pityrosporon Ovale, die normaal gesproken op de huid aanwezig is, een stofje produceert dat de tijdelijke remming van pigmentaanmaak veroorzaakt.

Het pigment in de huid wordt normaliter geproduceerd door melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het produceren van melanine. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, haar en ogen. Bij mensen met pityriasis versicolor produceren de gisten een stofje dat de melanocyten tijdelijk remt in hun pigmentproductie, wat resulteert in de karakteristieke witte verkleuringen op de huid.

Het contrast van deze verkleuringen is vooral opvallend bij mensen met een donkere huid, omdat het contrast tussen de normale gepigmenteerde huid en de aangetaste witte plekken meer uitgesproken is. Het kan enkele maanden duren voordat de normale huidskleur volledig hersteld is, zelfs nadat de gisten al verdwenen zijn. Dit komt doordat de melanocyten tijd nodig hebben om hun normale pigmentproductie te hervatten.

Naast de witte verkleuringen kunnen mensen met pityriasis versicolor ook last hebben van fijne schilferingen op de aangetaste huidgebieden. Deze schilferingen kunnen variëren in intensiteit en worden veroorzaakt door de verstoorde werking van de huidcellen als gevolg van de aanwezigheid van de gist.

Daarnaast kunnen cosmetische verschillen in de huidskleur optreden. De aanwezigheid van de witte verkleuringen kan leiden tot ongelijkmatige pigmentatie en een onregelmatige huidskleur, wat voor sommige mensen esthetisch storend kan zijn.

Naast de fijne schilferingen en cosmetische verschillen, kan pityriasis versicolor gepaard gaan met jeuk. Hoewel de jeuk over het algemeen mild is, kan het ongemak veroorzaken bij sommige individuen.

Strektest Positief Voor Pityriasis Versicolor Gist

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van pityriasis versicolor kunnen variëren van persoon tot persoon en dat de aandoening meestal terugkeert, vooral in omgevingen waar de factoren die de groei van de gist bevorderen aanwezig zijn, zoals warme en vochtige klimaten.

Doe de strektest!

Om te beoordelen of de gistinfectie is verdwenen en de behandeling succesvol is geweest, kunnen we gebruikmaken van de strektest. Bij het straktrekken of overstrekken van de huid, zullen in de witte vlekken hele fijne poedervormige schilferingen ontstaan. Als er schilfers zichtbaar zijn, duidt dit op een nog actieve infectie. Als er echter alleen een witte vlek te zien is zonder schilfering, wordt dit als negatief beschouwd, wat wijst op genezing. Deze test is een handige truc die is ontwikkeld door een dermatoloog uit het AMC – Amsterdam en wordt wereldwijd toegepast om de voortgang van de behandeling te beoordelen.

is pityriasis versicolor besmettelijk?

Nee, Pityriasis Versicolor is niet besmettelijk. Het wordt veroorzaakt door een gist genaamd Pityrosporon Ovale, dat normaal gesproken op de huid aanwezig is. Onder bepaalde omstandigheden kan deze gist zich vermeerderen en leiden tot de symptomen van Pityriasis Versicolor, zoals fijne schilferingen en cosmetische huidskleurverschillen. Het is belangrijk op te merken dat deze gist van persoon tot persoon kan verschillen, maar het kan niet worden overgedragen door direct contact of via andere vormen van besmetting. Het is dus een goedaardige aandoening die niet kan worden verspreid naar andere mensen.

Het belang van geduld: Het herstel van Pityriasis Versicolor kan enige tijd in beslag nemen. Het is belangrijk om geduldig te zijn, zelfs als de gisten verdwenen zijn. De huidskleur kan pas na enkele maanden volledig herstellen. Het is echter geruststellend om te weten dat de aandoening goedaardig is en geen blijvende schade veroorzaakt.

Bij vermoeden van Pityriasis Versicolor is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Een dermatoloog kan de ernst van de aandoening beoordelen en de meest geschikte behandelingsopties aanbevelen op basis van individuele behoeften en medische geschiedenis. Meer over witte vlekken lichaam

Behandelingsopties en wat je thuis kan doen

 1. Anti-schimmel crème: Als er slechts enkele plekken aanwezig zijn, kan een anti-schimmel crème gebruikt worden om de aangedane gebieden te behandelen.
 2. Combinatie van anti-schimmel crème en anti-roosshampoo: Bij uitgebreidere velden kan een combinatie van een antischimmel crème en een anti-roosshampoo zoals Resdan shampoo effectief zijn. Breng de shampoo onverdund aan op de aangedane huid in de avond, met uitzondering van de genitale regio, het gezicht en open wondjes. Vanwege de sterke geur en mogelijke vlekken op kleding, draag een oude T-shirt tijdens het gebruik. In sommige gevallen kan de shampoo huidirritatie veroorzaken. Stop dan enkele dagen om de huid te laten rusten. Als de gist nog aanwezig is, kan Resdan shampoo verdund met water als bodywash worden gebruikt. Laat het enkele minuten intrekken en spoel het vervolgens onder de douche uit.
 3. Antischimmel pillen: Als de bovenstaande behandelingen niet effectief zijn, kunnen antischimmel pillen zoals Trisporal of Diflucan worden voorgeschreven.
 4. Vermijd warme en vochtige omgevingen: Pityrosporon Ovale gedijt goed in warme en vochtige omgevingen. Probeer overmatig zweten te voorkomen door koele, goed geventileerde kleding te dragen en vermijd langdurige blootstelling aan warme en vochtige omstandigheden.
 5. Gebruik zeep met een lage pH-waarde: Pityrosporon Ovale gedijt beter in een alkalische omgeving. Het gebruik van zeep met een lage pH-waarde kan helpen om de natuurlijke zuurgraad van de huid te herstellen en de groei van de gist te remmen. Kies voor een zeep die specifiek is geformuleerd voor de gevoelige of problematische huid.
 6. Versterk de huidbarrière: Een gezonde huidbarrière kan helpen bij het voorkomen van de groei van de gist. Gebruik moisturizers die de huid hydrateren en verzachten, en kies voor producten die ingrediënten bevatten zoals ceramiden en niacinamide om de huidbarrière te herstellen en te versterken.
 7. Douche met lauwwarm water: Vermijd het gebruik van te heet water tijdens het douchen, omdat dit de huid kan uitdrogen en irriteren. Kies in plaats daarvan voor lauwwarm water om de natuurlijke vochtbalans van de huid te behouden.
 8. Vermijd overmatig scrubben: Overmatig scrubben of wrijven kan de huid beschadigen en irritatie veroorzaken. Gebruik een zachte aanpak bij het reinigen van de huid en vermijd ruwe scrub handschoenen of borstels.
 9. Dep de huid voorzichtig droog: Na het douchen, dep de huid voorzichtig droog met een zachte handdoek. Wrijf niet te hard, omdat dit de huid kan irriteren. Zorg ervoor dat de huid goed droog is voordat je kleding aantrekt, omdat vochtige omstandigheden de groei van de gist kunnen bevorderen.
 10. Vermijd het delen van handdoeken: Omdat pityriasis versicolor mogelijk besmettelijk is, is het belangrijk om het delen van handdoeken met anderen te vermijden. Dit helpt verspreiding van de gist naar andere delen van het lichaam of naar andere mensen te voorkomen.
 11. Verander beddengoed regelmatig: Het regelmatig verschonen van beddengoed, zoals kussenslopen en lakens, kan helpen bij het verminderen van de kans op herbesmetting. Was het beddengoed op een hoge temperatuur om de gist te doden.

Met andere woorden

Pityriasis Versicolor is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door een niet-besmettelijke gist. Het kan leiden tot fijne schilferingen, jeuk en cosmetische huidskleur verschillen. Gelukkig zijn er effectieve behandelingsopties beschikbaar, waaronder antischimmel crèmes, combinaties met anti-roosshampoo en in sommige gevallen antischimmel pillen. Daarnaast douche niet te lang, gebruik voor het lichaam geen douche gel of zeep en herstel je huid barrière door hydraterende en kalmerende producten te gebruiken. Het gebruik van de strektest kan helpen bij het beoordelen van de genezing. Het is belangrijk om geduldig te zijn, aangezien het herstel van de huidskleur enkele maanden kan duren. Raadpleeg een dermatoloog voor een nauwkeurige diagnose en op maat gemaakte behandeling.

Iconic Elements tips

Iconische element huidverzorging bevatten producten die de pH-waarde van de huid herstellen en de huid voorzien van essentiële hydratatie. Een van deze iconische elementen is het gebruik van pH5-huidzuurgraad herstelproducten. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om de natuurlijke zuurgraad van de huid te behouden, waardoor de huid gezond blijft en de natuurlijke beschermende barrière wordt versterkt. Door het herstellen van de pH-waarde van de huid, helpen deze producten de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en behouden ze een gezonde gloed.

Zomergist, Litteken Verzorg Witte Vlekken Vitiligo Gezichtsmassage Calming Cream Natural Moisturizer Sensitive Cream
Webshop

Iconic Elements Sensitive Cream – een goede keuze voor het ondersteunen van je huid tijdens zomergist behandelingen. Deze crème is speciaal samengesteld met zachte en effectieve ingrediënten, zoals Avena Sativa (haverextract) om je huid te kalmeren en te hydrateren. Zorg goed voor je huid, zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar.

Een ander iconisch element in huidverzorging is het gebruik van natuurlijke moisturizers die de huid diep hydrateren. Een populaire keuze is de Natural Moisturizer Cream, die ceramide, Iconic plantaardige was en glycerine bevat. Ceramide is een essentieel lipide dat van nature in de huid voorkomt en helpt bij het behouden van de vochtbalans. De plantaardige was en glycerine werken samen om de huid intens te hydrateren en vochtverlies te voorkomen. Deze combinatie van ingrediënten in de Natural Moisturizer Cream zorgt voor een diepe hydratatie van de huid, waardoor deze zacht, soepel en gezond blijft.

De Calming Cream is een voorbeeld van zo’n product dat speciaal is ontworpen om jeuk en irritatie te verminderen. Het bevat ingrediënten zoals marshmallow root, avena sativa (haver) en ectoine. Marshmallow root heeft kalmerende eigenschappen die kunnen helpen bij het verzachten van een geïrriteerde huid. Avena sativa, staat bekend om zijn verzachtende en hydraterende eigenschappen. Ectoine is een natuurlijk ingrediënt dat helpt bij het verminderen van ontstekingen en het beschermen van de huid tegen schadelijke omgevingsfactoren. Door het gebruik van de Calming Cream wordt de huid gekalmeerd en verzacht, waardoor jeuk en irritatie worden verminderd en het comfort van de huid wordt hersteld.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.